News‎ > ‎

Candidații respinși la alegerile pentru CA al TVR intenționează să sesizeze CNCD

postat 14 ian. 2014, 10:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 ian. 2014, 08:42 ]
Candidații respinși la alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al TVR intenționează să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Anunțul a fost făcut miercuri de patru dintre cei cinci candidați respinși, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul organizației Active Watch din Capitală. Aceștia sunt Stelian Damov, Adrian Valentin Moise, Laurențiu Năstase și Traian Drumcea. Alături de ei a mai fost respins de la alegerile pentru CA al TVR și Cezar Ion.

Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanții salariaților din TVR să poată fi aleși doar dintre persoane din interiorul instituției. Potrivit unui comunicat al Active Watch, "această măsură restricționează dreptul angajaților instituției de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societății civile" și "contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTV și SRR care prevede dreptul salariaților de a-și alege doi reprezentanți în Consiliul de Administrație, fără nicio restricție".

Damov a spus că este prima dată când este introdusă o asemenea restricție în ceea ce privește alegerile pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație al TVR. Adrian Moise a povestit că și-a depus candidatura pentru un post în Consiliul de Administrație al TVR pe 13 ianuarie și, după ce a aflat că a fost refuzat, a solicitat o motivare în scris. Cei patru au spus că vor folosi astfel de motivări pentru a contesta decizia CA.

Damov a adăugat că procedura de lansare a alegerilor pentru CA al TVR este "prematură și fără vreun suport legal", deoarece este făcută într-o perioadă în care Parlamentul se află în vacanță.

Aflat la întâlnire, președintele Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, Cristian Godinac, a calificat decizia
Consiliului Director drept "un grav abuz".

"Conducerea interimară a comis o ilegalitate, o discriminare", a spus acesta, referindu-se la faptul că angajații TVR sunt obligați astfel să își aleagă reprezentanții doar din interiorul TVR.

Acesta a spus că Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind a sesizat în acest sens Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, lansând de asemenea o atenționare la adresa parlamentarilor care se gândesc să valideze această decizie.

Cei prezenți la întâlnire au spus că, din 24 de candidaturi depuse pentru CA al TVR, doar 19 au fost acceptate.

TVR organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație, în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie. Potrivit unui comunicat al TVR transmis pe 9 ianuarie AGERPRES, decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 și a demiterii Consiliului de Administrație.

Astfel, potrivit hotărârii, "orice salariat al SRTv poate candida pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral București sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea alegerilor reprezentanților salariaților pentru Consiliul de Administrație al SRTv, aprobat de Comitetul Director".

Votul va avea loc în data de 17 ianuarie, între orele 8,00 și 20,00, iar rezultatele finale vor fi afișate duminică, 19 ianuarie, după soluționarea eventualelor contestații.

Sursa:  AGERPRES (autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin)

Foto: AGERPRES FLUX: Cristian Nistor (vezi aici mai multe imagini de la eveniment)HotNews: Patru candidati "respinsi" la alegerile interne din TVR anunta ca vor face actiuni in instanta si vor sesiza Consiliul pentru Combaterea Discriminarii


Scandalul declansat pe marginea alegerilor interne din TVR, prin care angajatii urmeaza sa-si desemneze reprezentantii in Consiliul de Administratie, se soldeaza cu actiuni in instanta si reclamatii pentru discriminare. Patru dintre cele cinci persoane carora nu le-a fost admisa candidatura in alegerile din TVR au anuntat, luni, ca vor contesta procedura electorala din TVR, ca vor face reclamatii la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si vor actiona pe cale legala impotriva "abuzului", "ilegalitatii" comise de conducerea televiziunii.

Saptamana trecuta, Comitetul Director condus de directorul interimar Stelian Tanase a decis ca saptamana aceasta sa aiba loc alegerile interne prin care angajatii TVR sa-i desemneze pe cei doi reprezentanti ai lor in viitorul Consiliu de Administratie. CD a decis, totodata, ca la scrutin sa poata candida doar salariati TVR - lucru care nu s-a aplicat pana acum. La precedentele alegeri, Valentin Nicolau, om din afara televiziunii, a fost desemnat in CA de angajati, iar noua decizie a Comitetului condus de Stelian Tanase este privita drept o manevra pentru a impiedica realegerea lui Nicolau in Consiliul de Administratie. Decizia CD a fost criticata aspru, joia trecuta, de mai multe organizatii media, care afirma ca ea este ilegala, iar "conducerea TVR incearca sa elimine vocile independente din Consiliul de Administratie". Vezi detalii

Luni, Comisia de Etica si Arbitraj din TVR si cel putin doi realizatori ai televiziunii au contestat decizia CD. Tot luni s-au incheiat si inscrierile in concurs: au fost admise 19 candidaturi, iar 5 - toate ale unor persoane din afara institutiei - au fost respinse. Vezi detalii

Patru dintre cei ale caror candidaturi nu au fost admise - Stelian Damov, Marin Drumcea, Adrian Valentin Moise si Laurentiu-Iordache Nastase - au sustinut, miercuri, o conferinta de presa comuna in care au protestat fata de acest abuz si au anuntat ca il vor contesta prin toate mijloacele pe care le au la dispozitie. Al cincilea "respins", Cezar Ion, nu a putut fi contactat pana in momentul publicarii acestui material.

Cei patru au aratat ca decizia Comitetului Director este "ilegala, incalca Legea 41" privind functionarea radioului si televiziunii publice. Ei au spus ca hotararea creeaza o discriminare intre angajatii TVR si potentialii candidati din afara institutiei. Ei au atras atentia ca, in momentul in care vor avea toata documentatia necesara, vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si vor contesta in instanta procedura din TVR.

Ei au aratat, totodata, ca decizia Comitetului Director se refera si la desfasurarea procesului electoral intern din TVR, care, insa, este o chestiune ce intra in atributiile biroului electoral. Fapt pentru care, potrivit contestatarului Stelian Damov, "tot procesul actual, incepand de luni cand s-au incheiat inscrierile si a inceput campania, e nul de drept, nu are suport juridic".

La conferinta a participat si Cristi Godinac de la Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind, potrivit caruia:

"Din punctul nostru de vedere s-a petrecut un grav abuz, conducerea televiziunii a limitat dreptul angajatilor (...) Unii membri ai Comitetului Director, in frunte cu directorul Stelian Tanase, au incalcat Legea 41. Acest abuz in functie are conotatii penale si tragem un semnal de alarma parlamentarilor (care ar gira situatia - n.red.) ca se fac complici la fapte penale. Vom depune plangeri penale, actiuni in instanta, vom sesiza organizatiile internationale la care suntem asociati. Ce s-a intamplat in TVR e ridicol, ilegal".

Sursa: HotNews.ro