News‎ > ‎

Mediaddict:De la Bruxelles, Marc Gruber, codirectorul Federaţiei Europene de Jurnalism, bate obrazul guvernanţilor de la Bucureşti

postat 21 sept. 2011, 07:02 de Office Mediasind
„Din păcate, România nu are performanțe prea bune privind presa în libertate şi nici vizavi de drepturile jurnalistului. În aceste zile, guvernul român pune presiune asupra acestei profesii..”
De la Bruxelles, Marc Gruber, codirectorul Federaţiei Europene de Jurnalism, bate obrazul guvernanţilor de la Bucureşti

Azi, colegul nostru Bogdan Luca continuă ancheta despre libertatea presei şi vă pune la dispoziție un interviu în exclusivitate cu domnul Marc Gruber, codirectorul Federației Europene de Jurnalism. Opiniile domniei sale vor da, credem noi un plus de viziune asupra a ceea ce înseamnă azi presa, în Europa şi cât de departe sau cât de aproape se afla România de libertatea presei.
Şi, nu în ultimul rând, cel care a consemnat interviul ține să mulţumească şi preşedintelui MediaSind, Cristi Godinac, pentru amabilitatea de a fi fost „liantul” acestui interviu acordat în exclusivitate Mediaddict

- Cum aţi defini libertatea presei, domnule director, în acest moment în ţările UE?

- Europa este cu siguranţă un loc unde libertatea presei este puternic aparată şi impusă, chiar dacă ţările membre au o istorie diferită: noi membre nu sunt “vechi” democraţii dar care au făcut pași serioși în acest sens. Cu toate acestea, ceea ce vedem în ultimii ani este faptul că în fostele tari socialiste vântul schimbării şi marile speranţe din anii 90 au fost înlocuite uneori reacţii nesănătoase din partea guvernelor cu privire la drepturile civile şi privind libertatea presei. Totul în numele “valorilor naţionale” sau de stat şi de securitate.
De asemenea, se observă o puternică presiune comercială pe piaţa mass-media şi o situaţie materială tot mai precară a jurnaliştilor. Acestea fac dificilă existența unui jurnalism de calitate, a jurnalismului ca bun public.

- Dar în România, cum se vede situația de la Bruxelles?

- Din păcate, România nu are un cazier foarte bun privind presa în libertate şi drepturile jurnalistului. În aceste zile guvernul pune presiune asupra profesiei (Ex.: «vestea cea bună / veşti proaste», propunerea de lege de acum doi ani, “strategia de securitate» etc ), situaţia economică este foarte dificilă. Acestea plus faptul că sunteți țara din UE cu cel mai mic comision de licenţă pentru organismele publice de radiodifuziune şi cu un TVA destul de ridicat pe mass-media, fac ca jurnaliştii să fie nevoiți să lupte pentru drepturile lor sociale de bază (convenţii colective de muncă şi salarii). În încheiere, imaginea este una destul de sumbră, chiar dacă, desigur, principiul general al libertăţii presei există în teorie.

- Ce înseamnă, domnule director, FEJ astăzi?

- FEJ este vocea jurnaliştilor din întreaga Europă atunci când se ocupa cu instituţii precum Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Europei, Confederaţia Europeană a Sindicatelor etc . Acesta este o federaţie de sindicate şi asociaţii şi ne bazăm pe colaborarea strânsă dintre membrii noştri. Acesta este motivul pentru care locul de muncă şi de dezvoltarea sindicatelor media afiliate nouă, membri naționali, este foarte important: fără implicarea acestora nu putem face nimic cu ei sau pentru ei.

- Când și cum s-a născut ideea de FEJ?

- Istoria FEJ (dacă am înţeles bine întrebarea) este relativ recentă: în anii 80, membrii europeni ai IFJ (Federaţia Internaţională) au decis să creeze un grup specific pentru Europa, deoarece existau probleme comune între ţările europene . Acum FEJ este prezent în Est nu numai datorită armonizării legislaţiilor introduse de UE, ci şi pentru că a existat dorința de solidaritate între ţările vest-europene şi noile democraţii din Europa Centrală şi de Est. Acum FEJ se extinde din Islanda către Turcia şi din Portugalia până în Estonia.

- Cum aţi califica relațiile FEJ cu sindictul român afiliat, FRJ MediaSind?

- Colaborarea cu FRJ MediaSind  funcţionează foarte bine: există o comunicare bună cu noi şi cel mai important este faptul că sindicatul este activ în ţară. Am organizat o misiune FEJ, în februarie 2011, şi am avut ocazia să ne întâlnim cu o gamă largă de profesionişti din mass-media dar şi funcţionari. Încrederea jurnaliştilor în unitatea lor şi de încrederea dintre sindicate şi FEJ sunt aspectele-cheie ale acestei colaborări. Din această perspectivă, FRJ MediaSind se miscă foarte bine, mai ales dacă avem în vedere contextul dificil al industriei mass-media în România. Ar trebui să existe mai multe sindicate de acest fel… Din păcate, România nu stă foarte bine vizavi de presa în libertate şi de drepturile jurnalistului. Cum spuneam, în aceste zile, guvernul pune presiune asupra acestei profesii!

Interviu realizat de Bogdan Luca pentru Medaddict

Comments