News‎ > ‎

Mesajul Statelor Unite către jurnaliştii români: Continuaţi să fiţi curajosi şi uniţi în apărarea adevarului!

postat 4 mai 2016, 04:27 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 mai 2016, 04:27 ]
U.S. Embassy Bucharest:

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a vorbit despre importanţa jurnaliştilor, libertatea presei şi rolul ei în an electoral. Mesajul său pentru jurnaliştii români, cărora le-a mulţumit pentru munca lor: 

„Continuaţi să fiţi curajoşi, uniţi în apărarea adevărului şi, în ciuda greutăţilor, continuaţi să vă slujiţi comunităţile.” Citiţi întregul interviu, la: http://goo.gl/HsxRH9 Mesajul Statelor Unite către jurnaliştii români: Continuaţi să fiţi curajosi şi uniţi în apărarea adevarului!

Astăzi sărbătorim ziua presei. Este, în aceeaşi măsură, un prilej de sărbătoare, dar şi un moment de comemorare, pentru că, anual, jurnalişti curajoşi au de suferit, în întreaga lume, chiar suprimarea fizică. A face presă de calitate este, spunem noi, una dintre cele mai grele misiuni, împotriva căreia se pun multe stavile, de la autorităţi la însuşi patronat. Am considerat că ar fi oportun un interviu cu reprezentantul uneia dintre cele mai consolidate democraţii – cea a Statelor Unite ale Americii, unde presa, la fel ca şi în România, a dus şi duce, nu fără sacrificii enorme, o luptă aprigă pentru menţinerea democraţiei şi a liberei exprimări. Dean Tompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, despre presa din România:
Întrebare: Cum apreciaţi perspectivele presei româneşti, în condiţiile în care unii patroni de presă sunt anchetaţi sau condamnaţi pentru corupţie, iar la nivel local conducerea politică fie deţine presa (ex: Monitorul de Vrancea), fie o controlează prin bani publici?

Dean Thompson: În Statele Unite avem o multitudine de canale media. În cele din urmă, credibilitatea este cea care le diferenţiază. Cei mai mulţi oameni vor să ştie adevărul, vor să ştie ce se întâmplă cu adevărat în comunităţile lor şi folosesc cea mai credibilă sursă pentru a se informa. Testul pentru canalele media este veridicitatea materialelor, independenţa personalului editorial şi a jurnaliştilor lor şi capacitatea de a rămâne obiective şi de a prezenta evenimentele în mod real, chiar şi atunci când proprietarii ar putea fi implicaţi. Mai mult, internetul va continua să joace un rol major în informarea la nivel naţional şi local. Blogurile, reţelele de socializare şi websiteurile oferă o voce alternativă jurnaliştilor şi cetăţenilor, permiţându-le să se exprime liber şi să ocolească orice control editorial. Anticipez că în România, internetul va avea un impact şi mai mare ca sursă de informare, în viitorul foarte apropiat.

Întrebare: Se spune printre ziarişti că această profesie este una dintre cele mai grele, alături de cea de tăietor de lemne. În ultima vreme, unii dintre noi fac meseria asta din pasiune, chiar fără bani, cu riscul de a fi daţi afară din presă. Cum vedeţi condiţia ziaristului la nivel central, respectiv la nivel local?

Dean Thompson: Jurnalismul este un important serviciu public, îndeplinit de profesionişti cu adevărată pasiune şi dedicare. Meseria unui reporter poate fi periculoasă, însă adevăraţii profesionişti acceptă riscul şi prezintă adevărul, permiţându-ne să fim mai informaţi şi responsabilizând instituţiile publice. În ultimii 26 de ani, România a făcut progrese extraordinare în domeniile economic, al democraţiei şi al statului de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri se datorează eforturilor şi hotărârii jurnaliştilor neobosiţi, curajoşi, care au muncit din greu pentru a spune adevărul şi au ajutat la sporirea transparenţei în această ţară, care au dezvăluit nereguli şi au demascat practici incorecte. Aşa cum a spus secretarul de stat al SUA, John Kerry, în mod repetat, „circulaţia deschisă, liberă a informaţiei este esenţa democraţiei noastre, pe baza sa apreciem noi integritatea în relaţia dintre oameni şi lumea din jurul lor. O ţară fără o presă liberă şi independentă nu are cu ce să se laude, nu are ce să-i înveţe pe alţii, nu are nici o modalitate de a-şi valorifica potenţialul.”


Întrebare: Sunteţi de multă vreme aici. În relaţia cu presa ce anume v-a dezamăgit, dar şi ce aţi apreciat cel mai mult? În mod concret.

Dean Thompson: Ca şi presa din Statele Unite, canalele media din România sunt categorice, perseverente şi adesea se contrazic unele pe altele, ceea ce poate fi un lucru bun. Independenţa editorială a unui canal media şi dedicarea profesională a angajaţilor săi sunt extrem de importante. Ca modalitate de a consolida credibilitatea presei, aş sublinia importanţa unei mai mari perseverenţe şi a unei mai atente verificări a faptelor de către reporteri. În plus, cred că românii vor avea mult de câştigat ca urmare a unor anchete mai profunde. Aş menţiona de asemenea importanţa clarificării identităţii proprietarilor şi a politicii editoriale. Un grad mai mare de transparenţă în sectorul public se traduce prin cetăţeni mai informaţi şi poate conduce la o Românie mai democratică şi mai prosperă, două dintre priorităţile Misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti.

Întrebare: Care este mesajul dumneavoastră pentru presa din România?

Dean Thompson: Doresc să le mulţumesc jurnaliştilor români pentru munca lor. Continuaţi să fiţi curajoşi, uniţi în apărarea adevărului şi, în ciuda greutăţilor, continuaţi să vă slujiţi comunităţile. 2016 este an electoral pentru România şi pentru SUA, aşadar aveţi responsabilităţi suplimentare. Doresc să închei citându-l pe preşedintele Obama, care la recepţia organizată cu ocazia ceremoniei de acordare a Premiului Toner pentru Excelenţă în Relatare Politică, de către University of Syracuse, le-a spus jurnaliştilor că „O misiune bine îndeplinită nu înseamnă doar să-i dai cuiva un microfon. Înseamnă să cercetezi, să sapi mai adânc şi să ceri mai mult. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, electoratului i s-ar aduce un serviciu mai mare.” Mă aştept să văd acest lucru la canalele media americane în alegerile de anul acesta şi sper ca şi jurnaliştii români să facă acelaşi lucru aici.