News‎ > ‎

Membri ai CA din SRTV cer reluarea concursurilor din Televiziunea Publică!

postat 22 aug. 2013, 01:55 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 aug. 2013, 02:16 ]
Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii Societăţii  Române de Televiziune - SRTV, mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie  protestează faţă de ilegalitatea organizării procesului de selecţie pentru viitorii manageri ai instituţiei publice de presă. Aceştia prezintă gravele erori pe care administraţia SRTV le-a comis în organizarea concursurilor, cerând reluarea procedurii în condiţii de legalitate.

În acest context, Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a solicitat conducerii SRTV, încă din data de 29 iulie a.c., (vezi aici comunicatul) să anuleze concursurile organizate şi să adopte soluţii transparente şi democratice în selecţia managerilor, în caz contrar organizaţia jurnaliştilor fiind nevoită să se adreseze instanţei de judecată prin sindicatele afiliate din SRTV.

Vă prezentăm în continuare Scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui-director general Claudiu Săftoiu (foto: ro.damov.ro).

Departament Comunicare FRJ MediaSind


Scrisoare deschisă

Domnului Claudiu Săftoiu,
Preşedinte - Director General SRTV

Am atras atenţia în repetate rânduri, cu ocazia şedinţelor Consiliului de Administraţie, că procesul de selecţie al persoanelor care urmează să ocupe funcţii de manager în cadrul SRTV este profund viciat. Aceasta se datorează faptului că respectivul proces de selecţie ar fi trebuit să fie în deplină concordanţă cu prevederile legislaţiei muncii şi să nu permită discriminarea celor care doreau să se înscrie la acest concurs dar nu sunt salariaţi ai SRTV.

În opinia noastră, un management eficient ar trebui să arate deschidere şi către exteriorul instituţiei, fie şi doar din motivul utilizării de către acea instituţie a unor fonduri publice. Managementul efectuat de persoanele care au fost desantate în SRTV de când conduceţi această instituţie şi-a arătat limitele în toată această perioadă: decizii discreţionare, lipsă de profesionalism şi complicităţi suspecte. SRTV are nevoie, mai mult ca oricând, de persoane de bună credinţă cărora Consiliul de Administraţie să le acorde mandatul de a scoate această instituţie din criza financiară şi morală cu care se confruntă şi care să răspundă pentru îndeplinirea sau nu a obiectivelor. Argumentul dumneavoastră şi a celor care vă susţin a fost acela că prin programul de restructurare al SRTV agreat de Guvernul României a fost fixat un număr maxim de posturi şi că, prin organizarea unui concurs deschis, cu participarea unor persoane din afara instituţiei, s-ar putea depăşi acest număr. Argumentul este fals, deoarece eventualii câştigători ai unor asemenea concursuri nu ar fi ocupat posturi din organigrama SRTV, ci ar fi avut un contract de management, pe durată determinată. Semnatarii acestei scrisori deschise au susţinut această opinie la fiecare şedinţă a Consiliul de Administraţie la care s-a discutat despre acest concurs.

Consecvenţa cu care aţi susţinut o soluţie ilegală şi imorală a făcut ca membrii Consiliului de Administraţie care au fost de acord să facă parte din comisiile de examinare să se retragă ulterior. Nu aţi manifestat nici cea mai palidă îngrijorare atunci când vi s-a notificat acest lucru, de o gravitate extremă. Aţi preferat să mergeţi mai departe cu organizarea concursurilor chiar şi în aceste condiţii, aţi numit noi membri în comisiile de concurs, fără nicio legătură cu domeniile în care s-au organizat concursurile, aflaţi în situaţii de incompatibilita te prin legăturile cu candidaţii, etc.

Având în vedere această situaţie, pecum şi contestaţiile care ne-au fost adresate din partea unor persoane care au fost împiedicate să participe la concurs şi să beneficieze de şanse egale cu cei care participau şi se bucurau din start de « binecuvântarea » dumneavoastră - chiar şi în cazul în care nu aveau dreptul să participe, potrivit legii ! - am decis să convocăm organizarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie pe data de 30 iulie. Situaţia urgentă în care ne găseam nu a făcut posibilă colectarea tuturor semnăturilor în scris, ci doar pe e-mail. Aţi preferat să invocaţi acest viciu de procedură şi să inventaţi altele pentru ca acea şedinţă să nu aibă loc. A doua încercare de a convoca o şedinţă extraordinară, prin depunerea unei solicitări scrise în acest sens pe data de 1 august, a fost deopotrivă ignorată. În acea solicitare ceream emiterea unui Ordin al dumneavoastră prin care să se suspende concursurile în derulare până la clarificarea, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, a tuturor aspectelor neclare legate de acest concurs. Aţi invocat organizarea unei presupuse şedinţe extraordinare pe data de 6 august la care ar fi fost prezent un singur membru al Consiliului de Administraţie.

Încercarea de a bloca de două ori consecutiv organizarea unei şedinţe are loc în contextul în care dumneavoastră aţi convocat nu mai puţin de 8 şedinţe extraordinare ale Consiliul de Administraţie pentru a aproba contractul între SRTV şi Prorom, pe care l-aţi semnat în octombrie 2012 fără a avea aprobarea prealabilă a Consiliului de Administraţie.
Domnule Claudiu Săftoiu, aţi depus toate eforturile ca şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie să nu aibă loc până la data finalizării concursurilor pentru funcţiile de management. Pe data de 9 august aţi anunţat public câştigătorii concursurilor, înainte de şedinţa ordinară a Consiliului de Administraţie a lunii august care ar fi trebuit să analizeze aceste concursuri şi prin ignorarea cererilor noastre. Aţi mers şi mai departe, anunţând pe data de 19 august şi câştigătorii concursurilor pentru eşalonul doi de management.

Toţi câştigătorii acestor concursuri simulate fac parte din actuala echipă de management a SRTV. Am asistat practic la o reconfirmare pe post a tuturor celor care deja ocupă aceste poziţii.
Cum este posibil ca toate aceste persoane, fără excepţie, să fie considerate a fi apte pentru realizarea unui management sănătos în cadrul SRTV, în condiţiile în care aceştia au făcut şi până acum parte din echipa condusă de dumneavoastră care s-a remarcat doar prin lipsa de performanţă financiară, cheltuirea iresponsabilă a banului public şi scăderea constantă a ratingului ?

Pentru toate aceste motive, vă solicităm public reluarea procedurii de vacantare a posturilor de conducere din cadrul SRTV şi organizarea unui concurs realizat prevederilor legislaţiei incidente. În cazul în care veţi refuza să daţi curs acestei solicitări, vom considera că toţi cei care au fost declaraţi câştigători la aceste concursuri prin încălcarea legii nu reprezintă un partener de dialog cu membrii Consiliului de Administraţie semnatari ai acestei scrisori deschise.

Radu Carp
Lucia Hossu Longin
Ada Mezesan
Valentin Nicolau
Romina Surugiu
Gabriel Tufeanu