News‎ > ‎

EVZ.ro: PDL-istul Boldea îi vrea la închisoare pe ziariștii care fac publice date din dosarele penale

postat 20 feb. 2011, 01:54 de Office Mediasind

Ziariștii care fac publice informațiile din dosarele penale în care nu există o sentință definitivă ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Deputatul PDL  Mihail Boldea a depus un proiect de modificare a legii 544/2001 astfel încât informațiile din dosarele penale aflate în faza de urmărire sau ajunse în instanțe să fie scoase din categoria informațiilor de interes public, câtă vreme nu există o sentință definitivă.

De asemenea, divulgarea lor fără acordul expres și prealabil al părților, printr-o modificare a Codului Penal, ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă fapta e săvârșită de un procuror, judecător polițist sau altă persoană care are acces la date prin natura funcției, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Mihail Boldea susține, în expunerea de motive, că, prin modificările propuse, se elimină presiunea publică asupra instanțelor și se evită, de asemenea, lezarea imaginii unei persoane care, până la o decizie definitivă a justiției beneficiază de prezumția de nevinovăție. 

”Datorită prevederilor destul de ambigue din Legea 544/2001, se pot solicita şi obţine date din dosarele penale aflate pe rol sau în faza de cercetare penală, aceste informaţii putând fi apoi folosite pentru a crea o presiune publică asupra instanţelor. În plus, prin divulgarea unor informaţii confidenţiale dintr-un dosar penal aflat pe rol este lezată şi deteriorată imaginea unei persoane înainte ca instanţele abilitate să poată lua o decizie imparţială”, își justifică deputatul PDL propunerea.

Care sunt modificările propuse

Potrivit inițiativei lui Boldea de modificare a legii 544/2001, ”informațiile din dosarele penale aflate în faza de urmărire penală sau pe rol în instanțele de judecată nu fac parte din categoria informațiilor de interes public și nu pot fi făcute publice decât după o sentință definitivă”.

În ceea ce priveşte modificarea Codului penal, deputatul PDL vrea ca ”fapta oricărei persoane care, direct sau indirect, prin orice mijloace, divulgă, transmite sau face publice informaţii despre un dosar penal aflat în faza de urmărire penală sau judecată, până la epuizarea tuturor căilor de atac, fără acordul expres şi prealabil al părţilor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Pedeapsa e mai mare - de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi - dacă informațiile sunt făcute publice de ”procuror, judecător, poliţist, jandarm sau oricare altă persoană care prin natura funcţiei sale are acces la informaţii din dosarele penale aflate în faza de urmărire penală sau judecată şi are obligaţia păstrării secretului cu privire la aceste date”.

Sursa EVZ.ro, Autor:  Clarice Dinu        

Comments