News‎ > ‎

CSDR: Sprijin internaţional pentru modificarea legislaţiei muncii

postat 6 sept. 2012, 04:58 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 sept. 2012, 05:11 ]
Confederaţia Sindicatelor Democratice din România
(CSDR) a organizat în  perioada 2-5 septembrie, la Hotelul Traian din Eforie Nord, Seminarul internaţional „Consolidarea dialogului social în România, în contextul noii legislaţii privind dialogul social”.

  Evenimentul, realizat în parteneriat cu organizaţia EZA (centrul european pentru pregătirea profesională a lucrătorilor din Uniunea Europeană, o prestigioasă organizaţie ce  reprezentă  interesele a peste 8 milioane de lucrători din Europa, cu sediul  la Luxemburg şi care cuprinde 68 de organizaţii din 24 de ţări), are la bază un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de coeziune socială. 

La lucrări au participat ministrul pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, preşedintele CSDR, Iacob Baciu, Józef Mozolewski, vice-preşedinte EZA şi reprezentant al Sindicatului Solidarnosti - Polonia, Alfredo Ramirez Nardiz, CST (Centrul Social al Muncitorilor) - Spania, Antonio Matos - Portugalia, vicepreşedinte EZA, Alvaro Domingos. Federaţia Sindicatelor din Industria Energetică din Spania, Marco Baleo - MCL (Mişcarea Creştină a Muncitorilor Italieni),  Marian Suliman, secretar general al Consiliului Economic şi Social, preşedinţi de sindicate şi federaţii afiliate la CSDR.

  Prezent la deschiderea lucrărilor seminarului, Liviu Marian Pop, ministrul pentru Dialog Social, a susţinut o prelegere despre importanţa dialogului social din punctul de vedere al Guvernului României - Strategii şi abordări noi, perspective pentru cadrul de dialog social în România, în perioada 2012 - 2013:  „Seminarul de astăzi trebuie să consolideze dialogul social, dar nu ştiu dacă acest lucru este posibil în contextul actualei legi, pentru că acest act normativ face orice altceva numai dialog social, nu. La apariţia Legii Dialogului social în România erau 14 confederaţii patronale şi la ora actuală niciuna nu şi-a păstrat reprezentativitatea. Contractele Colective de muncă la nivel naţional s-au desfiinţat, la nivel de ramură nu s-a încheiat niciunul, iar la nivel de unitate au mai fost încheiate doar 70% dintre contractele colective'', a declarat ministrul Pop.

  Potrivit acestuia, trebuie avută în vedere, imediat, deblocarea funcţionării Consiliului Economic şi Social (CES) precum şi modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social: "Este necesar ca în perioada următoare marii creditori ai României, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială să formuleze puncte de vedere  pe marginea acestui proiect de act normativ pentru ca el să intre în vigoare prin Ordonanţă de Urgenţă şi mai apoi să urmeze calea parlamentară. Noi sperăm să realizăm acest demers până la sfârşitul lunii septembrie'', a mai spus ministrul.

  La rândul său, preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a afirmat că în România dialogul social  lipseşte cu desăvârşire ca urmare a dereglementărilor făcute de fostul guvern: "Acum, partea sindicală şi patronatele încearcă să repare ce se mai poate, formulând propuneri pentru amendarea Legii Dialogului social. În etapa următoare vor trebui făcute legi distincte pentru sindicate, patronate, CES, etc. pentru a crea un echilibru între forţa de muncă şi capital. În momentul de faţă legislaţia de specialitate este în totalitate în dezavantajul salariaţilor şi în profitul capitalului'', a afirmat preşedintele CSDR. 

  Comisia Europeană - prin Directoratul General Ocupare, Probleme Sociale şi Incluziune (Dialog social şi Relaţii Industriale) a transmis un mesaj de salut, participanţilor la seminarul internaţional prin care a promis sprijinul său pentru soluţionarea problemelor angajaţilor români.

  În prima zi, programul a inclus  dezbateri pe tema "DialogulSocial în Europa - Progresele înregistrate în punerea în aplicare a conceptului în Europa - Exemple şi studii de caz: Spania, Belgia, Italia, Germania, Portugalia şi Polonia şi Dialogul social în Europa - Strategiile  cheie ale Comisiei Europene privind dezvoltarea dialogului social." Au mai fost abordate teme precum: "Consiliul Economic şi Social - instrument cheie în mecanismele de dialog social sau "Soluţionarea litigiilor de muncă şi asigurări sociale - modalitate de expresie a dialogului social. Rolul partenerilor sociali în funcţionarea acestui mecanism".

    De asemenea, au fost analizate  exemple de suspendare sau chiar de suprimare a dialogului social în cadrul unor instituţii publice de presă sau în cazul FSLI prezentat de liderul sindical Violeta Amariei: "Declaraţie de protest privind starea sistemului de educaţie din România şi statutul angajaţilor din învăţământul pre-universitar - demersuri la nivel european pentru raportarea încălcării directivelor europene privind informarea, consultarea şi participarea lucrătorilor la luarea deciziilor". 

    Ca exemplu de caz, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a prezentat modul în care conducerea ilegală a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES a încălcat în mod flagrant legislaţia internă şi internaţională în domeniul relaţiilor de muncă în timp ce actualul Guvern încalcă  zilnic Legea de organizare a instituţiei de presă, menţinând ilegal în funcţie o conducere căreia i-a expirat mandatul încă din anul 2008.Totodată, liderul sindical a prezentat şi Petiţia pentru libertatea de exprimare depusă de FRJ MediaSind şi CSDR la Parlamentul European ca urmare a introducerii în Strategia Naţională de Apărare a prevederilor referitoare la vulnerabilitatea presei.

    Ultimele dezbateri ale seminarului moderate de secretarul general al CSDR, Sabin Rusu şi de Alexandra Cornea, şef al Departamentului Educare CSDR, au luat în calcul "Modernizarea dialogului social în România - noul pachet legislativ în dezbaterea partenerilor sociali" şi "Profesionalizarea liderilor sindicali şi a resurselor umane active în dialogul social, element - cheie în funcţionarea mecanismelor de dialog social.” 

    Concluzia seminarului a fost exprimată de preşedintele CSDR: "Dorim să construim un stat demn alături de Uniunea Europeană. Nu cerşim nimic. Vrem demnitate, onoare, cinste care să ne plaseze alături de ceilalţi colegi din Europa. Liderii partidelor politice au găsit în Uniunea Europeană un ţap ispăşitor pe care îl folosesc pentru a justifica orice măsură drastic contestată de angajaţi, iar acest lucru este nedrept."
  
    La închiderea lucrărilor, vicepreşedintele EZA a mulţumit părţii române pentru modul profesionist în care a organizat acest eveniment şi a anunţat că  acesta nu v-a rămâne fără ecou în Uniunea Europeană deoarece  EZA, care este un fel de Minister al Dialogului Social în Europa, va întocmi un raport complex despre situaţia din România, document care va fi adus la cunoştinţa oficialilor europeni.  

     Departament Comunicare CSDRComments