News‎ > ‎

Iniţiativa Profesională Radio: "RADIOUL PUBLIC A MANIPULAT DEZBATERILE DIN PARLAMENTUL EUROPEAN"

postat 8 dec. 2010, 06:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 dec. 2010, 07:08 ]


Publicam protestul celei mai mari confederatii sindicale din domeniul mass-media fata de felul in care radioul public a acoperit mediatic dezbaterile din Parlamentul European privind independenta presei din Romania. Prin corespondentul sau la Bruxelles, SRR a incalcat deontologia profesionala, practicand servilismul politic. Ca acest servilism politic este fata de "dreapta" sau fata de "stanga", nici nu mai are importanta. Unii jurnalisti si conducerea editoriala nu inteleg ca acest post este platit din bani publici si, ceea ce i se cere de catre platitorii de taxa, dar si de catre legea de functionare, este sa raman echidistant. Nu este prima data cand, anumiti "jurnalisti" din SRR practica autocenzura si servilismul. Claudia Marcu n-a facut decat sa demonstreze, inca o data, ca se supune in relatarile sale unor comenzi ale sefilor sai editoriali. Acest incident nu face decat sa confirme politica editoriala dezastruoasa practicata de o conducere incompetenta a Departamentului de Productie Editoriala. Zilnic, constatam cu surprindere astfel de "incidente". Monitorizarile facute demonstreaza acest lucru.
In lipsa unui Statut al Jurnalistului si a unei Comisii de Etica (pe care dorim ca actuala conducere a SRR sa le transforme in realitate, dupa o absenta de mai bine de 5 ani), astfel de derapaje editoriale premeditate sunt la vedere, nesanctionate de nimeni. Practicarea principului "lasa ca merge si asa", trebuie sa inceteze! Rezolutia Parlamentului European privind posturile publice de radio si TV din tarile membre, adoptata pe 25 noiembrie a.c, si pe care am publicat-o, ne trimite tocmai la misiunea de post public. Documentul cere acestora sa-si indeplineasca mandatul. Ori, se pare ca aceasta conducere editoriala, reprezentata de Doru Vasile Ionescu, director, de Marilena Dumitrescu, redactor sef al Camerei Stirilor, Pavel Ionescu, redactor-sef al Redactiei Informatii, tripleta numita de Maria Toghina, actualmente, membra a CA si consiliera sefa??(ilegal), este incompetenta.
Vom prezenta si dovezi incredibile despre cum radioul public cheltuieste banii publici pentru intretinerea a trei corepondenti oficiali ai SRR la Bruxelles, a caror activitate este practic nula. Tripleta respectiva functoneaza ca filtre de informatii, astfel incat orice critica pertinenta venita dinspre institutiile europene la adresa actualei guvernari sa ii fie cenzurata. Cu asemenea practici ne-am obisnuit in timpul mandatului Mariei Toghina. Cerem actualului CA si Presedintelui Director General sa ia masurile care se impun, nu numai in acest caz. O analiza a politicii editoriale la postul public de radio este necesara. Este urgenta! Orice amanare este in defavoarea tuturor!
Cerasela Radulescu, Preşedinte lPRR

Nota FRJ MediaSind: În imagine, Cerasela Rădulescu, preşedinte IPRR, înmânând preşedintei Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, Erminia Mazzoni, petiţia CSDR şi FRJ MediaSind pentru libertatea de exprimare.

Important: La finalul acestui articol, IPRR prezintă şi:REZOLUTIA PARLAMENTULUI EUROPEAN REFERITOARE LA SEVICIILE PUBLICE DE RADIO SI TV

