News‎ > ‎

Intimidări josnice la adresa jurnalistului Sorin Țiței din Galați

postat 5 iun. 2015, 02:32 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 iun. 2015, 02:35 ]

http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2233-sclavii-lui-durbac%C4%83-au-trecut-la-amenin%C8%9B%C4%83ri-%C3%AEn-stil-mafiot-%C3%AEn-cimitirul-eternitatea.html
FRJ MediaSind condamnă acţiunile de intimidare asupra jurnalistului Sorin Ţiţei, editorul publicaţiei on line nepasadegalati.ro  Alături de Convenţia Organizaţiilor de Media , FRJ MediaSind cere Ministerului Afacerilor Interne să demareze în regim de urgenţă o anchetă pentru sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de profanarea mormântului soţiei jurnalistului Sorin Ţiţei.

FRJ MediaSind va aduce la cunoştinţa Federaţiei Europene a Jurnaliştilor modul în care autorităţile din România vor soluţiona acest caz de intimidare şi de încălcare a libertăţii de experimare a unui jurnalist.

Menţionăm că Sorin Ţiţei a publicat recent mai mule articole critice la adresa unor oameni politici, cum ar fi senatorul Eugen Durbacă şi primarul oraşului, Marius Stan. (amănunte aici)

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind


Convenția Organizațiilor de Media-COM*  solicită, alături de jurnalistul gălățean Sorin Țiței, editorul publicaţiei on-line www.nepasadegalati.ro, cercetarea riguroasă a cazului de profanare a mormântului soției acestuia din cimitirul Eternitatea, în data 28 mai 2015. Jurnalistul a depus imediat o plângere la poliția locală după ce a găsit o pisică sfârtecată pe mormânt, florile și însemnele distruse, dar ancheta întârzie. Nu este prima oară când mormântul este vizat de vandali, după difuzarea unor articole critice la adresa unor oameni politici și a administrației orașului. Sorin Țiței i-a criticat recent în www.nepasadegalati.ro pe senatorul Eugen Durbacă și pe primarul Galațiului, Marius Stan, inclusiv pentru administrarea proastă a cimitirului Eternitatea.

Amenințările simbolice trebuie luate în considerație de autorități ca fiind nu doar intimidări ale presei și libertății de exprimare, ci semnale care sugerează un pericol la adresa integrității fizice și a vieții jurnaliștilor. De aceea COM solicită o anchetă serioasă a poliției din care să rezulte identificarea făptașilor, a autorilor morali, precum și sancționarea acestora.

*Convenția Organizațiilor de Media este o rețea de organizaţii media, fondată în 2002, care militează pentru o presă liberă și responsabilă. COM a elaborat Codul Deontologic Unificat al profesiei de jurnalist. 


Agenția pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch a sesizat Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române în legătură cu atacul în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Țiței, editorul www.nepasadegalati.ro .

   În atenția domnului ministru Gabriel Oprea și a domnului Petre Tobă, inspector general al Poliției Române
  Organizația ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea în stil mafiot de intimidare a jurnalistului Sorin Țiței și să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancționarea celor responsabili de profanarea mormântului soției acestuia.
În data de 28 mai, mormântul soției jurnalistului Sorin Țiței, editor al publicaţiei on-line www.nepasadegalati.ro, a fost profanat de persoane necunoscute, prin ruperea florilor şi aşezarea unei pisici moarte pe acesta. Faptele s-au întâmplat la câteva zile după publicarea de către Sorin Țiței a unor articole despre două importante figuri politice ale județului (senatorul Eugen Durbacă și primarul Marius Stan): „Gălăţenii au avut parte de înălţarea în direct a lui Durbacă”, din data de 22 mai a.c., şi respectiv „Primarul Stan a devenit stăpânul robinetelor din mizeria şi hoţia instaurate în Eternitatea”, din 24 mai. Ambele articolele vizau aspecte ce țin de funcționarea cimitirului Eternitatea, despre care jurnalistul susține că ar fi deținut prin interpuși de senatorul Durbacă. 

  Considerăm că există o probabilitate ridicată a unei legături între actul de profanare și articolele publicate de Sorin Țiței. De aceea, solicităm autorităților competente cercetarea în regim de celeritate a acțiunii în stil mafiot de la Galați. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române să ne transmită rezultatele anchetei cu privire la acest caz deosebit de grav.

   Mircea Toma,
   Președinte ActiveWatch