News‎ > ‎

Reporter Virtual: The Money Channel, istoria unei afaceri neîncheiate

postat 3 aug. 2011, 05:53 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 aug. 2011, 05:58 ]


Un cititor al Reporter Virtual a expediat pe adresa redacţiei o scurtă şi fascinantă poveste despre ce se întâmplă în aceste zile la The Money Channel, televiziune care arată ca o minge de ping-pong în jocul de-a preluarea de la Sebastian Ghiţă de către Dragoş Nedelcu şi Sorin Freciu. Voi reveni cu declaraţii abia mâine. Momentan merită citit mesajul.

“Foştii oameni de casă ai lui S.O. Vîntu, Freciu şi Nedelcu, se pregătesc să închidă Money Channel. Ghiţă zice bogdaproste.

Luni, cu câteva ore înainte de momentul adevărului (aşa-zisa semnare a aşa-zisului contract de preluare de management de către aşa-zişii manageri S. Freciu şi D. Nedelcu), atmosfera era cam schizoidă în greu încercata redacţie The Money Channel: jumătate dintre angajaţi, cei din aria editorială, plimbau nişte mutre de înmormântare şi îşi executau sarcinile de serviciu în cel mai mare sictir. Cealaltă jumătate, din zona tehnică, era oleacă mai veselă: mulţi din regie şi de la platou se grăbeau să se înscrie în sindicat. Alţi colegi le-o luaseră înainte: completaseră încă de săptămâna trecută adeziunile la MediaSind, anticipând că nu putea fi prea departe momentul în care vor cere sprijinul sindical pentru recuperarea, în instanţă sau prin negocieri, a două salarii restante. De altfel, ziua de luni începuse promiţător: după jurnalul de ştiri de la ora 10:00, pe post s-au băgat reluări până către după-amiază. Nu au intrat în grevă oamenii, ci mixerul de sunet a declarat forfait. Un mixer cu empatie, ar spune răutăcioşii… Situaţia l-a adus în regia TMC pe însuşi Me Se-ul, un fel de Dumnezeu al tehnicului din trustul Realitatea. Individul nu-şi mişcă fundul prin zonă decât în situaţii extreme: e grevă sau ia foc regia. Săptămâna trecută, vineri mai exact, individul onorase, de asemenea, cu prezenţa sa regia TMC, însă pe atunci adia un vânticel grevist iar M.S.-ul încercase să-l domolească cu texte gen “hai, mai răbdaţi două zile şi o să vă luaţi banii”. Fie vorba între noi şi băieţii care ascultă prin ţevile de calorifer, astfel de texte erau şi sunt lipsite de orice acoperire. Dacă te duci acum şi-l întrebi pe directorul TMC Dan Apostol când se dau banii restanţi pe iunie, vei obţine fie o ridicare din umeri, fie un citat dintr-un mail semnat de Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu: “Banii se vor da la două zile după semnarea contractului de preluare de management, semnare pentru care orizontul de timp este 2 august”. Pentru cei care au mai avut de-a face cu alde Freciu şi Nedelcu, asta înseamnă că “banii se vor da la paştele cailor”. De fapt, lucrurile stau mult mai simplu, iar simplitatea în acest caz e egalată doar de ticăloşia şi cinismul clicii de la vârful trustului Realitatea, din care au făcut parte, până nu demult, Freciu şi Nedelcu.

a) Sebastian Ghiţă vrea să scape de povara financiară numită Money Channel. E firesc: veniturile postului se ridică abia la jumătate din cheltuieli. În plus, influenţa postului şi valoarea sa ca instrument de propagandă se situează aproape de zero. Cu o redacţie decimată de plecări şi restructurări, cu un management editorial slab, Money Channel mai găzduieşte azi doar cursul valutar, frustrările lui Radu Soviani şi câteva fete, drăguţe, ce-i drept, dar care pun în mod exasperant aceleaşi întrebări serbede aceloraşi invitaţi de casă, indiferent de subiect, reuşind să plictisească pe toată lumea. Daţi căutare cu Google după vreo exclusivitate bubuitoare The Money Channel în ultimul trimestru în planul ştirilor economice şi rezultatul va fi, vorba bulgarului, nula na nula.

