News‎ > ‎

Proiect ReStart: Muzeul Presei a împlinit zece ani!

postat 1 nov. 2017, 02:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 nov. 2017, 02:33 ]
Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate iniţiat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind în parteneriat cu Agenția Națională de Presa AGERPRES, cotidianul 'Bursa', Universitatea 'Danubius' Galați, Universitatea 'Ovidius' din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea de Studii Europene din Republica Moldova - USEM, Universitatea Liberă Internațională din Moldova — ULIM, continuă.  Vă prezetăm, în continuare, o corespondenţă primită de la Geanina Baltă, voluntar AGERPRES în cadrul Proiectului  ReStart.

Departament Comunicare SRJ MediaSind


Sursa: AGERPRES

Jimbolia: Muzeul Presei a împlinit zece ani
miercuri, 1 Nov 2017, 10:52  •  CULTURĂ 

Corespondență de la Geanina Baltă: Muzeul Presei "Sever Bocu" din Jimbolia, județul Timiș, unicul muzeu al jurnalismului românesc, a sărbătorit recent 10 ani de la înființare. Evenimentul a reunit multe nume importante din presa autohtonă, dar și din străinătate.


Sursa foto: Muzeul Presei "Sever Bocu"

Acest muzeu păstrează colecții întregi ale celor mai vechi publicații din România, cum ar fi: 'Albina românească', 'Dacia literară', 'Adevărul'. Un loc numai bun pentru documentarea elevilor și studenților și totodată destinat tuturor pasionaților de lectură, istorie, cunoaștere. Muzeul se află pe strada Lorena, nr. 36 și poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 8,00 — 16,00.

Invitații au adus publicații și cărți din România, pe care le-au donat muzeului. Oaspeții, la rândul lor, au primit din partea conducerii muzeului și a Primăriei din Jimbolia o plachetă simbolică.

Mulți s-au întrebat de ce Muzeul Presei, înființat de regretatul poet și publicist român Petre Stoica, poartă numele de "Sever Bocu", iar nu pe cel al fondatorului său. Corina Tamaș, studentă în anul II la Universitatea 'Aurel Vlaicu' din Arad, a dezvăluit că în opinia inițiatorului 'fruntașul bănățean a sintetizat la modul superlativ calitățile gazetarului'.

O dezbatere moderată de prof.univ.dr. Brîndușa Armanca a încercat să răspundă la întrebarea 'De ce moare presa tipărită?'.

Liviu Avram, redactor șef adjunct 'Adevărul', a declarat: 'Presa scrisă va muri! Dar nu suportul pe care pui informația contează, problema este calitatea informației!'.

Invitatul special, prof.dr. Peter Gross de la Tennessee University, a afirmat că presa din SUA nu moare, ci este în "stare de hibernare".

Melania Cincea, director la 'Timpolis', a arătat cauzele care ar putea duce la dispariția presei pe hârtie: obediențele politice, reclama dirijată, difuzarea defectuoasă, restricțiile impuse de situația economică.

'Cred că presa scrisă are o problemă în primul rând din punct de vedere financiar, pentru că ea presupune costuri. (...) În momentul în care a apărut presa digitală, evident că primul impuls a fost să renunțăm la tipăritură, pentru că online-ul nu ne costă nimic!', a declarat, la rândul său, Ruxandra Hurezean, senior editor 'Sinteza'.

Brîndușa Armanca a adăugat că 's-a constatat că pe variantele online un cititor petrece asupra unui titlu și a fotografiei timp de maximum 30 secunde. (...) Asta este ceea ce alocăm citirii (...). Trebuie să ne facem griji nu că piere suportul de hârtie, ci piere capacitatea de înțelegere și răbdarea de a duce un text până la capăt'. 

Sursa foto: Muzeul Presei "Sever Bocu"

După intervențiile unor jurnaliști, profesori și experți ca Marcel Tolcea, Cristina Guseth, Lucian Vasile Szabo, Ștefana Ciortea ș.a., s-a ajuns la concluzia că presa scrisă nu moare din cauza mediului virtual, care a înlocuit repede suportul fizic, ci mai degrabă pe fondul dispariției calității informațiilor.

Festivitatea unui deceniu de existență a Muzeului Presei s-a bucurat de un program de vioară și acordeon, protagoniștii fiind Laura Roman și Marko Ristic.

* Geanina Baltă este jurnalist voluntar AGERPRES în cadrul proiectului ReStart.

Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate este inițiat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind în parteneriat cu Agenția Națională de Presa AGERPRES, cotidianul 'Bursa', Universitatea 'Danubius' Galați, Universitatea 'Ovidius' din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Liberă Internațională din Moldova — ULIM.

AGERPRES/(editor: Florin Marin)