News‎ > ‎

Preşedintele Senatului desconsideră independenţa editorială a TVR!

postat 8 mar. 2016, 04:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mar. 2016, 04:05 ]
COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti, 8 martie 2016

Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, desconsideră independența editorială a Televiziunii Române, iar prin declarațiile publice pe care le susține trădează adevăratul interes pe care îl are în legătură cu funcționarea TVR: controlul politic al postului, cu interes direct în alegerile locale și parlamentare din acest an.

În cadrul ultimei conferințe de presă, în legătură cu situația televiziunii publice, președintele Senatului a făcut următoarea afirmație: "(...) pe perioada insolvenței, consiliul de administrație va trebui să se rezume numai la supravegherea politicii editoriale, administratorul judiciar fiind cel care face conducerea economică a societății"

În conformitate cu Legea audiovizualului nr. 504 din 2002, republicată, art. 6, alin. 3, "sunt interzise ingerințe de orice fel în conținutul, forma sau modalitățile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităților publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine". De asemenea, în conformitate cu Legea 41 din 1994, republicată, privind organizarea și funcționarea SRTV și SRR, art. 8, alin. 1, "autonomia și independența editorială a serviciilor publice de radiodifuziune și televiziune sunt garantate prin lege, iar programele acestora sunt ocrotite de orice ingerințe ale autorităților publice, precum și de influențele oricăror partide, formațiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale și economice sau grupuri de presiune"
Mai mult, conform aceleiași legi, art. 27, Consiliul de administrație al TVR nu are nicio competență în supravegherea politicii editoriale a postului.

În acest context, îi solicit public președintelui Senatului să își revizuiască opiniile în legătură cu instituirea oficială, de această dată, a controlului politic al conținutului editorial al TVR. 


Valentin-Alexandru JUCAN

SECRETAR DE STAT
MEMBRU ÎN CONSILIUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI