News‎ > ‎

Cotidianul Bursa persecutat de conducerea BVB!

postat 14 iul. 2017, 01:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 iul. 2017, 01:56 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/news/cotidianulbursapersecutatdebvb/rasp%20BVB.jpg
UPDATE:  Reacţia Bursei de Valori Bucureşti (vezi aici

                  Reacţia Bursa: Sobolewski a impus la BVB politica discriminării                           ziariştilor de la BURSA (vezi aici)


Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind condamnă modul în care conducerea Bursei de Valori Bucureşti -BVB se comportă faţă de una dintre cele mai prestigioase publicaţii economice din România, cotidianul BURSA.

Prin refuzul de a permite accesul jurnaliştilor  la evenimentele BVB, conducerea instituţiei afectează dreptul publicului  BURSA la informaţie. 

SRJ MediaSind va aduce la cunoştinţa Federaţiei Europene a Jurnaliştilor abuzurile conducerii BVB faţă de jurnaliştii Bursa.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Bucureşti, 14 iulie 2017


NEPUTINŢA CONDUCERII BVB ÎN ACŢIUNE

Anghel şi Sobolewski persecută ziarul BURSA
Anghel şi Sobolewski persecută ziarul BURSA

Ziarul BURSA a fost exclus de Bursa de Valori Bucureşti de la ultimele evenimente pe care le-a organizat:

16 mai 2017: nu am primit invitaţie la evenimentul privind listarea acţiunilor DIGI;

19 iunie 2017: nu am primit invitaţie la evenimentul privind listarea AAGES;

13 iulie 2017: nu am primit invitaţie la "Deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare alături de Patria Bank".

Oficialii Bursei de Valori Bucureşti se feresc să explice de ce exclud ziarul BURSA de la evenimente.


YouTube Video

Întrebat direct, în faţă, de ce a exclus ziarul "BURSA" din lista de invitaţi la evenimentele oficiale ale BVB, directorul general al Bursei, Ludwik Sobolewski, a eludat răspunsul, printr-un jalnic "No comment".

În felul acesta, Ludwik Sobolewski confirmă că ştie că instituţia pe care o conduce discriminează organele de presă şi nu îşi asumă responsabilitatea să dea o explicaţie publică.

Acest "no comment" nu înseamnă altceva decât faptul că Bursa de Valori ne-a tăiat, pur şi simplu, accesul la informaţii de interes public.

Bursa de Valori Bucureşti este o societate publică, de când s-a listat la propria cotă, şi se laudă cu transparenţa şi cu respectarea guvernanţei corporative.

În realitate, angajaţii BVB, în frunte cu CEO-ul lor, nu respectă nimic din aceste valori. Mai mult, le calcă în picioare cu nereuşinare.

Mai grav este că acest comportament are trecere la Consiliul Bursei.

Ziarul BURSA a sesizat, luna trecută, boardul BVB cu privire la faptul că nu mai primeşte invitaţii la evenimente.

Nu am primit un răspuns oficial.

Ce-i drept, singurul care putea să răspundă oficial era preşedintele BVB Lucian Anghel.

De la venirea lui Anghel în fruntea BVB există o regulă ca numai preşedintele şi directorul general ai BVB să exprime public opinii din partea companiei.

Iar Lucian Anghel îl ţine în braţe pe Ludwik Sobolewski.

Lucian Anghel l-a comparat pe Sobolewski cu antrenorul Jose Mourinho şi nu a ratat nici o ocazie să spună ce mândru este de el.

Pentru Anghel, Sobolewski este Dumnezeu pe pământ.

Prin urmare, Sobolewski are puteri depline la BVB... El taie şi spânzură, el discriminează presa.

Sobolewski ne-a întors spatele, fără să spună clar care este motivul.

Astfel, putem numai să bănuim unele motive de natură personală.

Ziarul BURSA a fost singura voce care a criticat, de-a lungul timpului activitatea CEO-ului BVB, adus din Polonia.

El a fost luat de bun, după ce a fost dat afară de la Bursa din Varşovia, în urma unui scandal privind implicarea emitenţilor în finanţarea unui film în care juca iubita sa.

BVB i-a întins covorul roşu şi i-a oferit un salariu nemaivăzut: 17.000 de euro lunar plus bonusuri de performanţă de 450.000 de euro în primii doi ani de mandat, conform contractului prezentat de ziarul "BURSA".

Articolele din "BURSA" au fost argumentate de rezultatele slabe în comparaţie cu remuneraţia, dar şi de faptul că, mereu, Sobolewski dădea vina pe altcineva pentru eşecurile sale. El a susţinut, în mai multe rânduri, că statul ar trebui să contribuie cu listări, pentru dezvoltarea Busei, o companie privată.

În mandatul lui Sobolewski, BVB a afişat un profit operaţional de 11,13 milioane de lei, în 2014, după care o scădere la 3,25 milioane de lei, în 2015, şi o revenire la 5,7 milioane de lei, în 2016.

Rezultatele ceva mai răsărite din 2014 i-au adus un bonus de 300.000 de euro directorului BVB, în condiţiile în care au fost realizate în bună măsură pe barba statului şi a Fondului Proprietatea. Mai mult, contractul prevedea că indicatorii de performanţă din 2014 erau comparaţi cu 2012 şi nu cu anul precedent.

CEO-ul BVB are ca realizare notabilă includerea pieţei noastre de capital pe lista de monitorizare a FTSE pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă. Dar FTSE ne-a spus clar că nu îndeplinim criteriul lichidităţii.

În 2014, valoarea medie zilnică a tranzaţiilor la BVB a fost de 11,72 milioane de euro, urmând o scădere la 7,89 milioane de euro, în 2015, şi la 8,11 milioane de euro în 2016. Anul acesta, lichiditatea a revenit la 11,12 milioane de euro, încă sub 2014, până acum.

Sursa: Bursa