News‎ > ‎

Reporter Virtual: Foștii angajați ai lui Adamescu au pus sechestru pe mărcile România liberă, Domus și Casa mea

postat 22 feb. 2012, 04:49 de Office Mediasind
După ce au câștigat procesele prin care au fost concediați abuziv, așa cum au constatat judecătorii de la Curtea de Apel București, trei jurnaliști au pus sechestru pe mai multe bunuri ale acționarului majoritar de la România liberă, Dan Adamescu. De două zile titlurile România liberaDomus și Casa Mea – care fac parte din grupul de presă Medien Holding – au ajuns sub sechestru și nu pot fi vândute, cesionate sau puse ca gaj. Următorii pași înseamnă negocierea pentru ca societatea Basic Media, fosta SC R SA – angajatoarea celor trei, să-i încadreze pe aceeași funcție pe cei trei și să le achite salariile restante pe perioada desfășurării procesului. Pe de altă parte, conducerea Medien Holding susține că măsura executorului este ilegală, iar directorul general al trustului a răspuns la câteva întrebări formulate de Reporter Virtual. Între timp, trustul lui Adamescu a solicitat suspendarea executării sechestrului, ceea ce înseamnă însă că va trebui să achite o cauțiune de 10% din banii datorați angajaților și executorului. Sumă care ajunge la câteva sute de milioane de lei vechi. Mai mult, cei trei jurnaliști doresc să își vândă drepturile litigioase unui concurent al lui Adamescu. În continuare aveți răspunsurile directorului general Adrian Rus și povestea spusă de unul dintre cei trei ziariști, Daniel Popa, fostul șef al corespondenților.

Adrian Rus: “Punerea sub sechestru este ileagă”

Reporter Virtual: Știu că trei foști angajați de la România liberă au reușit cu ajutorul unui executor judecătoresc să pună sechestru pe mai multe mărci deținute de Medien Holding, printre care România liberă, Domus și Casa Mea. Ce se va întâmpla acum? Care este reacția grupului de presă? Știm cu toții care sunt următorii pași în executarea silită care poate ajunge până la scoaterea la licitație a titlurilor.

Adrian Rus: Instituirea sechestrului asupra societății proprietară a mărcilor a fost instituită de către executorul judecătoresc în mod ilegal, deoarece nu există o hotărâre de validare. Societatea deținătoare a mărcilor nu poate să aibe calitate de debitor în executare deoarece, conform titlurilor executorii, debitor este SC R  SA. Asupra măsurilor luate de executor societatea a procedat conform legii, în sensul că a demarat procedurile legale împotriva executării.

Executorul judecătoresc a solicitat instituirea unui sechestru asupra unei societăți care nu are calitate de debitor conform titlurilor pe care le execută. Societatea care deține mărcile  acționează conform procedurilor legale.

De ce nu le sunt plătiți banii foștilor angajați care au câștigat procesele cu firma, mă refer la hotărârile definitive?

Societatea nu a refuzat plata drepturilor celor care au câștigat procesele. Aceștia au urmat procedura legală.

Este reală informația că Basic Media, fost SC R SA, va intra in faliment din aprilie?

Cererea de insolvență, solicitată fie de debitor, fie de creditor, nu presupune automat și admiterea acesteia de către instanță și intrarea în insolvență.

Daniel Popa: “Ne gândim chiar să vindem aceste creanțe unui concurent al domnului Adamescu”

