News‎ > ‎

Confederaţia Internaţională a Sindicatelor protestează împotriva noului Cod al Muncii

postat 15 mar. 2011, 10:31 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 mar. 2011, 04:31 ]

www.sustinecodulmuncii.ro

Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC) a transmis in cursul zilei de miercuri scrisori catre Presedintele Romaniei, Prim-ministrul Romaniei, Presedintele Senatului, Presedintele Camerei Deputatilor si presedintilor partidelor parlamentare prin care isi exprima solidaritatea cu lucratorii romani si condamna Codul muncii promovat de PDL.


Descarcati aici
scrisoarea catre Premier (engleza): – scrisoare_PM_engleza
scrisoarea catre Camera Deputatilor (engleza): – scrisoare_CD_engleza

Traducerea scrisorii:

Stimata doamna / domnule …,

Va scriu pentru a exprima sprijinul Confederatiei Sindicale Internationale si al Consiliului Regional Pan-European pentru lucratorii romani care demonstreaza pe 16 martie impotriva modificarilor Codului Muncii prevazute de Guvernul Romaniei.

Ca urmare a introducerii unui pachet de masuri de austeritate extreme in luna mai 2010 si a actiunilor ulterioare de protest, guvernul ataca acum in mod direct legislatia muncii care asigura baza relatiilor de munca din tara – legile privind munca, privind rezolutiile disputelor de munca, privind organizatiile sindicale si cele patronale, etc.

Propunerile guvernului vor aduce limitari dure posibilitatii de a infiinta noi organizatii de baza si vor submina reprezentativitatea organizatiilor la diferite nivele prin descentalizarea efectiva a negocierii colective si prin ingradirea acesteia, in primul rand la nivel de companie.

Modificarile vor dilua protectia drepturilor lucratorilor la nivel individual, permitand abuzul asupra reglementarilor din contractele de munca pe perioada determinata, trecand responsabilitatea de la angajator catre lucrator si impunand mai multe scheme “flexibile” pentru timpul de lucru, etc.

Guvernul ignora, de asemenea, opinia expertilor ILO care definesc anumite texte ca fiind violari ale standardelor de munca ale ILO care si-a trimis propriul plan pentru a fi votat in Parlament. Atat CES cat si CSI au trimis scrisori de protest catre Guvernul Roman si catre Comisia Europeana.

Dorim sa adresam ingrijorarile noastre partidelor parlamentare si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului pentru a-i indemna sa asculte vocea lucratorilor si sa respecte drepturile validate de conventiile internationale referitoare la legislatia muncii.

Ne exprimam solidaritatea cu lucratorii roamani care lupta pentru cauza lor si pentru viitorul generatiei urmatoare.

Voi trimite in copie aceasta scrisoare catre Presedintele si Primul Ministru al Romaniei pentru a ma asigura ca acestia cunosc faptul ca lucratorii romani, condusi de CNSLR-Fratia, CNS “Cartel ALFA”, BNS si CSDR nu sunt singuri in lupta lor.

Cu consideratie,
Secretar General

Comments