b) Dorind el, Ghiţă, să se spele pe mâini de TMC, a găsit în preajmă oamenii perfect potriviţi pentru aşa ceva: Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu. Primul nu prea mai are nevoie de prezentare: a fost omul lui Vîntu încă de pe vremea afacerii FNI. Al doilea şi-a asociat numele cu o adevărată halima ocultă din care nu lipsesc arabul Taher, SIE, CA al FC Rapid etc. Nu trebuie uitat că Freciu a fost până recent preşedintele CA al Realitatea Media, funcţie din care a demisionat “pentru a debloca situaţia”. Dar cum ar putea Freciu şi Nedelcu să-l scape pe Ghiţă de povara Money Channel? Printr-un contract de preluare de management. “Adică, băieţi, uite cum facem” – zise Ghiţă. “Eu vă dau vouă jucăria şi, din acest moment, e treaba voastră să vă descurcaţi şi s-o faceţi să funcţioneze. Pentru că, de la mine, n-o să mai vedeţi un leu. Deja mă costă de-mi sar capacele mercenarii ăştia de Dragoteasca, Striblea, Creţuleasca, Zeiceasca, Dancă şi alte figuri triste ale inchiziţiei TV şi, drăcia dracului, tot Boc e prim-ministru şi tot Blejnar e şef la ANAF! Deci, luaţi TeMeCe-ul, faceţi cu el ce vreţi, dar pe la mine, pe la casierie, să nu vă mai prind, că vă rup picioarele!”. Preluarea de management ar fi trebuit să funcţioneze de la 1 iunie. Într-un fel, ea “funcţionează”, iar efectele se văd: ultimii bani, primiţi cu întârziere de angajaţii Money Channel, au fost cei pe luna mai, plătiţi de Ghiţă în tranşe (ultima, pe 7 iulie). În prezent, dacă îşi asumă sarcina preluării TMC şi nu găsesc vreo minciună salvatoare de ultim moment, Freciu şi Nedelcu au de plată două salarii: pe iunie (restanţă) şi pe iulie (ar trebui plătiţi la mijlocul lui august).

c) poveştile despre preluarea TMC au fost însoţite de alte poveşti, răspândite chiar de cuplul Freciu-Nedelcu: parteneriat CNBC, parteneriat Bloomberg etc. Toate au picat sau n-au depăşit niciodată stadiul de vise erotico-financiare ale celor doi. Motivul e simplu: parteneri ai lui Vîntu, Freciu şi Nedelcu sunt ghidaţi în business de următorul principiu: “afacerea mea, dar cu banii tăi”. Însă străinii nu sunt la fel de naivi precum unii români predispuşi la ţepe.

d) În absenţa unui investitor solid, Freciu şi Nedelcu nu pot susţine financiar Money Channel. (Poate că ar reuşi să plătească salariile pe o lună dacă şi-ar scoate la vânzare una sau două maşini de lux din parcul personal auto. Dar n-o vor face, pentru că nu sunt tâmpiţi, sunt doar ticăloşi.) Acest investitor nu există. Concluzia e tristă: în câteva zile, poate o săptămână, după ce scandalul salariilor de la TMC va răbufni în public, cei doi vor ieşi cu o declaraţie în care vor încerca să vândă aceleaşi gogoşi: că există discuţii cu un partener strategic (dar obligatoriu anonim!), că e criză, că s-au subţiat conturile de media, că salariile se vor plăti la un moment dat, că postul intră în conservare o perioadă, până la finalizarea grilei de toamnă (drept scuză că se dau reluări) etc. ş.a.m.d. Adică minciuni, minciuni şi iar minciuni. Nici măcar minciuni noi.

e) un alt aspect relevant pentru agonia de la Money Channel este că, de luni, maşinile postului au rămas fără benzină, iar paza de la intrare (plătită de Ghiţă) a fost retrasă.

Să-ţi fie ţărâna uşoară, The Money Channel! Mă mir că ai rezistat atât ! Sorin Ovidiu Freciu"

Publicat de Tiberiu Lovin pentru Reporter Virtual
Comments