După multe luni de demersuri juridice dificile și așteptări ale unor hotărâri judecătorești, am reușit, mai mulți dintre foștii angajați ai României libere, ale căror decizii de concediere au fost considerate abuzive și ilegale de instanță, anulate în consecință, să sechestram, în calitate de creditori, cele mai importante active din imperiul media al familiei Adamescu.
Astfel, la începutul acestei săptămâni, executorul judecătoresc care ne reprezintă a pus sechestru pe câteva dintre mărcile deținute de Medien Holding SRL (printre careRL – România liberă, Casa Mea, Domus), dar și pe părțile sociale deținute de aceeași societate (instrumentele de control) în SRL-urile grupului, care controlează divizii fundamentale ale acestuia: United Print (tipografia familiei Adamescu, fosta investiție de suflet a lui Petre Mihai Băcanu, cu clădirile, utilajele și terenurile aferente din sectoarele 1 și 3 ale Bucureștiului), Grupul de Presă Român (societatea care vinde publicitate pentru toate publicațiile grupului) și Media Gamma (structura care vinde abonamentele pentru publicații și la care au fost transferați jurnaliștii de la România liberă).
Această etapă este primul pas dintr-o procedură care sperăm că nu va dura prea mult; urmează evaluarea activelor sechestrate și vânzarea lor la licitație publică. Nu-ți ascundem însă faptul că la aceste etape s-ar putea să nu mai ajungem noi, întrucât suntem în discuții cu mai multe entități interesate de cumpărarea acestor creanțe, stadiul discuțiilor fiind destul de avansat, trebuie să recunoaștem, cu unul dintre competitorii familiei Adamescu dintr-un alt domeniu al business-ului său.
După cum îți spuneam, am ajuns în această situație nedorită pentru ambele părti după ce, începând cu prima jumătate a anului 2011, managerii familiei Adamescu au refuzat, în prezența executorului judecătoresc și a avocaților, să recunoască și să pună în aplicare hotărârile Tribunalului București și ale Curții de Apel București prin care se solicită anularea deciziilor de concediere și reintegrarea subsemnaților în muncă, măsuri dublate de plata salariilor până la reintegrarea efectivă.

Potrivit Codului Muncii, refuzul de a pune în executare hotărârile judecătorești este infracțiune, iar noi am depus deja plângeri penale. Managerii respectivi știu însă foarte bine că procedura de reclamare la Parchet a acestei stări de fapt, ca și ancheta în sine, durează extrem de mult, așa că și-au asumat riscul de a sfida legile statului român și hotărârile instanțelor de judecată, sub pretextul că societatea are dificultăți financiare. Până acum, urmărirea penală împotriva managerilor a fost declanșată într-un singur caz, dosarele celorlalte cazuri fiind în cercetarea organelor specializate.

Refuzul de a-i reintegra pe cei care veneau cu decizii ale instanțelor și de a plăti despăgubirile s-a produs după ce toate activele SC “R” SA (redenumită între timp SC Basic Media SA), editorul ziarului – și aici vorbim de mărci, terenuri, clădiri, utilaje tipografice, mașini, echipament IT, dar și de un important fond de comerț – au fost transferate pe alte societăți din grup, prin diverse strategii, iar la SC “R” SA au rămas doar datoriile. Pentru descrierea acestor strategii ne-ar fi necesare zeci de pagini, întrucât, ca jurnaliști, le-am investigat în profunzime iar dovezile le vom prezenta instanței și organelor de urmărire penală.

Juriștii familiei Adamescu au omis însă câteva amănunte importante când au făcut aceste transferuri, astfel încât, luând în considerare probele prezentate de noi, judecătoria competentă a încuviințat executarea silită directă, ca DEBITOR, a societății-mamă a grupului, Medien Holding, lucru care se întâmplă acum. Astfel, instanțele au aplicat în mod legal și corect disp. art. 40, al. 2 din Legea 84/1998, în sensul că entitatea care primește o marcă prin cesiune SE SUBROGĂ în drepturile și obligațiile titularului anterior al mărcii, așa cum a statuat în mod IREVOCABIL și Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 2815/2007. Altfel spus, după ce a căpătat marca “România liberă” de la SC “R” SA, Medien Holding a preluat și obligațiile deținute de aceasta, inclusiv și “executarea silită a debitorului”.
Ca un amănunt picant, fiecare dintre noi deține în prezent câte 6-7 hotărâri judecătorești definitive – și în marea lor majoritate irevocabile – prin care se dispune fie reintegrarea noastră în muncă, fie executarea silită a unora dintre afacerile media controlate de familia Adamescu”.

 

Publicat de Tiberiu Lovin pentru Reporter Virtual.ro

Comments