News‎ > ‎

CJI:Jandarmii si jurnalistii servesc acelasi interes: interesul public

postat 21 iun. 2018, 21:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 iul. 2018, 03:22 ]
Centrul pentru Jurnalism Independent critică intervenția agresivă a jandarmilor  împotriva protestatarilor pașnici de la București, în seara zilei de 20 iunie 2018, și consideră inacceptabil tratamentul brutal aplicat jurnalistului Paul Arne Wagner, care a fost ridicat din zona Pieței Victoriei și reținut la secție timp de mai multe ore.
 
Potrivit comunicatului Jandarmeriei Române, “deşi persoana respectivă a susţinut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat ‘PRESS’ nu reprezintă un act oficial”.

Însemnele de presă – indiferent de forma în care se prezintă (carnet, card, badge, vestă inscripționată) – sunt  singurele care pot atesta calitatea de jurnalist a unei persoane.  Exercițiul profesiei jurnalistice nu este reglementat altfel în România. Mai mult, paradigma în care se desfășoară azi informarea publică este diferită de cea de acum câțiva ani, în care jurnalistul putea prezenta “un act oficial” care să îi ateste calitatea profesională.

Expunerea la vedere a însemnelor de presă este una dintre primele reguli ale oricărui jurnalist care participă, în calitate profesională, la evenimente, cu atât mai mult la cele cu potențial conflictual. O atare expunere are tocmai menirea de a semnala participanților faptul că persoana respectivă se află pe teren în exercițiul funcțiunii, pentru a informa publicul. Uneori, pentru captarea întregii perspective, pentru a prezenta toate punctele de vedere, jurnalistul trebuie să “iasă din rând”, ceea ce îl poate pune în conflict cu regulile instituite de forțele de ordine.

Tocmai de aceea, în Declarația de la Medellin privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și combaterea impunității[1], UNESCO cheamă statele membre “să informeze și să pregătească forțele armate și de poliție pentru a respecta și promova siguranța jurnaliștilor în situații de risc și a se asigura că jurnaliștii pot lucra în deplină siguranță pe teritoriul lor”.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să investigheze condițiile în care s-a produs incidentul care l-a avut în centru pe jurnalistul Paul Arne Wagner.

Totodată, solicităm MAI să ia măsurile care se impun pentru ca forțele de ordine să respecte munca jurnaliștilor, chiar și în condiții cu potențial tensionat. Forțele de ordine trebuie să acționeze de bună credință și cu respect față de profesia de jurnalist, deoarece , ca și jurnalistul, jandarmul ar trebui să acționeze doar în interes public.