News‎ > ‎

Proiectul Live Skills pentru angajaţii din cultură şi mass-media, evaluat la Bruxelles

postat 10 mai 2019, 05:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 mai 2019, 05:07 ]
 Stadiul proiectului european Live Skills finantat de Uniunea Europeană şi lansat  în România de  Federația Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, a fost evaluat  la Bruxelles  în cadrul şedinţei Comitetului Executiv, ce a avut loc în data de 9 şi 10 mai 2019. 

Au participat reprezentanţi ai principalelor organizaţii şi instituţii implicate in proiect, British Council, FAIR-MediaSind, BAROK, Belfast Metropolitan College, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Plovdiv School of Stage and Screen Arts, Opera Natională Bucuresti, AKMI, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, IME GSEVEE, INCFC, EOPPEP şi alţii. S-au evaluat etapele parcurse până acum, şi anume stadiul pilotarii curriculelor, asigurarea calitatii in cadrul desfasurarii proiectului, elemente de comunicare si diseminare. De asemenea,    s-au stabilit si urmatoarele etape in desfasurarea proiectului, procedurile de raportare si de evaluare a activitatilor din proiect.

Proiectul este coordonat de British Council si  implică nouă parteneri din patru țări Bulgaria, Grecia, România și Marea Britanie. Din România alături de FAIR MediaSind, participă Institutul Național de Cercetare si Formare Culturală.

 Live Skills  va soluționa lipsa de competențe identificate și va răspunde cererii de noi competențe în Audiovizual și Artele soectacolului, din domeniul creativ și cultural. Proiectul va contribui la sporirea capacității de angajare și a mobilității profesioniștilor și a studenților din domeniul cultural, va spori competitivitatea sectorului și va construi un viitor sector cultural vibrant, robust și sustenabil.

 Live Skills va dezvolta 3 programe inovatoare pentru educaţia şi formarea profesională a angajaţilor din sectoarele audiovizual şi artele spectacolului. Obiectivele principale ale proiectului sunt legate de creşterea competenţelor în aceste sectoare, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural.


Ulterior, programele de învăţare vor fi adaptate în vederea utilizării pentru o gamă mai largă de profesii şi de alte subsectoare ale sectorului creativ şi cultural, urmărindu-se ca materialul produs de proiectul Live Skills să fie transferabil şi sustenabil.

Pentru ca proiectul să aibă o strânsă legătură cu piaţa muncii, s-a hotărât intensificarea activitatii Comitetelor Naţionale al Stakeholderilor (National Stakeholders Committees), cu scopul de a analiza nevoile de competenţe, lacunele şi lipsurile care afectează domeniul şi să identifice tendinţele forţei de muncă în acest sector. 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bruxelles, 10 mai 2019