News‎ > ‎

Informare întâlnire sindicate - producătorul general TVR

postat 19 mar. 2019, 06:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 mar. 2019, 06:44 ]
Azi, 19 martie 2019, ora 12,00, a avut loc întâlnirea conducerii TVR cu sindicatele, solicitată de președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în vederea analizării noii structuri funcționale a SRTv și a viziunii strategice a instituției. 

Au participat:

-         Producătorul general Alexandru Sassu (Președintele – Director General Doina Gradea se afla în Parlament la acea oră)

-         Reprezentanții MediaSind Filiala TVR: Sorin Torică, Loara Ștefănescu, Horia Grușcă, Vitalie Lupașcu și Tudor Chirilă.

-         Reprezentanți ai SpusTv și ai Sindicatului Operatorilor.

Producătorul general, Alexandru Sassu a expus în linii generale felul în care ar urma să aibă loc ”reorganizarea” în SRTv pe baza unei noi structuri funcționale, cu precizarea expresă că nu vizează disponibilizări de personal, deși bugetul din acest an este mai mic decât în 2018,  55% din bani se duc pe salarii, iar pentru producție ”au rămas puțin bani”.

Vicepreședintele MediaSind TVR, Loara Ștefănescu i-a cerut Producătorului General precizări legate de corelarea viitoarei strategii editoriale a SRTv cu structura funcțională aflată în lucru. La acest capitol, întrebările s-au referit la situația contractelor externe  care folosesc resursa tehnică și umană internă, modul în care sunt plătiți colaboratorii externi raportat la volumul de muncă și calificarea personalului TVR pentru aceleași activități. S-a făcut referire la emisiuni din cadrul Direcției Știri și la alte programe care, potrivit opiniei publice, sunt mult prea scumpe pentru performanța dovedită.

Producătorul General, Alexandru Sassu a enunțat și posibilitatea plafonării contractelor externe, fără a da detalii, iar liderii MediaSind TVR au cerut să fie corelate cu performanța.

Vicepreședintele MediaSind TVR, Horia Grușcă a semnalat riscul ca din viitorul CD să lipsească profesioniștii de televiziune (personal de specialitate). Menționăm intenția ca viitorul CD să fie alcătuit din 5 membri, directorii principalelor structuri: Președinte-Director General, Producătorul General, Directorul Economic, Directorul de MK și Comunicare, Directorul Studiouri Centrale. Loara Ștefănescu a propus ca și Directorul Știrilor să facă parte din CD. Producătorul General a precizat de ce au fost excluși directorii de canale din schema propusă și a declarat că o discuție merită făcută privind prezența unui responsabil editorial și a directorului Știrilor în viitorul CD.  

Producătorul general s-a referit la ”aberația” transformării canalului TVR1 în canal de știri, dar nu a clarificat situația tronsonului orar zilnic 7-15 care în prezent este asigurat în cea mai mare parte de Direcția Știri. S-a mai discutat și despre exprimarea opțiunii fiecărui jurnalist pentru o anumită redacție, reiterată de Producătorul General, într-un anumit termen ce urmează a fi stabilit. În acest context, Loara Ștefănescu a întrebat ce se întâmplă cu mandatele celor circa 87 de coordonatori din TVR care expiră la sfârșitul lunii, iar Producătorul General a precizat că nu are un răspuns în acest moment.

Președintele MediaSind TVR, Sorin Torică a intervenit cu problemele pe care le au colectivele de angajați din zona tehnică și artistică: factorul uman subdimensionat și lipsurile de investiții în tehnică. Alexandru Sassu a confirmat existența acestor probleme și a promis o analiză detaliată.

Reprezentanții SPUSTv au semnalat că peste 73% din salariații TVR se află la nivelul minim de salarizare pe funcție și că trebuie luate măsuri pentru depășirea acestei situații, ceea ce a cerut și MediaSind TVR, dar cu adăugirea că trebuie corelat nivelul de salarizare cu performanța profesională.

Discuțiile au mai vizat și solicitări punctuale ale sindicatelor.

Liderii SPUSTv au insistat pe vizibilitatea emisiunilor TVR în mediul online și au criticat colectivul de comunicare și promovare din TVR (ca ”inexsitent”) și s-au arătat îngrijorați de limitarea/eliminarea deplasărilor în teritoriu ale angajaților de la Studioul din București.

Președintele Sindicatului Operatorilor, Traian Popescu a cerut lămurirea situației operatorilor de teren în viitoarea structură organizațională și a modului în care vor colabora cu colegii din studiourile teritoriale pentru proiecte de autor.

La finalul discuției, colega de la SPUSTv, Luminița Iordănescu, l-a rugat pe Producătorul general să îi comunice data convocării Comisiei Paritare pentru a negocia și încheia un act adițional, cităm: ”referitor la cele trei mese ale angajaților aflați în delegație”. Alexandru Sassu și-a declinat responsabilitatea pentru această problemă.

 Menționăm că nu ni s-au pus la dispoziție documentele solicitate de MediaSind TVR privind reorganizarea din SRTV, potrivit răspunsului primit din partea cabinetului PDG, aceste documente sunt secrete!

Departament Comunicare MediaSind TVR 

 București, 19 martie 2019