News‎ > ‎

CrocPress - un site dedicat jurnaliştilor profesionişti

postat 4 mai 2012, 03:45 de Office Mediasind
De ce CrocPress?

Pentru că am putut observa cu toții degradarea tot mai accentuată a calității presei, în România. În mai puțin de zece ani, publicații serioase și-au redus considerabil tirajele, s-au tabloidizat sau, chiar, și-au încetat apariția. Este drept că acestea au fost cauzate și de concurența acerbă a posturilor de televiziune și, mai ales, a Internetului. Dar să fie numai atât?

Credem că situația dramatică în care se află presa scrisă (sau on-line) de la noi a fost consecința „politicii de cadre” a noilor patroni din mass-media, cei care au luat locul „făcătorilor de ziare”, ziariștilor adevărați care, altădată, conduceau marile publicații. Ion Cristoiu, Cristian-Tudor Popescu, Cornel Nistorescu, Petre Mihai Băcanu s-au retras de la cârma ziarelor pe care le făcuseră celebre, lăsând în locul lor jalnici epigoni numiți în funcții de creație de patronate interesate numai de profitul imediat. În plus, în numele aceluiași sacrosant „Profit”, locul profesioniștilor din presă a fost luat, în majoritatea redacțiilor, de începători, care pun virgula între subiect și predicat. Și aceasta pentru că ei acceptă salarii modeste și, conștienți de propria lor nulitate, sunt dispuși să stea și 12 ore la sediu, plagiind agențiile de presă și bântuind rețelele de socializare. În consecință, în loc să citească niște articole insipide, agramate și care nu mai au nimic în comun cu jurnalismul, publicul a preferat televizorul, Internetul sau fițuicile cu femei mai mult sau mai puțin dezbrăcate.

Pentru că încă mai credem în șansa de supraviețuire a unei prese adevărate, făcute de ziariști talentați și nu de juni imberbi ce-și completează banii de buzunar dați de părinți prin nesfârșite operațiuni de „copy/paste”, plătite de noii magnați din mass-media, lansăm CrocPress. Un site în care jurnaliștii profesioniști își pot posta articolele respinse de politicile editoriale ale publicațiilor pentru care lucrează, articole considerate incomode de către diferitele grupuri de influență sau care, pur și simplu, nu ar mai vedea lumina tiparului pentru că autorii lor au fost îndepărtați de valul incompetenților.

Publicat de Dan Papij pentru Croc Press , 3 mai 2012

Comments