News‎ > ‎

CityNews.ro Mureş: Solicitare MediaSind în urma scandalului de Ziua Maghiarilor

postat 23 mar. 2011, 07:24 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 mar. 2011, 07:35 ]
In urma scandalului iscat de declaratiile de la Targu Mures ale sotiei ambasadorului Ungariei, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutundeni, Sindicatul MediaSind Mures, afiliat la UJSL Mures-Filiala CNSRL Fratia si la Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, transmite formatiunilor politice si altor organizatii care folosesc o alta limba decat cea oficiala cu ocazia unor evenimente publice, solicitarea de a asigura un traducator oficial.

In urma neintelegerii legate de mesajele transmise de  Erzsebet Bajtai, sotia ambasadorului Ungariei la Bucuresti, in data de 15 martie, cu ocazia manifestarii organizate la statuia lui Petofi Sandor, jurnalistii mureseni solicita tuturor celor care organizeaza evenimente la care sunt invitate persoane care vorbesc intr-o alta limba decat cea romana sa asigure traducator oficial.

"In cazul in care costurile cu angajarea unui asemenea traducator ar fi prea mari, va solicitam sa ne puneti la dispozitie, in limba romana, in format tiparit, discursurile sau mesajele prezentate, precum si numele persoanei si calitatea avuta.Cosideram ca o astfel de solicitare reprezinta un minim legat de organizarea unui eveniment pentru receptarea corecta, fara distorsionari a mesajului. Consideram ca este regretabil sa se ajunga la incidente precum cel amintit, din cauza unei comunicari defectuoase dintre organizatorii unor astfel de evenimente si jurnalisti", se arata in solicitarea MediaSind ce urmeaza sa fie inmanata in special unor organizatii si formatiuni maghiare.

Reamintim ca la 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni sarbatorita si la Targu Mures, s-a creat o confuzie intre mesajul premierului Ungariei Victor Orban, discursul sotiei ambasadorului ungariei la Bucuresti si un citat din poemul lui Petofi Sandor, care s-a dovedit a fi un vers din Wass Albert, criminal de razboi. Potrivit presei centrale, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a negat faptul ca sotia sa ar fi transmis un vers din poemul lui Wass Albert.

Mai mult, cei care au citit mesajele transmise in limba maghiara cu ocazia Zilei Maghiarilor nu au facut o delimitare clara intre discursuri iar lipsa unui traducator oficial a impiedicat presa mureseana sa faca o relatare corecta a evenimentului.

Sursa: City News. ro Mures

Comments