News‎ > ‎

Mesajul FRJ MediaSind către angajaţii ANP AGERPRES

postat 22 dec. 2013, 23:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 dec. 2013, 05:25 ]

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împreună cu Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES vă urează Crăciun Fericit şi un an nou plin cu realizări!

După cum bine ştiţi, am trecut cu toţii prin doi ani de conflicte cu fosta administraţie, război în urma căruia clasa politică a înţeles până la urmă că în fruntea celei mai mari agenţii de presă din ţară trebuie să se afle oameni care țin la prestigiul tradiției ei și al ziariștilor ce-și pun sufletul aici, zi de zi, pentru a informa corect și întocmai despre realitățile acestei națiuni.

De acum, eforturile de a schimba ceva în bine în ceea ce ne priveşte pe toţi trebuie să fie consistente, deoarece avem de recuperat peste zece ani de întârzieri, timp în care AGERPRES a fost ţinut în umbră pentru ca o clică să beneficieze de câteva avantaje mărunte în detrimentul celorlalţi.

Din acest motiv suntem încă cei mai slab plătiţi angajaţi din mass-media şi suntem trataţi de majoritatea politicienilor drept o agenţie guvernamentală şi nu ca o instituţie publică de presă, în slujba națiunii și a intereselor țării, aşa cum prevede legea noastră de organizare.

Dar la fel de important este să ajungem la acelaşi nivel de salarizare cu cel al colegilor din radioul şi televiziunea publice. Este o discriminare inacceptabilă să fim plătiţi sub nivelul salariilor din aceste instituţii publice, dar să avem aceleaşi obligaţii faţă de cetăţenii plătitori de taxe.

În anul 2010 am reuşit să modificăm Legea AGERPRES astfel încât să avem aceeaşi salarizare cu colegii din SRR şi SRTV. Am trecut această inițiativă legislativă cu unanimitate de voturi, în Senatul României. Proiectul a picat însă la Camera Deputaţilor din cauza unora pe care nu mai doresc să-i menţionez în aceste zile de sărbătoare. Am reluat apoi aceste demersuri dar ele s-au împotmolit din nou din cauza conflictului declanşat de fosta conducere a agenției cu MediaSind. Nu trebuie însă să renunţăm la acest deziderat şi vom încerca să obținem drepturile ce ni se cuvin, pe măsura importanței și a valorii serviciului public pe care-l prestăm.

Ne aşteaptă un an greu, cu campanii electorale importante, din care AGERPRES trebuie să iasă cu fruntea sus. În acelaşi timp, avem de negociat un nou contract colectiv de muncă pentru a ne menţine sau spori drepturile pe care Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti – MediaSind le-a obținut încă din 2008, când am reușit să aducem angajații din instituţie sub protecția drepturilor salariale conferite de primul Contract Colectiv de Muncă din istoria acestei agenții de presă.

 

 La mulţi ani!

                     Cristi Godinac,

                Preşedinte FRJ MediaSind                                        Bucureşti, 23 decembrie 2013