News‎ > ‎

Libertatea presei din România – revendicată la Bruxelles

postat 11 oct. 2010, 09:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 nov. 2010, 01:00 ]
Libertatea presei din România – revendicată la Bruxelles, articol publicat pe site-ul  www.victorbostinaru.ro,  in data de 30 Septembrie 2010.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), numărând peste 600.000 de membrii, împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, reprezentând peste 9.000 de membrii, au depus miercuri, 29 septembrie, la Bruxelles, o petiţie împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate la adresa statului român. Conform petiţionarilor „includerea unei astfel de aserţiuni în documentele oficiale ale CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a ţării noastre”.

România risca declanşarea procedurii de infringement


Prin petiţia depusă la Comisia de Petiţii a Parlamentului European, cele două organizaţii sindicale solicită intervenţia instituţiilor Uniunii Europene pentru retragerea prevederilor articolului 6.2 Vulnerabilităţi, paragraful 10 din SNAp, care se referă la activitatea presei. În cazul unui refuz din partea statului român, petiţionarii solicită declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea normelor europene.

Victor Boştinaru susţine demersul petiţionarilor

Eurodeputatul Victor Boştinaru, membru şi coordonator al Grupului S&D în Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat în cadrul întâlnirii cu petiţionarii că va susţine demersul acestora, în condiţiile în care, toate evidenţele arată o încălcare gravă a normelor unui stat de drept, membru al Uniunii Europene. „Trebuie să înţelegem că un asemenea act de contestare, aici în Parlamentul European, reprezintă în esenţă un eşec al Preşedinţiei şi al Guvernului României de a se conforma nu doar normelor internaţionale fundamentale ci şi minimelor precepte de dialog social” a conchis eurodeputatul.

Marc Gruber, Co-director al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a afirmat că “Înţelegem că în România, la fel ca în orice altă ţară, terorismul, crimele şi corupţia reprezintă ameninţări la adresa publicului şi a guvernării, însă, suntem contrariaţi atunci când auzim că mass-media poate fi adăugată pe o listă de ameninţări la adresa instituţiilor publice. De fapt, mass-media sunt o parte esenţială a vieţii democratice; ele ajută la investigarea cu precizie a ameninţărilor la adresa publicului şi sperăm ca Preşedinţia română să realizeze această eroare. Rolul jurnaliştilor este de a informa publicul şi de a investiga diversele probleme, inclusiv cele care ţin de ameninţări la adresa instituţiilor. În acest proces, există riscul ca instituţiile guvernamentale sau cele publice să fie criticate, însă, cel mai mare risc este cel asumat de acei jurnalişti curajoşi care investighează crimele şi corupţia. FEJ respinge orice acuzaţie conform căreia scopul jurnaliştilor este acela de a «orchestra campanii de presă»”.

De asemenea, Cristian Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind apreciază că: „includerea sferei de activitate a presei în strategia de apărare a unei ţări, reprezintă o premieră împotriva libertăţii de exprimare şi creează premisele instaurării unui stat dictatorial prin care se oferă posibilitatea autorităţilor să-i trateze pe jurnalişti ca pe nişte terorişti. O astfel de decizie contravine art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Hotărârea CEDO din 7 decembrie 1976 nr. 49 precum şi art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.

Procedura petiţionării

Conform Regulamentului de procedură privind petiţiile în cazul unei petiţii admisibile, comisia poate decide să elaboreze un raport sau să depună o propunere de rezoluţie în Parlamentul European. De asemenea, Comisia de Petiţii poate solicita constatarea din partea Comisiei Europene a încălcării de către România a dreptului comunitar şi pe cale de consecinţă, să declanşeze procedura de sancţionare.

Comisia de Petiţii a Parlamentului European a înregistrat pe parcursul anului 2009 un număr de 147 de petiţii care vizau România, reprezentând 6.6% din totalul numărului petiţiilor de 2163. Cu toate acestea, România se situează pe locul 4 ca număr de petiţii în topul ţărilor vizate de un astfel de demers, după Germania, Spania sau Italia.

Eurodeputatul Victor Boştinaru a susţinut şi petiţia împotriva taxei auto adoptată de Guvernul Tăriceanu, o petiţie cu peste 120.000 de semnatari. La acel moment, la presiunea Comisiei Europene, s-a decis returnarea banilor plătiţi pentru o taxă abuzivă.
Comments