News‎ > ‎

FEJ: Închiderea televiziunii publice din Grecia este o "lovitură dată democrației"

postat 11 iun. 2013, 23:38 de Office Mediasind

Guvernul Greciei a închis ieri seară televiziunea publică ERT din cauza programului de austeritate. 2 656 de angajaţi vor fi concediaţi până la redeschiderea televiziunii publice

Decizia Guvernului elen este absurdă, din moment ce ERT era subvenţionată direct de cetăţeni, primind o subvenţie directă de 4,3 euro, plătită lunar pe factura de energie electrică. În aceste condiţii, sindicatele din Grecia afiliate la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor  pregătesc ample acţiuni de protest. 

Atât Federaţia Europeană a Jurnaliştilor cât şi membrul său afiliat din România, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, s-au solidarizat cu acţiunile de protest ale colegilor din Grecia.

Vă prezentăm în continuare declaraţia preşedintelui FEJ, Mogens Blicher-Bjerregard, faţă de decizia Guvernului de a închide televiziunea publică. 


Departament Comunicare FRJ MediaSind


"Aceste planuri sunt pur și simplu absurde.  Acestea vor fi o lovitură majoră pentru democrație, pentru pluralismul media și pentru jurnalismul ca un bun public în Grecia, privând astfel cetățenii de drepturile lor de a primi informaţii  oneste, importante şi  impartiale. Dar va însemna, de asemenea, că mulţi jurnalişti din întreaga ţară îşi vor pierde locurile de muncă.

Orice planuri de a reduce locurile de muncă de la ERT și privatizarea mass-media publice din Grecia sunt inacceptabile. Stațiile regionale publice nu pot fi înlocuite de niciun interes corporativ. 

FEJ amintește că Grupul la nivel înalt privind mass-media creat de Comisia Europeană recomandă că "ar trebui să existe o prevedere de finanțare din partea statului pentru mass-media, prevedere esențială pentru pluralism."

 Mai multe informații vor fi disponibile în curând pe site-ul FEJ.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați FEJ la + 32 2 235 22 02 

Federația Europeană a Jurnaliștilor este grupul european al Federației Internaționale a Jurnaliștilor. Aceasta reprezintă peste 300 000 de jurnaliști din 37 de țări.


 

Comments