PROTEST
Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de modul în care postul public de radiodifuziune, Societatea Română de Radiodifuziune, a relatat dezbaterea petiţiei împotriva Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării în cadrul Comisiei de Petiţii a Parlamentului European ce a avut loc în data de 2 decembrie a.c. la Bruxelles.Corespondentul din Belgia al postului public de radio, Claudia Marcu afirmă în relatarea tendenţioasă şi pro putere transmisă pe postul naţional de radio că europarlamentarul Victor Boştinaru „este, de fapt, şi sponsorul petiţionarilor”. Postul public susţine astfel că cele mai mari organizaţii sindicale din România, CSDR (cuprinzând peste 500 000 de membri) şi FRJ MediaSind (cuprinzând peste 9000 de membri) sunt sponsorizate de către un europarlamentar al Partidului Social Democrat.Având în vedere că această afirmaţie extrem de gravă a produs mari prejudicii de imagine organizaţiilor sindicale din România, CSDR şi FRJ MediaSind solicită conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune ca, în termen de cinci zile calendaristice, să prezinte toate dovezile necesare care au stat la baza relatării corespondentului de la Bruxelles, Claudia Marcu. În caz contrar, CSDR şi MediaSind vor sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului, Comisiile de specialitate ale Parlamentului României, EBU, Observatorul European, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi vor acţiona în judecată postul public de radiodifuziune.Este regretabil că SRR se pretează la astfel acţiuni de manipulare şi denigrare care amintesc de perioada comunistă. Menţionăm că toate cheltuielile privind deplasările la Bruxelles a delegaţiei CSDR şi FRJ MediaSind au fost achitate de către CSDR şi de organizaţiile membre ale FRJ MediaSind, conform facturilor pe care le vom pune la dispoziţia instituţiilor mai sus nominalizate.Pentru ca publicul să înţeleagă ce s-a întâmplat la Bruxelles, anexam relatările din data de 2 decembrie a.c. a Radio România Actualităţi – Radiojurnalul de prânz şi, în comparaţie, relatările profesioniste ale celorlalte instituţii publice, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România - CSDR
Preşedinte, Iacob Baciu
(Confederaţia Sindicatelor Democratice din România - CSDR este organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel naţional, cuprinzând peste 500 000 de membri, este afiliată la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) şi membră fondatoare a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor).

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,
Preşedinte, Cristi Godinac
(Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind este o organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de ramură mass-media, cuprinzând peste 9000 de membri. Este afiliată internaţional la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor).

VERSIUNI COMPARATE ALE MODULUI IN CARE A FOST MEDIATIZAT EVENIMENTUL DIN PARLAMENTUL EUROPEAN
VARIANTA SRR
Date Stamp :2010-12-02 14:03:23.097
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (2 decembrie, ora 13:15) - Radiojurnalul de prânz. Realizator: Carmen Valica Realizator: Strategia de apărare a României, mai exact includerea în aceasta a presei drept element de vulnerabilitate, a fost astăzi în dezbaterea Comisiei de petiţii a Parlamentului European. Dezbaterea a avut loc în condiţiile în care liderii mai multor grupuri politice europene au adresat deja o scrisoare Parlamentului României, prin care solicitau respingerea paragrafului care se referă la presă. Corespondenta noastră la Bruxelles, Claudia Marcu, a urmărit dezbaterile şi este acum în direct cu detalii.Reporter: Bună ziua. A fost o dezbatere extrem de aprinsă şi cu un final neaşteptat: un vot pentru închiderea petiţiei, însă contestabil, în condiţiile în care doar membrii popularilor europeni au rămas în sală să voteze. Celelalte grupuri politice, liberali, socialişti, verzi, neafiliaţi, au cerut menţinerea petiţiei deschisă, până la votul din Parlamentul României pentru strategia de securitate naţională. Petiţionarii, pentru care a vorbit Cristi Godinac, de la MediaSind, la fel şi susţinătorii lor nu au cerut sancţionarea României, ci au solicitat eliminarea paragrafului referitor la mass-media din strategia de securitate. Argumentele lui Valeriu Turcan, reprezentantul Preşedinţiei României la această dezbatere, argumentele au fost că nu are valoare juridică această strategie, ci este doar un document de viziune şi în plus că referirea nu se face la presă, ci la campaniile politice comandate, argumente pe care majoritatea membrilor Comisiei de petiţii nu le-a considerat solide. Reprezentantul Comisiei Europene a spus că executivul comunitar este îngrijorat de situaţia din România, însă nu este competent să deschidă un caz de încălcare a tratatului comunitar, neexistând suficiente motive pentru acest lucru. Votul de astăzi va fi contestat la conferinţa preşedinţilor. Grupurile politice care nu au votat vor cere anularea votului de astăzi. Această situaţie este departe de a fi rezolvată, a declarat la final eurodeputatul Victor Boştinaru, care este, de fapt, şi sponsorul petiţionarilor./tneagoe/fcostea 02-12-2010 13-54

