News‎ > ‎

Reporter Virtual.ro: Planul AVAS de relansare a companiei de distribuţie de presă Rodipet

postat 21 mar. 2013, 02:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 apr. 2013, 11:59 ]
Presa scrisă din Romania se află în agonie din multe motive, dar startul a fost dat odată cu privatizarea Rodipet în anul 2003. Una dintre cele mai mari companii de distribuţie de presă din Europa de Est a fost dată pe mâna libanezo-americanului Hassan Awdi, care a făcut-o praf şi pulbere.

Dar s-ar putea să existe o speranţă pentru print. De vreo 10 zile, Preşedintele AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), Adrian Volintiru, lucrează la un plan pentru restartarea companiei de distribuţie. Rodipet, acum în insolvenţă şi cu doar 14 angajaţi, a revenit în portofoliul statului. Volintiru vede în Rodipet o oportunitate şi spune că, dacă planul său va da roade, atunci circa 3.000 de oameni vor avea din nou locuri de muncă. După ce va pune planul la punct, Adrian Volintiru îi va invita la discuţii pe şefii caselor de editură din România.

Specialist în restructurări şi eficientizări de companii, Volintiru, care are un MBA la Harvard, are încredere în viitorul Rodipet pe piaţa românească. Tocmai de aceea, a acceptat să stea de vorbă, în exclusivitate, cu Reporter Virtual:

 

Reporter Virtual: Care este situaţia Rodipet la această oră? Cine are controlul?

Adrian Volintiru: În acest moment, Rodipet este la stat, iar AVAS-ul este acţionar şi creditor majoritar. Fiind în insolvenţă, este sub controlul administratorului special şi al administratorului judiciar. Au mai rămas 14 angajaţi şi chioşcurile. Ei merg pe nişte asocieri locale sau pe ce decide administratorul judiciar, iar mie nu-mi place formula asta, adică eu aş vrea ca ei să facă efectiv distribuţie de presă, adică ceea ce ştiu şi ar putea să facă. Plecând de aici, întrebarea este ce facem cu compania mai departe, cum o facem să iasă la lumină?


Câte chioşcuri de difuzare mai are Rodipet la această oră?

Mai sunt circa 1400 de chioşcuri…


Şi se mai poate face ceva cu ele?

Eu am văzut cifrele de afaceri din trecut, care arătau absolut fantastic… Probabil nu mai este nivelul de atunci pe presa scrisă, dar când vezi o cifră de afaceri de 40 – 50 de milioane de euro la nivelul anilor 2005 – 2006, realizezi că se poate încropi ceva.


Cât pierde acum lunar Rodipet?

Acum este pe profit, luna de lună, dar este un profit foarte mic care rezultă mai mult din închirieri şi alte deal-uri de acest gen şi mai un contract de distribuţie cu o firma care are şi ea dificultăţi financiare, nu prea le plăteşte, au creanţe de încasat şi în rest datorii gârlă.


Şi ce presupune planul dvs. de redresare a companiei?

Aş căuta în următoarea perioadă un partener puternic cu care Rodipet să repornească la drum. Statul nu are de unde să dea bani, să facă investiţii şi atunci trebuie identificat un partener care să-şi asume această parte. Deci s-ar putea face o firmă în asociere, cu un partener care are interes şi know-how în zona de distribuţie.


Ce face AVAS in acest moment la Rodipet?

De câteva săptămâni încoace, îi ajutăm să obţină autorizaţii pentru chioşcuri, pentru că au probleme cu diverşi primari. Acum ne concentrăm în primul rând pe Bucureşti şi pe Iaşi. Am găsit înţelegere la primăriile din Capitală şi de aici încercăm să pornim. Pe Bucureşti, costurile de logistică sunt mai mici şi vedem apoi, pornind de aici, ce se poate construi continuând în două – trei oraşe mari sau putem merge chiar şi pe un plan mai mare.


V-aţi gândit la un anume partener pentru asocierea despre care aţi vorbit?

Partenerului trebuie să-i oferim ceva pentru a intra în această asociere. Dacă vrei să porneşti, să zicem, cu firma Tutun şi Ziare, din Constanţa, ei au câteva judeţe pe care le acoperă, tu le propui distribuţie naţională în contrapartidă. Mai sunt şi alţi posibili parteneri. Nu este de neglijat nici Adevărul Holding la un moment dat.


Dar Adevarul Holding este în insolvenţă…

Ştiu că e în insolvenţă, dar are producţie de presă, nu?! Iar, până la urmă, insolvenţa este un mod de a te proteja. Nu înseamnă neapărat că business-ul moare. Noi avem o percepţie ciudată în legătură cu această Lege 85.


Ok, să spunem că planul ar funcţiona. Ce face apoi statul cu partea sa din business? O scoate iar la privatizare?

Da. Probabil că da. Probabil că o vom scoate la privatizare, pentru că statul nu are ce face cu o afacere de distribuţie de presă. Rolul meu este sa o eficientizez până unde pot, dacă pot… Dar experienţele anterioare spun că sunt un om capabil. Asta este cel mai important: să vedem cum o pornim – cu cine şi cum? Ei acum semnează diverse contracte locale, care nu ştiu cât de bune sunt, cu nişte firme locale care uită să plătească… Dacă vrem să facem o treabă serioasă, atunci căutăm un partener serios să facem această construcţie, altfel nu vom reuşi.


Cum vă înţelegeţi cu oamenii care mai sunt la Rodipet?

Noi avem o relaţie foarte bună cu oamenii de acolo. Sunt oameni foarte muncitori, nu ştiu cât de buni sunt în business, dar sunt foarte muncitori şi trag pentru ce a mai rămas din Rodipet. Nu au vândut nimic din activele care existau: apartamente, terenuri, spaţii comerciale etc. Nu s-au atins de nimic, ba dimpotrivă, au reuşit să optimizeze, sa încheie contracte bune de închiriere ca să susţină ceea ce a mai rămas din companie.


Ce loc mai ocupă acum Rodipet în distribuţia de presă din România?

Nu mai sunt pe niciun loc. Practic ei operează prin alte firme, închiriază chioşcurile, v-am spus mai au numai 14 angajaţi, deci nu se mai pune problema unei cote de piaţă…


Aveţi un anumit orizont de timp pentru acest plan?

Planul este pe termen scurt. Planul ar fi că în maximum două luni să trecem la negocieri cu potenţiali parteneri serioşi şi să facem un proiect comun pentru a porni business-ul. Ne putem gândi şi la partea de încărcare de cartele electronice, la diverse alte chestiuni care se pot distribui prin chioşcuri. La nivelul anilor 2004 – 2005, nu mai ştiu exact, m-am uitat pe contracte, aveau cam 1,9 milioane de dolari pe an numai partea de încărcare de cartele electronice… Aşadar, se poate!

 

Cine este Adrian Volintiru?

 

Are 45 de ani si este Presedinte AVAS

Din 2011, este Director General la SC Vulcan SA

A lucrat în diverse poziţii în Rompetrol, culminând cu funcţia de CFO la Rompetrol SA din 2000 până în 2008

A ocupat apoi funcţii de conducere la compania Relad şi la Marine Resources Exploration International.

Menţionează în CV că a avut „un rol important în vânzarea celei mai mari Corporaţii din Romania (Rompetrol către KazMunaiGaz pentru 2.6 miliarde USD)”

Este licenţiat în Contabilitate la ASE în 1993 şi a obţinut un MBA în General Management la Harvard în anul 2005.

Sursa: Reporter Virtual.ro