News‎ > ‎

MediaSind news: Directorul interimar al AGERPRES se răzbună pe Sindicat!

postat 23 iun. 2011, 03:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 iun. 2011, 04:22 ]
Enervat la culme de faptul că membri ai Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, (organizaţia care a negociat şi semnat Contractul Colectiv de Muncă din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES pentru anii 2011-2013), au afişat la panoul de informare din cadrul instituţiei comunicatul de presă al FRJ MediaSind privind Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ce a avut loc la Belgrad în 15-17 iunie a.c., directorul interimar al agenţiei, Ioan Mihai Roşca, a trecut la represalii. Acesta a ordonat paznicilor să arunce la coş toate comunicatele şi informările SJP către salariaţii agenţiei şi să ascundă panourile de afişaj. 

Din această cauză, membrii SJP au hotărât să afişeze din nou comunicatul pe geamurile agenţiei. Insă, enervat de această "îndrăzneală" a sindicaliştilor, Ioan Mihai Roşca a rupt, din nou, hârtiile. Într-un final, sindicaliştii au ales să afişeze informaţiile pe stâlpii din faţa Casei Presei, acolo unde se află sediul AGERPRES.(vezi foto)

Nemulţumirea directorului general, interimar încă din anul 2008, a fost generată de faptul că delegaţia FRJ MediaSind a prezentat oficialilor europeni prezenţi la Belgrad sesizările primite din partea membrilor de sindicat ai SJP privind abuzurile administraţiei AGERPRES, documente care vor fi transmise şi Comisiilor de specialitate ale Parlamentului. 

De asemenea, o altă nemulţumire a fost generată de faptul că Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti nu a fost de acord cu diminuarea bugetului pentru cheltuielile de personal cu peste 13 miliarde de lei vechi şi transferul acestei sume pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, în condiţiile în care angajaţii AGERPRES au cele mai mici salarii din întreaga industrie de media, deoarece sunt singurii angajaţi din presă cărora li s-au diminuat abuziv veniturile cu peste 25%.

Pentru ca informaţiile să ajungă la angajaţii ANP AGERPRES, vă prezentăm în continuare cele două documente care l-au enervat pe directorul instituţiei publice de presă:Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor: CHEIA LIBERTĂŢII PRESEI ÎN EUROPA: JURNALISMUL CA BUN PUBLIC

postat 15.06.2011, 01:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 20.06.2011, 03:16 ]
Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), care a avut loc în perioada 15-17 iunie la Belgrad, Serbia, a solicitat tuturor guvernelor din Europa să promoveze o nouă viziune şi anume să trateze jurnalismul ca un bun public pentru a respecta şi consolida libertatea de exprimare şi democraţia.  

Delegaţia FRJ MediaSind condusă de preşedintele organizaţiei, Cristi Godinac, a prezentat în cadrul dezbaterilor şi rezultatul Misiunii FEJ în România care a avut loc în februarie 2011, subliniind faptul că din toate cele 15 recomandări ale organizaţiei europene, autorităţile au îndeplinit doar două, şi acestea, parţial. În cadrul dezbaterilor au fost discutate probleme legate de dialogul social şi calitatea jurnalismului în companiile multinaţionale.

Un subiect aparte pe agenda de discuţii l-a constituit, însă, libertatea presei în Europa ca drept fundamental al unei societăţi democratice. În acest sens, FEJ şi-a reiterat sprijinul pentru Petiţia FRJ MediaSind şi a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România înaintată Parlamentului European împotriva introducerii în strategia de apărare naţională a presei ca „vulnerabilitate”. „FEJ susţine Petiţia înaintată Parlamentului European împotriva unei “strategii naţionale de apărare” represive şi, alături de Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi a altor organizaţii, susţine membrul său afiliat, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împotriva planului de suprimare a contractelor colective de muncă în România” – conform  Raportului de activitate al Comitetului Executiv al FEJ pentru 2010-2011. 

În cadrul lucrărilor Adunării, FRJ MediaSind a prezentat abuzurile conducătorilor din unele instituţii publice şi private din media împotriva unor jurnalişti, membri de sindicat, precum şi impactul ultimelor modificări restrictive la legislaţia muncii. În acest sens, FRJ MediaSind a solicitat sprijinul Comisarului pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, precum şi a colegilor europeni din FEJ faţă de sesizarea pe care o va depune la Comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru stoparea abuzurilor săvârşite de Directorul General Interimar al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Ioan Mihai Roşca, împotriva propriilor angajaţi şi împotriva încălcării libertăţii de exprimare în cea mai mare agenţie publică de presă  din România. 

