News‎ > ‎

Reclamație administrativă împotriva secretizării informațiilor privind Serviciul de Comunicare din TVR!

postat 20 aug. 2020, 06:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 aug. 2020, 06:29 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și filiala MediaSind TVR au depus astăzi, 20 august 2020, o Reclamație administrativă împotriva persoanelor care au decis să refuze ca instituția să răspundă la solicitarea de  informații privind modul abuziv în care funcționează Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol din instituția publică de presă. Documentul a fost depus la sediul SRTv și transmis în format electronic membrilor Consiliului de AdministrațieiSRTv și comisiilor de cultură și mass-media din Parlamentul României:

"Către Societatea Română de Televiziune

Dnei. Președinte - Director General Doina Gradea

Membrilor Consiliului de Administrație

Comisia de soluționare a reclamațiilor administrative din SRTV

CC. Comisiile de Cultură și Media ale Parlamentului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și filiala sa MediaSind TVR au luat act de răspunsul dvs. C/561/10.08.2020 (atașat) semnat de președinte director general dna. Doina Gradea, prin care ne informați refuzul de a ne comunica răspunsurile la cererea nr. 234 din 03.08.2020 depusă în baza legii nr. 544/2019, având următoarele întrebări legitime:


1.Cine din conducerea TVR a autorizat publicarea comunicatului de presă transmis de Serviciul Comunicare și Protocol în data de 31.07.2020?

2. Cine, din conducerea TVR, a autorizat publicarea fotografiilor cu membrii CA, inclusiv pe site-ul instituției, la adresa http://www.tvr.ro/precizari-tvr_28506.html#view?

3. Ce implicare a avut în acest caz compartimentul Informații clasificate condus de fostul col. Adrian Fulea? S-a cerut acordul STS pentru punerea la dispoziție a acestor informații? Dacă da, prezentati raspunsul. Dacă nu, precizați de ce nu s-a cerut acest acord, având în vedere faptul că transmisiunea este asigurată de acest serviciu de informații.

4. Care au fost criteriile de angajare în SRTV și apoi de numire a dlui. Mircea Radu în funcția de consilier pe probleme de management al președintelui-director general și de coordonator cu atribuții de șef serviciu Comunicare și Protocol al SRTV? A fost organizat concurs, așa cum prevăd Legea nr. 41/1994 și Codul Muncii? Alături de răspunsuri prezentați și o copie după CV-ul acestuia.

Precizăm că aceste întrebări au fost formulate în urma evenimentelor petrecute la ședința Consiliului de Administrație din data de  29 iulie 2020, în urma căreia organizația noastră a sesizat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal  - ANSPDCP, reclamând decizia conducerii Societății Române de Televiziune de a face publice imagini din ședința Consiliului de Administrație a instituției.

Probabil, enervată de faptul că mai mulți membri ai Consiliului de Administrație i-au cerut demisia, președintele-director general al SRTV, Doina Gradea, a transmis public, prin Serviciul de Comunicare și Protocol condus de fosta vedetă, Mircea Radu, un comunicat de presă la care erau anexate două fotografii din ședința CA cu unii membri CA și angajați ai instituției prezenți în sală. Fără să ceară acordul membrilor CA de a face publice aceste imagini, dna. Doina Gradea și dl. Mircea Radu au decis să publice un comunicat jenant pentru o instituție publică de presă, la care au atașat imagini în care apăreau două persoane care nu ar fi purtat mască. Precizăm că aceste informații au apărut în mai multe publicații de presă, prejudiciind imaginea membrilor CA și a unor angajați ai SRTv, prezenți în fotografii.

Susținem că este ilegal ca un șef de instituție publică să folosească în interes propriu, un departament al instituției. Serviciul de comunicare al TVR avea obligația să informeze în mod echidistant  opinia publică cu deciziile luate de către membrii CA din ședința acestui for, și nu să-i  atace în modul cel mai penibil pe membrii CA, doar pentru faptul că au cerut demisia și revocarea șefei TVR.

Considerăm că prin refuzul conducerii SRTV de a ne transmite toate informaţiile publice solicitate ni s-a încălcat dreptul nostru nepatrimonial prevazut de art. 6 alin. 1 din Legea 544/2001 ("Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.") şi obligaţia corelativă prevazută la art. 6 alin. 2 ("Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal").

Având în vedere aceste argumente, precum și faptul că nu este prima dată când confundați instituția publică cu o societate cu capital privat, vă solicităm ca în termen de 5(cinci) zile calendaristice de la primirea prezentei să ne puneți la dispoziție informațiile solicitate, în caz contrar ne vom adresa instituțiilor competente."

Precizîm că în data de 18 august 2020, SRJ MediaSind a depus și o acțiune în instanță împotriva refuzului conducerii de a prezenta informațiile solicitate referitoare la funcționarea Serviciului de Comunicare, Relații Publice și Protocol al Televiziunii Naționale. Din păcate, constatăm că, în ultimul timp, după numirea, fără concurs,  a fostului știrist și fostă vedetă de divertisment, Mircea Radu, în funcția de coordonator cu atribuții de șef Serviciu Comunicare, Relații Publice și  Protocol din Societatea Română de Televiziune, acest compartiment s-a dovedit a fi un serviciu de propagandă aflat în slujba președintelui-director general, Doina Gradea. (amănunte aici: Administrația Gradea acționată în judecată pentru că ascunde cum a angajat-o în TVR, fără concurs, pe fosta vedetă Mircea Radu! 

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 20 august 2020