News‎ > ‎

evz.ro: Diminuarea cu 25% a salariilor, declarată ilegală de Tribunalul Vâlcea. Zeci de mii de dosare similare în ţară

postat 11 nov. 2010, 06:46 de Office Mediasind

Autori:  Nicoleta Ene,  Oana Dan,  Oana Crăciun. Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză celor şase funcţionari publici de la Primăria Voineasa şi celor doi magistraţi de la Judecătoria Bălceşti care au dat statul român în judecată pentru reducerea salarială cu 25 de procente. Decizia nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs.

Diminuarea cu 25% a salariilor, declarată ilegală de Tribunalul VâlceaSursa: Vlad Stănescu

Cei şase funcţionari publici şi cei doi magistraţi au reclamat reducerea unilaterală a salariului brut contrar prevederilor contractului de muncă pe care îl aveau semnat, prin intervenţia nelegală a unui terţ, în acest caz, statul român. Iar acest lucru încalcă prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, se arată în motivarea Tribunalului Vâlcea.

Premieră: Vâlcea a spart gheaţa

Decizia aceasta este prima "victorie" obţinută de bugetari în războiul deschis declanşat cu executivul, după ce le-au fost reduse salariile. Însă, atât profesorii, cât şi cadrele medicale, în paralel cu cei din administraţia publică, au declanşat procese în care cereau anularea deciziei guvernului.

Astfel, "fiecare organizaţie judeţeană Sanitas a întocmit tabele cu cei care au dat statul în judecată, în principiu vorbim de toţi ce 120.000 de membri sindicali ai federaţiei", a declarat pentru evz.ro Marius Petcu, preşedintele Sanitas.

Acesta precizează că încă nu au primit deciziile în aceste speţe, aşa cum s-a întâmplat în Vâlcea, despre care spune că "a spart gheaţa". "Sperăm ca după acest precedent să avem din ce în ce mai multe decizii pozitive ale instanţelor din ţară", a conchis Petcu.

Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici a declarat că există peste 20.000 de acţiuni în instanţă declanşate, individual, de membrii sindicatului şi alte 350 de acţiuni colective. Însă, liderul sindical spune că cele mai multe termene stabilite de instanţe sunt foarte târzii, deciziile urmând a fi date abia anul viitor.

În aceeaşi situaţie se află şi alte mii de profesori din ţară care au dat, la rândul lor, statul în judecată, pentru a-şi recupera cele 25 de procente tăiate din venituri în luna iulie, spun cei de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Alte zece dosare similare pe rol

După ce Judecătoria Vâlcea le-a dat câştig de cauză, Tribunalul Vâlcea a menţinut decizia din 14, respectiv 29 octombrie, care poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la comunicarea la Curtea de Apel Piteşti. “Instanţa obligă pârâţii la plata diferenţelor salariale cuvenite potrivit contractului individual de muncă, dintre sumele încasate cu acest titlu şi sumele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie-august-septembrie 2010, sume actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective", susţine judecător Mariana Vârgă, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vâlcea.

Pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, mai sunt alte zece dosare în lucru împotriva tăierilor salarile cu 25%. Procesele au fost intentate în special de către magistraţi de la judecătoriile din judeţ.

Reducerea de 25% încalcă drepturilor omului

Instanţa a arătat, în motivarea deciziei că, „reducerea unilaterală a salariului brut cu 25%, în temeiul dispoziţiilor art.1 din Legea nr.118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, încalca prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi pe cele ale art.1 alin.1 din Primul protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ratificată de România prin Legea nr.30/18 mai 1994”.

Astfel, „dacă instanţele de judecată constată că legile interne încalcă pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte, conţinând dispoziţii mai puţin favorabile decât acestea din urmă, sunt obligate să ignore aceste prevederi şi să facă aplicarea celor din reglementarea internaţională mai favorabilă. Procedând astfel, instanţele de judecată nu fac altceva decât să respecte dispoziţiile art.20 din Constituţia României, precum şi pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte”.

Mai mult, „reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi imposibilitatea acestora de a-şi mai recupera vreodată sumele de bani aferente acestui procent au dus la ruperea, în defavoarea salariaţilor, a justului echilibru ce trebuie păstrat între protecţia proprietăţii şi cerinţele interesului general”, se mai arată în motivarea deciziei magistraţilor.  Sursa: evz.ro

Comments