News‎ > ‎

Concluzia reuniunii ABNA-SE: Social Media este un partener de încredere pentru agențiile de știri

postat 9 dec. 2013, 06:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 dec. 2013, 06:15 ]
Social Media este un partener de încredere pentru agențiile de știri, este una din principale concluzii ale reuniunii de la Sibiu a Adunării Generale a Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE), eveniment organizat în premieră în România de către Agenția Națională de Presă AGERPRES, care deține începând de luni, pentru prima dată, președinția acestei asociații.

"Social Media este un partener de încredere pentru agențiile de știri, o sursă din ce în ce mai utilizată de publicul larg pentru informare, dar și o sursă importantă de trafic pentru site-urile agențiilor. Luând în considerare schimbările continue din acest domeniu, agențiile de presă trebuie să creeze și să implementeze strategii de dezvoltare independente de această sursă, măsură necesară pentru orice agenție de presă care își dorește să fie în pas cu realitățile mediilor sociale și să le exploateze la maximum este crearea unor departamente și echipe dedicate", se arată într-un comunicat AGERPRES.

Printre cele mai utilizate rețele de socializare în rândul agențiilor de presă balcanice se numără Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube și, mai nou, Instagram.

De asemenea, o altă concluzie a reuniunii este că rolul agențiilor de presă a crescut în ultima perioadă, mai ales din cauza crizei globale, care a cauzat închiderea a tot mai multor publicații. "În timp ce, din cauza crizei globale din media, tot mai multe publicații din presa scrisă se închid, presiunea cade din ce în ce mai mult pe umerii agențiilor de presă, ca o sursă primară de informații", s-a concluzionat la Sibiu.

În 2014, președinția ABNA-SE va fi deținută pentru prima oară de către România, prin intermediul AGERPRES

"Sunt mândru că AGERPRES primește această onoare și responsabilitate în același timp. Cred cu putere în misiunea ABNA-SE de a facilita schimbul de informații între agențiile membre, precum și de a susține și dezvolta jurnalismul în contextul transformărilor actuale din media, la nivel global", a declarat noul președinte ABNA-SE, Alexandru Giboi, director general al AGERPRES.

Conferința de la Sibiu face parte dintr-o serie de evenimente desfășurate la Sibiu în perioada 8-11 decembrie, prilejuite de cea de-a 22-a întâlnire anuală a ABNA-SE. Printre agențiile de presă participante se numără ANA-MPA (Grecia), ANADOLU (Turcia), ATA (Albania), BTA (Bulgaria), CNA (Cipru), HINA (Croația), MIA (Macedonia), SRNA (Bosnia si Herțegovina), TANJUG (Serbia), FENA (Bosnia si Herțegovina), dar și invitați speciali precum Associated Press (AP), ARMENPRESS și Consiliul Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA). 

Sursa: AGERPRES / (AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă) /Foto pe flux/