News‎ > ‎

Paginademedia.ro: Protest. Jurnaliști din radio cer demisia președintelui Ovidiu Miculescu

postat 7 feb. 2017, 08:41 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 feb. 2017, 08:41 ]
PETIȚIE. Către Ovidiu Miculescu: "Vă solicităm în mod imperativ să vă dați demisia din funcția de Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune și de membru al Consiliului de Administrație al SRR". Cererea a fost inițiată de jurnaliștii Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș și a fost formulată într-o scrisoare deschisă.


Angajați ai Radioului au protestat astăzi, purtând tricouri pe care scria "Kompatibil". Pe lângă scrisoarea deschisă, au depus la biroul lui Ovidiu Miculescu mai multe cutii, "pentru a-l ajuta să împacheteze".

Zece angajați ai radioului public semnează documentul. Ei precizează că au făcut acest demers în calitate de avertizori publici.

Motivația acestei solicitări:

"Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.227/31.01.2017, decizie definitivă care, practic, confirmă starea dumneavoastră de incompatibilitate și vă interzice să mai ocupați funcții publice pe o perioadă de trei ani"

"Prejudiciile serioase de imagine care pot fi aduse Societății Române de Radiodifuziune de faptul că la conducerea acesteia se află o persoană aflată în stare de incompatibilitate."

Scrisoarea deschisă este, totodată, o petiție la care se pot alătura și alți angajați ai radioului.

În urmă cu o săptămână, și sindicatul MediaSind a cerut Parlamentului demiterea lui Ovidiu Miculescu.

Poziția celor doi jurnaliști și cererea MediaSind vin după o hotărâre a instanței în procesul dintre Ovidiu Miculescu și Agenția Națională de Integritate. Sindicatul Unit al Salariaților - Radio România a sesizat ANI în legătură cu faptul că, în timp ce Ovidiu Miculescu era membru al Consiliului de Administrație al Radioului public (2010-2012) ocupa și o poziția de conducere în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații.

MediaSInd spune că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, considerandu-l ca fiind nefondat, recursul formulat de Miculescu împotriva Sentinţei nr. 1291 din 23 aprilie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ. "Hotararea judecatoreasca confirmă, astfel, Raportul ANI privind starea de incompatibilitate a conducatorului Societăţii Române de Radiodifuziune - SRR, Ovidiu Miculescu", au explicat cei de la MediaSind.

INTEGRAL, Scrisoare deschisă în atenția Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu:

Domnule Ovidiu Miculescu,

Având în vedere decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.227/31.01.2017, decizie definitivă care, practic, confirmă starea dumneavoastră de incompatibilitate și vă interzice să mai ocupați funcții publice pe o perioadă de trei ani,

Ținând cont de prejudiciile serioase de imagine care pot fi aduse Societății Române de Radiodifuziune de faptul că la conducerea acesteia se află o persoană aflată în stare de incompatibilitate,

Vă solicităm în mod imperativ să vă dați demisia din funcția de Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune și de membru al Consiliului de Administrație al SRR.

Vă atragem atenția că, înainte de acest demers, am așteptat timp de o săptămână după ce Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, însă nu aţi făcut niciun gest prin care să arătaţi că intenţionaţi să puneţi în aplicare această hotărâre definitivă a instanţei.

Considerăm că rămânerea dumneavoastră în această funcţie de înaltă demnitate publică pune în pericol credibilitatea și imaginea SRR în spaţiul public, unde se manifestă mai mult ca niciodată respectarea principiului integrităţii în viaţa politică şi socială. De asemenea, lipsa dumneavoastră de reacţie şi aşteptarea unei decizii de demitere din partea comisiilor parlamentare vor crea o imagine de maculare morală şi juridică a Radioului, pe care această instituţie nu o merită.

Această scrisoare deschisă va fi remisă presei.

Totodată, colegii din Radio România care cred în principiile unui stat de drept sunt liberi să se alăture demersului nostru.

Alexandru Rusu – realizator Radio România Actualităţi

Cătălin Gomboş – realizator Redacţia Informaţii

Corina Sabău – redactor Radio România Internaţional

Theodora Cristez, realizator Radio România Internațional

Bogdan Matei, publicist-comentator, Radio România Internațional

Constantin Cristian Bleotu – realizator Radio România Cultural

Christine Bleotu (Leşcu) – redactor Radio România Internaţional

Daniel-Florin Onea, redactor, Radio România Internațional

Mihai-Radu Ceascai, artist instrumentist-șef partida, Orchestra Națională Radio

Silviu Albei, artist-instrumentist trompetă, Big Band Radio

Oana Enăchescu, realizator Radio România Cultural

Poziția MediaSind:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, considerandu-l ca fiind nefondat, recursul formulat împotriva Sentinţei nr. 1291 din 23 aprilie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ. Hotararea judecatoreasca confirmă, astfel, Raportul ANI privind starea de incompatibilitate a conducatorului Societăţii Romîne de Radiodifuziune - SRR, Ovidiu Miculescu.

Întrucât decizia instanţei este definitivă, ea trebuie sa fie pusa in aplicare. De aceea, conform Legii ANI, şeful Radioului Public trebuie să fie demis de către Parlamentul Romaniei, pierzând, în mod automat, dreptul de a mai ocupa, pe o perioadă de trei ani, vreo funcţie în instituţiile publice.

Prin această sentinţă, justiţia certifică, practic, sesizarea depusă în urmă cu aproximativ patru ani, (vezi aici) de către membrul afiliat FRJ MediaSind, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România, prin care se solicita cercetarea unei posibile stări de incompatibilitate a lui Ovidiu Miculescu, Presedinte-director general al Radioului Naţional.

Trebuie sa precizăm ca în data de 8.12.2015 Curtea de Apel Bucureşti a confirmat si un Raport ANI privind existenţa unui conflict de interese în care s-a aflat şeful SRR. Acesta şi-a semnat, în mod ilegal, un contract de angajare intr-un proiect cu fonduri europene. Sesizarea a fost depusa la ANI tot de SUS Radio România, procesul aflandu-se acum în faza de recurs.

Având în vedere această sentinţă, SRJ MediaSind solicită Parlamentului demiterea urgenta a lui Ovidiu Miculescu din fruntea SRR şi numirea unei conduceri profesioniste şi apolictice.