News‎ > ‎

Reporter Virtual.ro: Aroganţă. Radioul public s-a înfrăţit cu Radio Vietnam

postat 19 mar. 2013, 01:11 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 mar. 2013, 10:22 ]

UPDATE. Mai multe amănunte despre situaţia salariaţilor SRR puteţi afla în emisiunea By Alexa, care l-a avut ca invitat pe  Adrian Moise, preşedinte al Sindicatului Unit al Salariaţilor din SRR, vicepreşedinte al FRJ MediaSind pe domeniul Radio:

Incompatibilitate la varful Radio RomâniaDistracţia pe banii publici pare să nu aibă sfârşit la SRR (Societatea Română de Radio), iar venirea lui Ovidiu Miculescu în fruntea societăţii nu înseamnă că s-a pus cep contului din care sume considerabile se scurg pe proiecte halucinante. Aşa cum este înfrăţirea cu postul de radio naţional din Vietnam. Asta în situaţia deloc roz a SRR. Detaliile au ajuns la Reporter Virtual via unei surse din interior.


“Preşedintele SRR reface drumul istoric, din 1971, al lui Nicolae Ceauşescu în Asia

În timp ce salariaţii de la Radio România şi-au văzut veniturile diminuate cu milioane de lei în luna februarie, colaborările au fost suspendate, în special pentru programele Radio România Actualităţi (care se lăuda că e lider de audienţă, deşi calitatea programelor a scăzut considerabil din luna ianuarie încoace şi sărăcia informaţiei e evidentă), preşedintele director general al instituţiei, Ovidiu Miculescu, stabileşte relaţii de cooperare cu… radio VIETNAM. 

Într-o vizită deloc ieftină (numai biletul de avion a costat aproape 3000 de euro!), la începutul anului în curs, dl. Miculescu a zburat în Vietnam, însoţit de un traducător, pentru a semna un acord de schimb de programe cu postul de radio din Vietnam. Desigur, un asemenea acord este tocmai o prioritate pentru Societatea Română de Radiodifuziune, care îndeplineşte, cu ajutorul noii sale conduceri, preceptele guvernului Ponta de integrare în spaţiul Schengen.

Anul trecut în aceeaşi perioadă, SRR era, la fel ca în ultimii ani, o instituţie profitabilă. De când dl Miculescu a preluat conducerea instituţiei, în radio circulă fantoma problemelor economice şi a tăierilor „absolut necesare”. Totul este prea costisitor, iar în acest vârtej au fost cuprinse şi două sindicate, care au fost convinse că sporurile trebuie reduse, salariile tăiate şi s-a lansat şi zvonul unei restructurări masive a instituţiei. Miculescu şi locotenentele sale nu au prezentat, însă, nici un plan concret de acţiune, dar deciziile par inspirate din gestiunea de la SRTV, pentru decredibilizarea instituţiilor publice.
  
Astfel, Miculescu a reuşit, în doar câteva luni:
· să sfărâme activitatea editorială şi să reducă salariile pentru personal
· să instituie un regim de teroare şi şantaj
· să ameninţe angajaţii cu restructurarea, în special la departamentul tehnic,  operatori emisie şi înregistrări
· să deturneze obiectul de activitate al SRR  spre  acţiuni   de impresariat artistic, cu proiecte de milioane de euro angajate pentru 2 ani, implicând, contra cost, şi pe unii membri ai CA

Toate sunt, probabil, în conformitate cu planul naţional de reducere a cheltuielilor cu 15%, recent anunţat de premier.

Sigur că în acest context, SRR are nevoie de un parteneriat exclusiv cu Radio Vietnam, acesta fiind reflectat în nota de presă şi fotografia publicate pe site-ul postului de radio comunist vietnamez: „Radio Vocea Vietnamului şi Radio România au semnat un acord de cooperare pentru întărirea înţelegerii reciproce şi a prieteniei între cele două popoare…Ambele posturi vor produce programe despre ţara parteneră şi despre prietenia dintre cele două state”.

Declaraţia directorului general Nguyen Dang Tien este relevantă: „Radio Vocea Vietnamului a furnizat Radio România programe muzicale unice despre istoria Vietnamului şi despre activităţile revoluţionare ale preşedintelui Ho Chi Minh”.

Probabil că dl. Miculescu, un personaj aflat în atenţia autorităţilor pentru perioada în care era, în acelaşi timp, angajat al  Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii şi membru în CA al SRR (o situaţie cunoscută sub numele de incompatibilitate, cele două instituţii având relaţii contractuale), cunoscut pentru performanţele jurnalistice demonstrate în calitate de corespondent meteorologic la Beijing, sau în calitate de soţ  în SUA şi pentru profesionalismul de la Europa FM, pe care a reuşit să îl îngroape, crede că radioul public românesc este următoarea să “victorie” a distrugerii. Deocamdată, nu a reuşit decât să continue să se compromită, deşi avea şansa să demonstreze contrariul. Între realizările măreţe de până acum se mai numără şi situaţia de provizorat la principalul canal, România Actualităţi, unde nu există un redactor şef angajat prin concurs, un festival al orchestrelor de radio, deşi membrii orchestrei nu au instrumente, un departament de marketing supradimensionat, cu peste 100 de angajaţi şi birou special renovat pentru viitorul şef, un fost manager la o firmă de hamburgeri, dat afară pentru incompetenţă etc. 

Este de aşteptat ca în următoarele luni dl. Miculescu să continue întărirea acordurilor cu radiouri din ţări prietene, cum ar fi Indonezia, Pakistan, Mongolia sau Cuba, iar angajaţii SRR să fie mulţumiţi că au, totuşi, un loc de muncă. Pentru că un manager nu au. Doar o dezordine uriaşă şi o inerţie zguduită din când în când de diversioniştii care populează una dintre, altădată, cele mai credibile instituţii româneşti.

Cel mai grav lucru este că radioul public este cenzurat acum de frică. Dl. Miculescu a ştiut să speculeze slăbiciunile subordonaţilor, aşa cum numai specialiştii în teroare dinainte de ‘89 erau capabili sa o facă. Specialişti cu care “Adrian” a semnat un acord de colaborare.

Ca să-şi atingă scopurile fără împotrivirea angajaţilor, dl. Miculescu a avut grijă să deturneze conducerea principalelor sindicate în interesul său. Aşa a reuşit să le facă să accepte cele mai mari tăieri salariale din istoria instituţiei.

În câteva luni de la preluarea comenzii, Miculescu a transformat radioul public într-o garnizoană în care el este autoritatea supremă, iar profesioniştii au devenit nişte toleraţi, care pot fi călcaţi oricând în picioare.
Nu-i nimic! Până la urmă, rămâne … Vietnamul!”.

Foto: Radio Vietnam