News‎ > ‎

FAIR-MediaSind susține revendicările angajaților din Opera și Filarmonica Brașov!

postat 21 mai 2020, 02:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 mai 2020, 02:45 ]
Federația FAIR-MediaSind, organizația reprezentativă la nivel de sector cultură și mass-media susține revendicările membrilor de sindicat de la Filarmonica Brașov și Opera Brașov care, de aproape două luni, se află în șomaj tehnic din cauza refuzului reprezentantilor Consiliului Local de a găsi soluții pentru susținerea acestor instituții aflate în subordinea sa.

Sindicatul National din Cultură FAIR a inițiat deja procedurile legale pentru anularea în instanță a deciziilor abuzive de trimitere forțată a salariaților Operei Brașov în șomaj tehnic. Tensiunile din această instituție sunt cu atât mai mari cu cât plata salariilor are deja o întârziere de o săptămână!

Din păcate, lipsa de respect a autorităților față de salariații din instituțiile de spectacole și concerte din Brașov este un demers în formă continuată, declarațiile primarului urbei din data de 17 februarie 2020 rămân un exemplu de dispreț la adresa culturii și artiștilor din Brașov.

Totodată, Sindicatul Filarmonicii Brașov acuză conducerea instituției și  Consiliul Local Brasov de lipsă de respect față de angajați, dar și față de identitatea și valorile culturale. Deși instrumentiștii Filarmonicii și-au continuat încă de la stabilirea măsurilor de carantină, menirea de ambasadori ai culturii, printr-o susținută activitate online, drepturile bănești pe care ar fi trebuit să le primească angajații au fost inexistente, la fel si comunicarea dintre angajați și manager: “Comunicarea intre manager si artistii Filarmonicii Brasov în aceste doua luni de carantina a fost inexistenta, in ciuda faptului ca muzicienii, prin intermediul sindicatelor, au inaintat directiunii numeroase sugestii pentru variante de reluare treptata a activitatii, in functie de noi reglementari ce ar putea urma si aratand  ca in alte institutii similare din tara, se reia deja treptat activitatea! Aceasta este bataia de joc ce se petrece la Filarmonica Brasov! Munca instrumentistilor nu este recunoscuta, iar muzicienii nu isi primesc drepturile banesti!” -   susțin reprezentanții Sindicatului Filarmonicii Brașov.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind invită autoritățile la dialog și solicită Consiliului Local să soluționeze cererile angajaților acestor două instituții etalon ale culturii brasovene. FAIR-MediaSind solicită Ministerului Culturii să se implice cu măsuri unitare de susținere a activității angajaților din acest important domeniu.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind

Biroul Executiv Permanent                             

București, 21 mai 2020