News‎ > ‎

Contract Colectiv de Muncă pentru angajaţii europeni!

postat 25 iun. 2019, 00:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iun. 2019, 02:02 ]
A început Conferinta "A New Start for Colllective Bargaining in Europa" organizata la Palatul Victoria de  Confederatia Europeana a Sindicatelor CES si de Ministerul Muncii sub patronajul Președintiei României în cadrul Consiliului Europei. 

La acest important eveniment pentru toti angajaţii europeni,  Federatia Europeana a Jurnaliștilor, membră cu drepturi depline a CES, este reprezentată de Cristi Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind si presedinte executiv al Federatiei Cultură si Mass Media FAIR- MediSind.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, care a urat bun venit participantilor din aproximativ 20 de ţări membre UE.

Secretarul general al ETUC, Luca Visentini, a pledat pentru eliminarea discrepanţelor salariale dintre Est si Vest prin încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel european care să stabilească un salariu minim echitabil pentru toti salariaţii europeni.

"Rolul negocierilor colective devine mijlocul prin care putem să îmbunătăţim salariile angajatilor europeni. Capacitatea de negociere trebuie consolidată la nivel sectorial, de ramură, iar aceste contracte trebuie să fie aplicate tuturor angajaţilor" a sustinut secretarul general CES.

La rândul său, Jorg Tagger, seful Departamentului  de Dialog Social al Comisiei Europene, a vorbit despre implementarea Pilonului social si despre prioritatile CE privind sustinerea consolidării negocierilor colective în statele UE
.
Directorul regional al  Organizatiei Internationale a Muncii - Europa, Heinz Koller,  a pledat pentru tratarea dialogului docial in statele UE ca pe un bun public, evidențiind importanţa acestuia pe piaţa muncii și beneficiile pentru partenerii sociali. Acesta a atras atentia ca partenerii sociali, patronatele şi sindicatele, trebuie să se adapteze noilor oportunitati.

Din partea confederatiilor sindicale din România a vorbit presedintele CNSLR- Fratia, Leonard Bărăscu. Acesta a susţinut consolidarea tripartitismului si a dialogului social ca pe o prioritate în România , în condiţiile în care  negocierea la nivel national a pierdut teren. Liderul sindical a arătat că în în România  la nivel de bază există o tendinţă de a încheia acorduri cu angajații în detrimentul sindicatelor, ceea ce a dus la salarii reduse şi pensii reduse. Piaţa  muncii din România suferă de resursă de muncă întrucât 4 milioane de romani lucrează în străinăte. - a afirmat preşedintele CNSLR-Frăţia.

În finalul discuţiilor, ministrul Muncii şi-a exprimat speranţa ca această conferinţă să contribuie la întărirea dialogului dintre partenerii sociali, sperând că dialogul dintre angajați și angajatori să devină mai transparent şi eficient: " Doar un dialog onest ar putea să aducă o evoluţie atât angajatorului, cât şi angajatului. Când angajatul se simte respectat, atunci şi randamentul acestuia creşte semnificativ" -  a încheiat acesta.

Departament Comunicare SRJ MediaSind 

Bucureşti, 25 iunie 2019