News‎ > ‎

Noi proteste internaţionale împotriva Proiectului Legii Salarizării!

postat 30 mai 2017, 02:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 mai 2017, 02:23 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/news/_draft_post-19/EuropaMEI-resized-300x188.jpg?attredirects=0
Proiectul Legii Salarizării provoacă noi proteste din partea celor mai importante organizaţii din domeniul cultură şi mass-media. După Federaţia Internaţională a Muzicienilor 
(vezi aici) şi Federaţia Internaţională a Actorilor (vezi aici), a venit şi rândul UNI Global UNION Media, Entertainment & Arts, să protesteze. 

Această organizaţie internaţională, ce reprezintă 140 de federații sindicale și bresle cu peste  400 000 de membri afiliați, creatori, tehnicieni și alți lucrători din industriile de media și entertainment din toată lumea, a transmis un mesaj prin care cere Parlamentului României să amendeze proiectul de lege pentru a asigura o salarizare corectă a salariaţilor din domeniul cultură. 

"Proiectul de lege al Guvernului nu respectă munca muzicienilor de orchestră, a balerinilor și a muzicienilor din coruri, care au nevoie de mulți ani de pregătire și muncă intensă pentru a deveni buni profesioniști și a oferi o performanță artistică  de înaltă calitate. Dorim să subliniem că actuala propunere de reclasificare va crea o discriminare împotriva muzicienilor din orchestră, balerinilor şi muzicienilor din coruri faţă de ceilalți artiști care, pe bună dreptate rămân la criteriul 1 din lege."  - se arată în scrisoare.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor Union Global Union, UNI Media Entertainment & Arts şi Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, va face toate demersurile pe plan naţional şi internaţional pentru respectarea de către clasa politică a acestui important sector de activitate Cultură şi Mass-Media.

Vă prezentăm în continuare mesajul UNI Global UNION Media, Entertainment & Arts

 


Departament Comunicare FAIR-Mediasind                                   Bucureşti, 30 mai 2017
UNI GLOBAL UNION
Media, Entertainment & Arts


Solidaritate cu artiștii români din Orchestre, Coruri și Colective de Balet,

Guvernul României a pregătit un proiect de lege privitor la salariile angajatilor din sectorul public din România, proiect ce a fost prezentat Parlamentului în 10 aprilie 2017. Acest proiect de lege revizuieşte clasificările existente şi salariile aferente pentru angajatii publici.

Muzicienii din orchestre şi din cadrul corurilor care au fost până acum clasificaţi la categoria 1 de muncă ar putea fi retrogradaţi la categoria 3 de salarizare.
Ca urmare, carierele muzicienilor din orchestre, dansatorilor și muzicienilor din  coruri, ar fi grav afectate de aplicarea acestei dispoziții, începând cu anul 2022.

UNI MEI, reprezentând 140 de federatii sindicale și bresle de creatori, tehnicieni și alți lucratori din cultură, media și entertainments, își esprimă solidaritatea cu colegii din România și cu Federația afiliată FAIR-MediaSind.
Ne alăturăm colegilor noștri în contestarea acestor aspecte din proiectul de lege al Guvernului.

Proiectul de lege al Guvernului nu respect munca muzicienilor de orchestră, a balerinilor și a muzicienilor din coruri, care au nevoie de mulți ani de pregătire și muncă intensă pentru a deveni buni profesioniști și a oferi o performanță artistică  de înaltă calitate. Dorim să subliniem că actual propunere de reclasificare îi va crea o discriminare împotriva muzicienilor din orchestra, balerinilor și muzicienilor din coruri față de ceilalți artiști care, pe bună dreptate rămân la criteriul 1 din lege. 

UNI MEI și afiliații săi, solicită Parlamentului României să amendeze proiectul legii salarizării unitare în așa măsură încât muzicienii din orchestre, balerinii și muzicienii din coruri să rămână la criteriul 1, alături de ceilalți artiști. 

UNI MEI Global Union reprezintă 140 de federații sindicale și bresle cu mai mult de 400 000 de membri afiliați, creatori, tehnicieni și alți lucrători din industriile de media și entertainment din toată lumea.