La Adunarea Generală a FEJ au participat experţi, comisari şi parlamentari europeni, delegaţi  şi preşedinţi ai organizaţiilor jurnaliştilor din 26 de ţări cum ar fi: Jim Boumelha, preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ); Arne Konig, preşedinte al FEJ; Beth Costa, secretar general al FEJ; Marc Gruber şi Renate Schroeder, co-directori ai FEJ; Thomas Hammarberg, Comisar pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei, Tanja Fajon, membru al Parlamentului European. 

De asemenea, la deschiderea oficială a lucrărilor a participat şi preşedintele Serbiei, Boris Tadic (foto), care a afirmat că „fără jurnalism de investigaţie şi fără presă liberă nu vom face progrese în democraţie! Media are o mare responsabilitate pentru atmosfera din societate. Jurnaliştii nu sunt judecători sau procurori, după cum nici politicienii nu sunt procurori sau judecători. Fiecare trebuie să îşi facă partea lui”.

FRJ MediaSind îşi exprimă solidaritatea faţă de situaţia dificilă a colegilor sârbi şi speră ca autorităţile să rezolve cazurile aflate în lucru de mulţi ani privind asasinarea unor jurnalişti curajoşi.

FEJ este recunoscută de Comisia Europeană, Consiliul Europei, ONU şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor drept vocea reprezentativă a jurnaliştilor în Europa, reprezentând în jur de 260.000 de jurnalişti în peste 30 de ţări. 


Departament Comunicare FRJ MediaSind
Tania Istrate

Către Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

În atenţia membrilor Consiliului Director

 

  CC: Membrii de sindicat ai SJP                                    Nr.33/22.06.2011                                       

 

 

NOTIFICARE

 

 

 

Având în vedere prevederile art. 3, 4, 88 alin. 2 şi 93 din Contractul Colectiv de Muncă din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES pentru perioada 2011-2013, vă solicităm să ne comunicaţi motivele care au stat la baza Hotărârii Comitetului Director din data de 16 iunie 2011 prin care s-a stabilit transmiterea către Ministerul Finanţelor Publice a unor propuneri de rectificare a Bugetului de venituri şi cheltuieli al AGERPRES pentru anul 2011.

 

Din Adresa dvs. nr. IIC/7/5-1616/20.06.2011, transmisă Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, rezultă că membrii Consiliului Director au hotărât, fără avizul Comisiei Paritare, să diminueze capitolul Cheltuieli de personal cu 1.360 mii lei (de la 14.300 mii lei  aprobat la 12.940 mii lei) şi să crească indicatorii pentru Bunuri şi servicii cu 1.000 mii lei şi a Cheltuielilor de capital cu 360 mii lei.

 

Având în vedere cele menţionate, vă învederăm faptul că salariaţii ANP AGERPRES sunt singurii angajaţi din industria de media cărora nu li se aplică în totalitate prevederile contractului colectiv de muncă din mass-media, având astfel, cele mai mici salarii din acest domeniu. De asemenea, vă reamintim că în cadrul ultimelor şedinţe ale Comisiei Paritare, reprezentanţii administraţiei au recunoscut faptul că există un serios deficit de personal în domeniul redacţional. În acest context, dorim să aflăm care este politica de personal propusă de Direcţia Resurse Umane şi aprobată de Consiliul Director în condiţiile acestei micşorări importante a bugetului pentru cheltuielile de personal. Totodată, dorim să ne comunicaţi şi Planul de formare profesională pentru anul 2011 care ar fi trebuit să-l întocmiţi cu consultarea sindicatului reprezentativ, aşa cum prevede art. 61 din Contractul Colectiv.

 

Nu în ultimul rând, dorim să ne comunicaţi de ce au fost înlăturate panourile de afişaj pentru membrii de sindicat ai SJP, în condiţiile în care această decizie încalcă flagrant prevederile Contractului Colectiv şi ale Regulamentului de Ordine Interioară din ANP AGERPRES. Vă reamintim că membrii Comisiei Paritare au hotărât ca spaţiul pentru informarea membrilor de sindicat să se afle lângă Secretariatul General de la etajul 1.

 

 

 Comitetul Executiv al SJP,

 

Cristi Godinac, Preşedinte


Comments