VARIANTA TVR
2010-12-02 21:33:25.203
TVR 1 (2 decembrie, ora 20:26:20) - Realizator: Mihai Rădulescu. Reporter: Magdalena Moreh. Realizator: Discursuri înflăcărate, patimi politice, momente de nemulţumire şi plecări din sală în semn de protest! Este atmosfera de la şedinţa Comisiei de petiţii din Parlamentul European. A fost dezbătută petiţia privind libertatea presei în România. Plângerea a fost depusă de MediaSind, cu sprijinul unor asociaţii profesionale europene, precum şi cu cel al /socialiştilor/, liberalilor şi verzilor din Parlamentul European. La vot, petiţia a fost respinsă. Corespondentul nostru la Bruxelles, Magdalena Moreh, ne dă mai multe informaţii.Reporter: Petiţionarii cer eliminarea din "Strategia naţională de apărare" a paragrafului în care presa este calificată drept una dintre vulnerabilităţile statului român.Cristi Godinac, preşedinte MediaSind: Mesajul pe care îl transmiteţi de aici să fie ferm pentru autorităţile României, să elimine din "Strategia naţională de apărare a ţării" această prevedere periculoasă pentru libertatea de exprimare, pentru că avem mult mai multe lucruri de făcut, avem de depolitizat cele două instituţii de radio şi televiziune publică.Reporter: Administraţia Prezidenţială afirmă însă că e o încercare de inducere în eroare a Parlamentului European, pentru că petiţionarii ar fi adus unele modificări. Valeriu Turcan, purtător de cuvânt Administraţia Prezidenţială: Între citatul evocat de petiţionar şi citatul din documentul iniţial este o diferenţă. Ce au adăugat petiţionarii şi au pus între ghilimele, fără a clarifica acest lucru, este următorul: ei au adăugat faptul că mass-media reprezintă o vulnerabilitate a statului român. Puteţi confrunta cele două citate şi veţi vedea diferenţa.Cristian Preda, europarlamentar: Unii politicieni din România folosesc presa călcând în picioare conştiinţele pentru a construi atacuri politice.Reporter: Pentru ca membrii Comisiei PETI să-şi facă o imagine despre ce se întâmplă în presă, PDL-ul le-a trimis o serie de documente, inclusiv fragmentele din celebrele stenograme Vântu.Victor Bostinaru, europarlamentar: Dar, ieri, colegul nostru, Teodor Stolojan, ne spune de fapt care este scopul acestei acţiuni. Prin documentul transmis membrilor PETI de şeful delegaţiei /PLD/ din România. Se discută despre poziţionarea sau atitudinea unor jurnalişti, se intervine deci în acţiunea lor editorială.Reporter: Comisia Europeană precizează că nu are motive suficiente pentru a declanşa procedura de sancţionare a României.Rodrigo Balester, europarlamentar: În această privinţă, legislaţia română este cea care trebuie să se asigure că obligaţiile europene şi internaţionale referitoare la libertatea de expresie sunt respectate.Reporter: Socialiştii, liberalii şi verzii ar fi dorit fie ca petiţia să rămână deschisă până ce strategia intră la vot în Parlamentul României, fie ca membrii PETI să nu se pronunţe astăzi, dar grupul PPE, mobilizat masiv pentru această şedinţă, a insistat să se voteze. În semn de protest, socialiştii şi liberalii au părăsit sala. Cei rămaşi s-au pronunţat pentru închiderea petiţiei, dar procedura a fost contestată de susţinătorii plângerii./iungur/menescu 02-12-2010 21-26
VARIANTA AGERPRES
Petiţia privind presa română: Divergenţe majore între reprezentanţii grupurilor politiceBruxelles, 2 dec 2010 /Agerpres/ - Comisia de Petiţii a Parlamentului European a decis, joi, închiderea petiţiei prezentate de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi de Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind împotriva includerii presei ca vulnerabilitate a statului român în Strategia Naţională de Apărare (SNAp). Votul este contestat de toate grupurile politice din legislativul european, cu excepţia grupului Popularilor Europeni. Grupurile contestatare au anunţat că vor ridica problema în Conferinţa Preşedinţilor care va avea loc joi după-amiază, la care se întâlnesc liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. În urma votului din Comisia de Petiţii, eurodeputaţii Partidului Popular European (EPP), grup la care este afiliat PDL, au decis cu 16 voturi în favoare ca petiţiile să fie declarate închise. Reprezentanţii celorlalte grupuri politice din Parlamentul European au părăsit sala la momentul votului, în semn de protest faţă de nerespectarea propunerii de a menţine deschisă petiţia până când Comisia Europeană va formula un punct de vedere oficial cu privire la încălcarea dreptului comunitar. Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru reclamă procedura de vot la petiţia jurnaliştilor dezbătută, joi, în Parlamentul European. Victor Boştinaru, coordonator al Grupului S&D în Comisia de Petiţii, consideră viciată procedura de vot, în condiţiile în care petiţiile jurnaliştilor români aveau susţinerea a 4 dintre cele 7 grupuri politice din Parlamentul European. Rodrigo Balester, reprezentantul Comisiei Europene în cadrul dezbaterii din Comisiei de Petiţii, a declarat că libertatea presei este o adevărată şansă pentru Europa şi nu un pericol pentru securitatea naţională. În intervenţia sa, Rodrigo Balester a adăugat că ţine de statele membre, în acest caz de România, să asigure libertatea de exprimare a presei, executivul UE adăugând că libertatea de exprimare este un drept fundamental. CE nu poate însă decât reitera că nu poate interveni atunci când este vorba despre competenţă naţională, iar situaţia actuală nu se încadrează în competenţele executivului comunitar (aşadar nu ar putea fi declanşată procedura de infringement). Din partea CSDR şi a Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, Cristi Godinac a accentuat că paragraful referitor la presă din SNAp constituie un atac fără precedent la adresa presei din România. 