News‎ > ‎

Presedintele Republicii Moldova la Congresul International al Jurnalistilor: "Adevarata putere in stat este presa"

postat 18 oct. 2010, 12:22 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 nov. 2010, 01:00 ]
In perioada 14-16 octombrie a.c. a avut loc Congresul Forumului International al Jurnalistilor Romani unde s-au dezbatut problemele grave cu care se confrunta confratii nostri din presa straina. Prezenti la acest important eveniment al breslei, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, au anuntat ca vor sprijini prin tot ce le sta in putere libertatea de exprimare deoarece aceasta este singura cale de democratizare a tarii. De asemenea, cei doi demnitari au  promis reprezentantilor delegatiei FRJ MediaSind prezenti la Congres, Cristi Godinac, presedinte si Gabriel Grosu, secretar general, ca ii va sprijini pe colegii din presa basarabeana  afiliati la
MediaSind - Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova - sa obtina mai multe drepturi si facilitati pentru mass-media.
 
14 Oct 2010 | 17:05
 
Ghimpu: „Adevărata putere în stat este presa”
 
"O presă liberă disciplinează puterea, iar cetăţenii, fiind bine informaţi, nu pot fi manipulaţi. Adevărata putere într-un stat este presa, deoarece exprimă punctul de vedere al cetăţenilor care aleg puterea. O democraţie fără libertatea de expresie, fără un spaţiu public real în care vocile societăţii să fie auzite şi respectate, este o contradicţie în termeni. Am învăţat şi noi, în Republica Moldova, ce înseamnă lipsa libertăţii de expresie, îngrădirea presei sau cenzura. Şi tocmai pentru asta, vom lupta pentru ca vremurile care au fost să nu se mai întoarcă”. Declaraţia a fost făcută astăzi, de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, la deschiderea lucrărilor Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români.

Potrivit preşedintelui, schimbarea în RM a fost posibilă şi graţie eforturilor presei, „prin curajul de care a dat dovadă chiar şi în timpul regimului comunist”. „La Chişinău a existat cel mai puternic nucleu de presă liberă, care, şi pe vremea comunismului: PRO TV Chişinău, TV 7, TIMPUL, Jurnal de Chişinău, Unimedia, Vocea Basarabiei, Ziarul de Gardă, Europa Liberă - sunt doar câteva nume ale unor instituţii de presă care au reuşit să-şi ducă misiunea jurnalistică până la capăt, la acestea se mai adaugă şi câteva instituţii de presă locale”, a adăugat președintele. În context, Mihai Ghimpu a ținut să menționeze că „în RM, din păcate, sunt instituţii de presă care prezintă de fiecare dată o singură opinie şi doar dintr-o singură sursă”, calificându-le drept propagandistice.

Totodată, Mihai Ghimpu a reiterat faptul că RM este astăzi mai aproape de Europa decât oricând altădată în istoria ei, solicitând sprijinul jurnaliştilor atât în educarea publicului în spiritul libertăţii şi a democraţiei, cât şi în prezentarea realităţilor din Republica Moldova pe plan european. „Trebuie să le spuneţi publicului că mentalitatea și cultura cetăţenilor RM sunt europene şi că statul nostru este singurul vecin al Europei care vorbeşte o limbă oficială a Uniunii Europene – limba română”, a declarat Ghimpu.

Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români se desfăşoară la Chişinău în perioada 14-16 octombrie 2010. Evenimentul, sub genericul „Presă-Putere-Libertate”, reuneşte reprezentanţi ai instituţiilor mass-media din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, precum şi oameni politici, diplomaţi, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi România.
 
 
Congresul Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, aflat la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat în perioada 14-16 octombrie 2010 la Chişinău, Republica Moldova.
Tema  “Presă-Putere-Democraţie” a fost dezbătută în secţiunile: presa de limba română din afara României, televiziunea şi radioul public , presa şi puterea din Republica Moldova în campania electorală, presa culturală de limba română, presa de limba română vs. presa de limba rusă/maghiară/sîrbă/ucraineană, presa de investigaţie.
La eveniment au participat aproximativ 100 de jurnalişti, formatori de opinie, observatori ai fenomenului media, oameni politici şi de cultură din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi România. Lucrările congresului s-au bucurat de prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a viceprim-ministrului pentru integrare europeană, Victor Osipov,  a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi a secretarului de stat în Guvernul României, Eugen Tomac.
Concluziile rezultate în urma celor trei zile de discuţii impune Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români să avertizeze guvernele din Serbia şi Ucraina că işi rezervă dreptul să protesteze la organismele internaţionale împotriva nerespectării prevederilor legislative cu privire la susţinerea presei scrise de limba română.
De asemenea, FIJR susţine jurnaliştii de limba română din Ungaria în demersurile lor de sancţionare şi eliminare a fenomenului deturnării obiectivelor autoguvernării minorităţii româneşti din Ungaria în scopuri financiare .
FIJR cere Guvernului sârb să asigure tratament nediferenţiat pentru românii de pe Valea Timocului şi cei din Voievodina.
Totodată FIJR susţine elaborarea unui cadru legislativ care să elimine monopolul de pe piaţa de publicitate din Republica Moldova şi să asigure un mediu concurenţial onest în mass-media.
FIJR face un apel colegial pentru ca publicităţiile din Romania să reflecte problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti din ţările vecine.
Premiul FIJR pentru activitate jurnalistică a fost acordat Evei Iova, redactorul şef al săptămânalului “Foaia Românească”, din Ungaria. Acesta a fost înmânat de  către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
La finalul lucrărilor a avut loc Adunarea Generală a FIJR în cadrul căreia au fost prezentate raportul de activitate 2009-2010, strategia pentru anul următor şi  s-a stabilit ca în 2011 ediţia a treia a Congresului să se desfasoare la Cernăuţi, Ucraina."
 
 
 
 Foto: Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a demonstrat colegilor romani si basarabeni ca este un veritabil aparator al libertatii de exprimare.
 
 
 
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, impreuna cu Cristi Godinac, FRJ MediaSind  si Valeriu Saharneanu, liderul Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova:
 
 
 
 Delegatia FRJ MediaSind si a Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova:
 
 
 Romeo Couti, presedintele FIJR, (al doilea din stanga imaginii)  a anuntat ca urmatorul Congres International al Jurnalistilor va avea loc in Cernauti, Ucraina:
 
 
Comments