News‎ > ‎

Cum își manipulează votanții reprezentanta salariaților din CA al TVR:

postat 28 oct. 2022, 03:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 oct. 2022, 05:11 ]
Un nou episod de manipulare grosolană a realității – made by Luminița Iordănescu - a fost consumat în spațiul public. În mesajul transmis votanților ei, reprezentanta CA  manipulează, din nou, prin minciună și omisiune, colegii din TVR, pentru a ascunde scandalul  imens declanșat de prietena ei, Ramona Săseanu, încă producător general, privind măsluirea documentelor care au stat la baza licitației pentru achiziționarea serviciilor de curățenie. (amănunte aici: În urma Raportului Comisiei de Cercetare Administrativă din TVR, Consiliul de Administrație al Televiziunii Române intenționează să depună o sesizare penală împotriva celor vinovați de falsificarea licitației pentru serviciile de curățenie!  )

Iată ce ne spune, sau mai bine spus, ne ascunde, Luminița Iordănescu:

 

1)      „Organigrama este în lucru.  Urmează să fim informați asupra stadiului elaborării ei...”

Ce nu spune, însă, dna. Iordănescu este că acest document se află în lucru încă de anul trecut, de când MediaSind TVR a cerut  CA să respecte prevederile art. 35 din  Legea nr.41/1994 potrivit cărora membrii Comitetelor Directoare trebuie să fie numiți de către CA. Există și o măsură dispusă de Curtea de Conturi în acest sens, care trebuie pusă în aplicare până la sfârșitul acestui an.

 

2)Sporul de 20 % acordat în unele locuri, calculat pe zile, nu pe ore....Am readus în discuție chestiunea sporului de 10% neacordat colegilor de la teritoriale și a reparării coeficienților de salarizare rămași incorecți pentru unele categorii de salariați. Nădăjduiesc că și aceste aspecte se vor repara. Depinde de angajator și de federația semnatară a CCM.”

 

Ce nu spune, însă, fosta lideră a Spustv este că celelalte lidere de facto ale aceluiași sindicat, Ramona Săseanu și Mihaela Woitovyct  au participat la elaborarea unei proceduri de sistem neaprobată de către Președintele-Director general și  nevizată de către Compartimentul Juridic, menită să  creeze confuzie în aplicarea sporului de teren în cuantum de 20%. S-a ajuns, astfel, în situația absurdă ca unii șefi de compartimente să nu acorde acest spor dacă angajatul nu a lucrat minimum 8 ore într-o zi!!! Adică, dacă un coleg a lucrat în condiții de teren 7 ore, acestea nu se plătesc! Fals si penal!. De exemplu,  conform prevederilor legale, un alt spor asemănător, cum ar fi sporul pentru condiții vătămătoare în cuantum de 15% , se acordă pentru timpul efectiv lucrat în aceste condiții! Acesta este principiul legal care trebuie aplicat și în cazul sporului de teren, în spiritul și litera CCM!

După cum bine știu și respectivele doamne, în România salariul este tarifar și calculat pe ore, nu pe zile. La sfârșitul lunii trebuie să se adune orele lucrate și să se transforme în zile ca să știe Departamentul Economic ce sume trebuie să se plătească. Este foarte simplu, dar nu și pentru cele care doresc cu orice preț să blocheze și să creeze tot felul de diversiuni ieftine. La fel ca în cazul indemnizației de cazare care trebuie să se acorde, necondiționat, în cuantum de 230 lei. Cine procedează altfel, comite un abuz în serviciu care va fi sancționat în instanțele civile și penale. Deja am centralizat câteva sesizări la secretariatul general al MediaSind.

 

Luminița Iordănescu omite să vă spună că Federația FAIR  - MediaSind a solicitat (vezi foto) în urmă cu câteva luni membrilor Consiliului de Administrație să îi schimbe pe Ramona Săseanu și Cătălin Prisăcariu din Comisia Paritară întrucât aceștia au refuzat să se așeze la aceeași masă cu reprezentanții partenerului social. Totodată, MediaSind a solicitat CA prin adresă oficială să mandateze o echipă de negociere a CCM pentru a remedia și problemele apărute în grila de salarizare pentru ceilalți colegi! În schimb, dna Iordănescu caută vinovați fără vină, în loc să susțină, prin vot, solicitările organizației noastre!

      3). Procedura de promovare (...)Vom vedea ce vor reuși să elaboreze partenerii sociali(...)”

 Exact ca la punctul anterior, atât timp cât dialogul social este blocat tocmai de liderii de facto ai spus și de menținerea lor în funcții de către CA, nu se poate vorbi de niciun progres! 

4) „Am solicitat o informare detaliată referitoare la măririle salariale operate în lunile august și septembrie, cu specificarea procentelor și a departamentelor/direcțiilor /serviciilor/compartimentelor unde au fost operate. Am primit documentul în preziua ședinței. L-am citit cu atenție și am observat 129 de măriri salariale, per total SRTv. Din acestea, 91 de măriri au fost operate la Serviciile care de reportaj și Serviciul transmisii, unde toți colegii au beneficiat eșalonat de măriri salariale în lunile august și septembrie (....)”

Ce dorea să insinueze, de fapt, dna. Iordănescu? Că doar membrii MediaSind au primit creșteri salariale (știindu-se faptul că cei din compartimentele tehnice au părăsit în corpore sindicatul de casă din cauze cunoscute de toată lumea, iar acum trebuiau supuși oprobiului public). Diversiunea  și manipularea membrei CA a fost imediat respinsă de PDG, care i-a răspuns că au fost acordate anumite creșteri salariale pe anumite proiecte care s-au desfășurat pe parcursul anului și doar pentru o perioadă de timp, 31 decembrie 2022!

Dar nu este prima dată când reprezentanta salariaților reacționează atât de jenant, în dispreț față de drepturile obținute de MediaSind pentru membrii săi! Să ne amintim scandalul provocat cu pensiile de la UZPR, când s-a încercat cu sprijinul Doinei Gradea blocarea înscrierilor în organizație prin MediaSind TVR, sau sesizările cu cardurile pentru parcare. (apropo, situația a fost lămurită și deblocată la Primăria Capitalei tot de conducerea MediaSind).

În final, membra CA ne anunță cu mândrie că vom fi chemați să semnăm actele adiționale în urma aplicării indexării cu rata inflației. Nicio vorbuliță însă, despre cei care au introdus acordarea obligatorie a indexării în CCM, în două tranșe, în lunile iunie și noiembrie. Oricum, nu ne așteptam la laude din partea dnei Iordănescu și a acoliților săi. Dar la manipulări și diversiuni, în mod sigur că da.

Vom analiza în zilele următoare în cadrul forurilor noastre de conducere dacă se impune activarea prevederilor din Legea nr.41/1994 privind posibilitatea revocării din funcție a oricărui membru CA care are o activitate necorespunzătoare.

Poate a venit timpul ca minciuna și diversiunea să dispară din TVR!

Sorin Torică,

Președinte MediaSind TVR

București, 28 octombrie 2022