News‎ > ‎

Protest al Federaţiei Internaţionale a Actorilor împotriva proiectului Legii Salarizării

postat 29 mai 2017, 01:58 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 mai 2017, 01:58 ]
Într-o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Primului Ministru, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Preşedintelui Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială de la Camera Deputaţilor, Preşedintelui Comisiei de Cultură, Arte şi Mass-Media de la Camera Deputaţilor şi Ministrului Culturii, Federaţia Internaţională a Actorilor  - FIA protestează împotriva proiectului Legii Salarizării.

Cea mai mare organizaţie internaţională a actorilor care cuprinde aproximativ 100 de federatii sindicale şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări, îşi exprimă  "profunda îngrijorare" faţă de noul proiect de lege a salarizării, document care îi discriminează pe artiştii interpreţi faţă de alţi bugetari.

"Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare şi să asigure muzicienii din orchestre, muzicienii din coruri si balerinii că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinută pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti. Rămânem la dispoziţia dumneavoastră în cazul în care doriţi să contactaţi FIA cu privire la acest subiect" - se arată în scrisoare.

Vă prezentăm alăturat scrisoarea transmisă premierului Sorin Grindeanu de către  Dominick LUQUER, Secretarul General al  Federaţiei Internaţionale a Actorilor.

Federaţia Cultură şi Mass-Media precizează că aceasta este a doua reacţie a organizaţiilor internaţionale de profil împotriva proiectului Legii Salarizării. În data de 17 mai, Federaţia Internaţională a Muzicienilor a protestat împotriva aceluiaşi proiect de lege  (vezi aici).


Departament Comunicare FAIR-Mediasind                                   Bucureşti, 29 mai 2017
Domnului Sorin Grindeanu,

Prim-Ministru al României,


 

Stimate Domnule Prim Ministru Sorin Grindeanu,


Referitor la : Proiectul de Lege al angajaților din sectorul public ce propune reclasificarea dansatorilor, a muzicienilor din orchestre şi a muzicienilor din coruri


FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) a aflat cu profundă îngrijorare de noul proiect de lege privitor la angajații din sectorul public şi de modificările propuse ale sistemului de clasificare a angajaților de stat care afectează artiștii interpreți (Anexa nr.2, pag 56 şi 57.)


Observăm cu dezamăgire că acest proiect de lege propune ca muzicienii din orchestre şi muzicienii din coruri, la fel ca şi dansatorii să fie degradaţi de la criteriul 1 la criteriul 3 de angajare, în vederea alocării pentru aceştia a unei grile salariale mai mici.

Acest lucru poate introduce o discriminare inacceptabilă între actori, actori manuitori papusi-marionete și alții, care pe bună dreptate îşi păstrează plasarea în cadrul criteriului 1 din lege şi pe de altă parte dansatorii şi muzicienii care îşi pierd această încadrare.


FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) reprezintă sute de mii de artiști internaționali prin intermediul a circa 100 de sindicate şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări de pe întreg globul. FIA  reprezintă interpreţi inclusiv dansatori din toate domeniile. În cadrul Grupului European FIA s-au depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea abilităţilor, schemelor de tranziţie şi mobilitate a dansatorilor. Dansul este unanim recunoscut ca reprezentând o carieră profesională ce presupune exerciţiu intens şi aptitudini speciale, echivalente celor din alte domenii (actori, artişti de circ, muzicieni, etc.) Acest fapt este reflectat în EQF (Cadrul European al Clasificărilor) din domeniul dansului şi reprezintă fundamentul mai multor recalificări şi scheme de tranziţie din această arie profesională.


Reclasificarea propusă de proiectul de lege din România, glisează  de la recunoaşterea universală a valorii formării și calificărilor de dans degradând fundamental această profesie. Aceasta va împiedica în mod serios capacitatea dansatorilor de a-și câștiga existența din meseria lor și afectează negativ şansele lor  privind  recalificarea și tranziția. Acest fapt este la fel de adevărat şi pentru muzicienii supuși acestei reclasificări salariale.


Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare şi să asigure dansatorii, muzicienii din orchestre şi muzicienii din coruri că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinută pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti.

Rămânem la dispoziţia dumneavoastră în cazul în care doriţi să contactaţi FIA cu privire la acest subiect.

 

Cu consideraţie,

Dominick LUQUER,

FIA General Secretary

 

Spre ştiinţă:

Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României

Domnului Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Domnului Adrian Solomon, Preşedintele Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială de la Camera Deputaţilor

Domnului Gigel Ştirbu, Preşedintele Comisiei de Cultură, Arte şi Mass-Media de la Camera Deputaţilor

Domnului Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale