News‎ > ‎

Proiect ReStart: Jimbolia, orașul cu 6 muzee

postat 3 aug. 2017, 04:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 aug. 2017, 04:57 ]
Jimbolia, 2 aug/Agerpres/ - Corespondenţă de la Geanina Baltă: Oraşul Jimbolia, aflat la 40 km distanţă de Timişoara, găzduieşte şase muzee, printre care se numără şi singurul muzeu de presă din România „Sever Bocu”. 

Jimbolia este un oraş din Banatul românesc cu aproximativ 10.000-12.000 locuitori. Localitatea a fost menţionată pentru prima oară în anul 1333 cu numele de Chumbul. Mai târziu, în anul 1766, împărăteasa Maria Tereza hotărăşte să colonizeze cu şvabi întreaga zonă şi totodată apar primii colonişti. Aşa se explică denumirea străzilor din Jimbolia, care reprezintă regiunile de unde au venit coloniştii. De asemenea, numele oraşului a fost schimbat în funcţie de ţara de care aparţinea. În 1766 Jimbolia se numea Hatzfeld, în 1918-1924  a aparţinut Iugoslaviei având denumirea Dzombolj, iar după 1924 aparţine României sub numele de Jimbolia. Imaginea oraşului poartă şi în prezent o amprentă puternică a arhitecturii vieneze. 

În ciuda faptului că Jimbolia este un oraş mic, acesta găzduieşte şase muzee, printre care se numără şi singurul muzeu de presă din România - „Sever Bocu”. Mai mult, istoria oraşului este marcată de casele memoriale ale unor personalităţi importante, monumente istorice şi alte obiective turistice, care aşteaptă să fie admirate de vizitatori.

Muzeul Presei din Jimbolia a fost înfiinţat în anul 2007 de către Petre Stoica (1931-2009) poet şi publicist român care donează întreaga sa colecţie impresionantă de cărţi, ziare, publicaţii, reviste adunate le-a lungul timpului, ele constituind baza muzeului. Albina Românească (1837), Dacia Literară (1867), Universul (1884), Scânteia (1944), Renaşterea Bănăţeană (1989) sunt doar câteva publicaţii din România care pot fi citite în muzeu. 

În plus, pasionaţii se pot delecta cu publicaţii din diferite domenii (literatură, istorie, medicină, sport, modă) apărute începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea. În muzeu este expusă o tiparniţă, iar una din încăperile muzeului a fost amenajată o cafenea decorată cu obiecte vechi.

Cei care vor păşi pentru prima dată în Muzeul Presei vor rămâne surprinşi de numărul mare de ziare care stârnesc curiozitatea, aşezate pe rafturi în ordine cronologică. Muzeul presei este ca o imensă bibliotecă, dar aranjată cu gust până la cele mai mici detalii, astfel că alungă monotonia unei biblioteci obişnuite. Odată intrat în muzeu, vizitatorul pierde noţiunea timpului. 

Unul dintre cele mai deosebite monumente istorice din centrul Jimboliei este statuia „Sfântului Florian”(1866). Acesta este considerat un simbol al oraşului, fiind protectorul pompierilor şi al locuitorilor din Jimbolia. Reprezentativă în acest sens este şi stema oraşului care îl ilustrează pe Sfântul Florian ţinând în mâna dreaptă un drapel, iar în mâna stângă un vas din care cad picături de apă peste o clădire în flăcări. În cealaltă parte avem imaginea unei berze cu o cunună de aur în cioc deasupra unor ştiuleţi de porumb simbolizând familia nobiliară Csekonics, familie care a ajutat mult la dezvoltarea oraşului.

Casa memorială „Ştefan Jäger” a fost înfiinţată în anul 1969. Ştefan Jäger (1877-1962) a fost un pictor român de etnie germană, supranumit şi „pictorul şvab”cunoscut pentru picturile sale care descriu istoria, viaţa şi obiceiurile şvabilor bănăţeni. 

Casa memorială a fost redeschisă după renovare pe 4 aprilie 1996 şi are în componenţa sa: atelierul de pictură, o secţie de arheologie, o sală cu imagini ale personalităţilor din Jimbolia, o cameră şvăbească, iar holul este destinat expoziţiilor temporare. Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi aici pot fi găsite, pe lângă obiecte personale ale pictorului, mai multe lucrări realizate de acesta. Pictura care iese cel mai mult în evidenţă este portretul familiei, despre care se spune că privirea celor pictaţi este îndreptată spre vizitator, din orice unghi ai privi.

În Casa memorială Dr. Karl Diel sunt expuse ustensile medicale folosite de medicul Karl Diel (1855-1930) sau articole vestimentare. Karl Diel s-a născut în Jimbolia (Hatzfeld, Austria) fiind al treilea copil al unei familii de agricultori. După absolvirea Universităţii de Medicină din Budapesta se reîntoarce la Jimbolia şi ridică spitalul care îi poarta numele. Cu o vechime de peste 100 de ani, spitalul este în activitate şi în prezent. 

Karl Diel a fost remarcat pentru faptul că a realizat în timpul activităţii sale în spitalul din Jimbolia peste 50.000 de operaţii chirurgicale, de la cele mai banale până la intervenţii la nivelul cutiei craniene. Geanina Baltă este jurnalist voluntar AGERPRES, în cadrul proiectului ReStart. 

Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate este iniţiat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presa AGERPRES, cotidianul Bursa, Universitatea Danubius Galaţi, Universitatea 'Ovidius' din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova — ULIM. 

Sursa:  AGERPRES (editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)