News‎ > ‎

Raportul ”Democracy Index”: ”În România libertatea presei este în declin”

postat 16 dec. 2011, 04:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 dec. 2011, 04:50 ]
 România se numără printre ţările europene unde libertatea presei este în declin, potrivit raportului "Democracy Index 2011", dat publicităţii de Economist Intelligence Unit. Raportul afirmă că 40 de ţări din întreaga lume înregistrează o deteriorare a libertăţii presei începând din 2008, iar printre acestea se numără 11 tari europene, inclusiv România.

Potrivit documentului, toate regiunile lumii sunt afectate, într-o mai mică sau mai mare masură, de un declin al libertăţii presei în ultimii ani. Efectele s-au facut simţite îndeosebi în media electronice, aflate adesea fie sub controlul statului, fie sub influenţa considerabilă a statului, însă libertatea de exprimare este încălcatâ şi în presa scrisă şi, mai nou, în media online.

Deteriorarea libertăţii presei s-a făcut simţită, potrivit EIU, în opt tari din Europa de Est. România figurează printre acestea, alături de Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Serbia si Ungaria. Alte trei ţări europene - Franţa, Italia şi Turcia sunt încadrate în raport printre ţările unde se simte un declin al acestei libertăţi.

La nivel global, tendinta de îngrădire a libertăţii presei este explicată prin mai multe fenomene:
 
  • criza economică, din cauza căreia multe guverne s-au simţit tot mai vulnerabile şi au reacţionat prin încercări de a controla presa şi de a împiedica libertatea de exprimare;

  • cresterea numărului de şomeri şi lipsa siguranţei locului de muncă au incurajat autocenzura in randul jurnalistilor;

  • concentrarea proprietatii de media a crescut, ceea ce afectează diversitatea punctelor de vedere;

  • natiunile avansate au manifestat un interes mai redus pentru monitorizarea si presarea guvernelor din ţările în curs de dezvoltare să respecte libertatea presei.

Vezi raportul integral aici

Articol publicat de HotNews
Ċ
Office Mediasind,
16 dec. 2011, 04:43
Comments