'Votul dumneavoastră este unul important, este unul pentru salvarea democraţiei în România. Ceea ce spunem noi este că libertatea de exprimare este garantată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta UE privind drepturile omului. Vă rugăm să nu faceţi din România un precedent periculos. Noi, ca petiţionari, nu dorim sancţionarea ţării, ci dorim ca mesajul să fie ferm pentru autorităţile României şi să cereţi scoaterea paragrafului respectiv din SNAp', a spus Godinac.El a subliniat că poziţia petiţionarilor este susţinută de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, organizaţia 'Reporters sans Frontiers' şi alte ONG-uri, dar şi de declaraţiile comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding. La rândul său, Marc Gruber, director pentru afaceri europene al FIJ, a menţionat că prin includerea presei ca vulnerabilitate la adresa statului în SNAp se încearcă încetăţenirea autocenzurii, ceea ce reprezintă un pericol major. 'Există această strategie care asimilează delictul de opinie cu cel de terorism şi cred că PE trebuie să ia poziţie. Nu există un motiv pentru un astfel de tratament la adresa jurnaliştilor. România nu este singura ţară unde există presiuni politice asupra jurnaliştilor, dar este singurul caz în care toţi jurnaliştii sunt suspectaţi ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale', a explicat Gruber. Din partea autorităţilor române, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a declarat că petiţia depusă de CSDR şi MediaSind nu reflectă spiritul SNAp şi că această strategie nu menţionează la niciun punct că presa este o ameninţare pentru securitatea naţională. 'SNAp se referă strict la campaniile de presă şi nu la mass-media în ansamblul său. Petiţionarii au adăugat în petiţia lor expresia 'mass-media reprezintă o vulnerabilitate a statului român'. (...) SNAp nu modifică legile în vigoare, iar criticii strategiei ignoră legătura dintre democraţie şi securitate', a afirmat Turcan. Potrivit acestuia, SNAp nu încalcă Constituţia României, neexistând efecte juridice ale paragrafului referitor la presă din această strategie.
Cristi Godinac: Noi nu dorim sancţionarea ţării, ci scoaterea paragrafului privind presa din Strategia de ApărareBruxelles, 2 dec 2010 - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: CSDR şi MediaSind sunt optimiste în legătură cu demersul lor împotriva includerii presei ca vulnerabilitate a statului român în Strategia Naţională de Apărare (SNAp), pentru că ceea ce contează este ca Parlamentul român să ţină cont de mesajele transmise joi în Comisia de petiţii a PE (PETI) şi să elimine paragraful referitor la mass-media, a declarat Cristi Godinac, reprezentantul CSDR şi MediaSind, după dezbaterea din PETI pe acest subiect. 'În cazul în care paragraful respectiv nu va fi retras, MediaSind, CSDR şi celelalte organizaţii vor face acţiuni de protest în România şi străinătate. Noi, ca petiţionari, nu dorim sancţionarea ţării, ci dorim scoaterea paragrafului respectiv din SNAp, aşa cum am spus şi în intervenţia mea de azi din PETI', a adăugat Cristi Godinac. Potrivit acestuia, poziţia petiţionarilor este susţinută de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, organizaţia 'Reporters sans Frontiers' şi alte circa 30 ONG-uri, dar şi de declaraţiile comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding. El a mai spus că argumentul prezentat joi în PETI de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, potrivit căruia 'SNAp se referă strict la campaniile de presă, şi nu la mass-media în ansamblul său', nu poate sta în picioare, întrucât campaniile de presă privesc acţiuni ale presei, activitatea jurnaliştilor în general.Comisia de Petiţii a Parlamentului European a decis joi închiderea petiţiei prezentate de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi de Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind împotriva includerii presei ca vulnerabilitate a statului român în Strategia Naţională de Apărare (SNAp). Votul este însă contestat de toate grupurile politice din legislativul european cu excepţia grupului Popularilor Europeni, singurul practic care a votat. Membrii celor 5 grupuri contestatare (printre care S&D, ALDE, Verzii şi Conservatorii şi Reformiştii Europeni), care au cerut amânarea unei decizii asupra închiderii sau nu a petiţiei, au anunţat că vor ridica problema în Conferinţa Preşedinţilor care va avea loc joi după-amiază, la care se întâlnesc liderii grupurilor politice şi preşedintele PE.

Serviciile publice de radio și televiziune din anumite State Membre au nevoie de o susținere financiară adecvată și de mecanisme de protejare a independenței editoriale, se arată în rezoluția adoptată de Parlamentul European pe 25 XI 2010. Totodată aceste servicii publice vor trebui să își crească prezența și pe internet.

Independență editorială și mai multe fonduri
pentru radioul și televiziunea publică
Serviciile publice de radio și televiziune din anumite State Membre au nevoie de o susținere financiară adecvată și de mecanisme de protejare a independenței, se arată în rezoluția adoptată joi de Parlamentul European. Totodată aceste servicii publice vor trebui să își crească prezența și pe internet. Potrivit rezoluției, posturile publice de radiodifuziune se confruntă, în unele state membre, "cu probleme fundamentale, ce le pun în pericol independenţa politică, viabilitatea, chiar şi baza financiară." Rezoluția PE "solicită Statelor Membre să își întrerupă intervențiile politice legate de conținutul programelor oferite de către serviciile de radiodifuziune publică", adăugând că "respectarea normelor europene în materie de libertate de exprimare, de pluralism al mass-mediei şi în ceea ce priveşte independenţa, misiunea şi finanţarea serviciilor publice de mass-media ar trebui să constituie o prioritate pentru toate statele membre ale Uniunii Europene". Parlamentul sugerează să se ofere Observatorului european în domeniul audiovizualului un mandat pentru a colecta date şi a efectua cercetări cu privire la modul în care statele membre au aplicat aceste standarde, pentru a analiza dacă standardele au avut efectul scontat şi îndeamnă ca statele membre să fie trase la răspundere pentru neîndeplinirea angajamentelor.
Finanțare adecvată și transparență
Statelor Membre li se solicită "să asigure o finanţare adecvată, proporţională şi stabilă pentru serviciile publice de mass-media spre a le oferi posibilitatea de a-şi îndeplini misiunea, de a le garanta independenţa economică şi politică." De asemenea, "transparenţa structurii de proprietate a serviciilor private de radiodifuziune trebuie să fie garantată în toate statele membre", iar Comisia ar trebui să controleze şi să susţină realizarea de progrese în acest sens.

Atragerea generației tinere

Deoarece consumul mediatic al tinerilor este asigurat aproape exclusiv de internet, posturile publice de radiodifuziune ar trebui să propună conţinut atractiv şi de calitate online pentru a avea impact asupra acestora.


Depășirea decalajului digital

Deputații solicită măsuri ale statelor membre pentru a garanta depășirea "decalajului digital între mediu urban și rural și pentru a se asigura că "toate persoanele din toate regiunile vor avea acces în mod egal la serviciul public de radiodifuziune." Accesul la serviciile de radiodifuziune de cel mai înalt trebuie "să fie asigurat în mod independent de capacitatea financiară a consumatorilor şi a utilizatorilor."

Adaptarea drepturilor de autor la era digitală

Comisia Europeană este încurajată să adapteze drepturile de autor la noua eră a digitalizării şi să studieze modalităţi specifice de facilitare a reutilizării materialelor din arhive, precum şi să instituie sisteme colective extinse de licenţe şi sisteme de ghişee unice, uşor accesibile pentru achitarea acestora.De asemenea, Comisia trebuie să asigure respectarea cadrului juridic existent de către integratorii de conţinut şi o invită să studieze modalităţi prin care motoarele de căutare şi furnizorii de servicii online ar putea contribui la finanţarea creării de conţinut.

Rezoluția Parlamentului European la a fost adoptată cu 522 de voturi pentru, 22 împotrivă și 62 de abțineri pe 25 XI 2010.

Comments