News‎ > ‎

Din ciclul lupul își schimbă blana dar năravul ba: Cum pune în pericol sindicatul de casă drepturile angajaților din TVR!

postat 22 iun. 2022, 08:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 iun. 2022, 08:48 ]
În cazul în care demersurile SPUSTv și ale unor șefi TVR sunt adoptate de  Parlament, există riscul ca toate drepturile privind primele de Crăciun și de Paște, tichetele de masă și plata orelor suplimentare acordate în ultimii 3 ani să fie recuperate de la salariați!

MediaSind TVR a reușit să obțină, din surse parlamentare, un document halucinant care demonstrează, fără echivoc, modul în care Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV – SPUSTV, împreună cu câteva persoane cu funcții de conducere din instituție (foste șefe ale aceluiași sindicat) pun în pericol toate drepturile salariaților TVR și anume, primele, tichetele de masă, dar și alte drepturi acordate cum ar fi plata orelor suplimentare!

Nu de mult timp, atât liderii Spustv, dar și foști lideri - acum cu funcții de conducere în TVR, anunțau cu surle și trâmbițe că ei se zbat pe la Parlament să modifice OUG 130/2021 care restricționează acordarea unor drepturi bănești pentru angajații din instituțiile publice finanțate în baza Legii Salarizării Unitare. În documentul depus la Parlament SPUSTV solicită, respectuos, membrilor Comisiei pentru buget, finanțe  și bănci a Camerei Deputaților să "introduceți un amendament prin care salariații SRTV și SRR să fie exceptați de la prevederile OUG 130/2021 referitoare la acordarea tichetelor de valoare și a premiilor.”  (foto)


Așa cum MediaSind a arătat, dar și conducerea TVR în mai multe adrese oficiale, în SRR și SRTV nu se aplică Legea Salarizării Unitare, iar salarizarea și acordarea altor drepturi bănești se face în baza art 36 alin 1din Legea nr.41/1994: Salariile de baza şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii Societăţii Romane de Radiodifuziune şi ai Societăţii Romane de Televiziune se negociază prin contracte colective şi individuale de munca, încheiate în condiţiile legii.”

Contrar argumentelor legale,  SPUSTV – adică Biroul Executiv  împreună cu liderii de facto ai sindicatului emit și semnează un document oficial al organizației prin care recunosc implicit că argumentele aduse de controlorul delegat din Ministerul Finanțelor sunt adevărate și pertinente iar ei chiar le folosesc în adresă: „Forma actuală a Ordonanței 130/2021 și legislația incidentă, așa cum este ea menționată, fac imposibilă acordarea acestor drepturi salariaților SRTV” Fără cuvinte! Acesta este argumentul lor suprem!

Trebuie precizat că acțiunea SPUS este foarte periculoasă pentru toți angajații TVR având în vedere că în ultimii ani premierile, tichetele, plata orelor suplimentare au fost restricționate pentru toate instituțiile care funcționează în baza Legii salarizării unitare.  Ar însemna  că toți cei care au primit aceste drepturi să fie obligați  acum să le returneze!!!  

În același timp, o asemenea prevedere legală adoptată ar pune în pericol toate procesele inițiate de MediaSind în l instanțe pentru recuperarea drepturilor bănești neacordate, Prima de Crăciun, de Paște și tichetele de masă, inclusiv pentru membrii SPUSTV care au depus acțiuni în instanță! (Jenant este și apelul făcut zilele trecute de conducerea SPUS către membrii săi de a nu părăsi organizația pentru a nu pune în pericol procesele aflate pe rol, în timp ce demersurile oficiale ale sindicatului sunt total contrare acțiunii depuse în instanță!)

În concluzie, MediaSind face un apel către toți salariații TVR, indiferent de apartenența sindicală, să nu accepte astfel de manevre care le pun drepturile salariale în pericol. Totodată, MediaSind solicită membrilor SPUSTV să nu mai gireze o astfel de organizație sindicală care a dovedit, în repetate rânduri, că se comportă ca un sindicat galben, adică controlat total de către conducere și de diverse grupuri de interese (amănunte aici: Din ciclul ipocrizie fără frontiere: De ce sindicatul de casă al conducerii TVR nu vrea să participe la negocierea CCM?)

Sorin Torică,

Președinte MediaSind TVR

București, 22 iunie 2022

PS. Pentru membrii SPUSTV care au fost amenințați cu retragerea din proces în cazul în care doresc să se dezafilieze de la organizație precizăm că dreptul lor procesual nu este absolut deloc afectat.  Iar reprezentarea juridică în instanță  poate să fie preluată oricând de către orice alt avocat sau de avocatul MediaSind TVR.