News‎ > ‎

ReporterVirtual.ro: Realitatea TV taie şi cărţile de muncă după ce au fost daţi afară 10% din angajaţi

postat 14 apr. 2013, 11:43 de Office Mediasind
Realitatea Media, operatorul postului de televiziune Realitatea TV, si-a anuntat angajatii ca, de la data de intai a lunii urmatoare, vor fi anulate contractele de munca si vor fi inlocuite cu contracte de cesiune a drepturilor de autor.
Masura vine dupa ce, recent, Cozmin Gusa a confirmat disponibilizarile despre care a scris Reporter Virtual, respectiv renuntarea a circa 10% din personalul postului de stiri.

„Din nefericire, suntem obligati sa ne adaptam conditiilor existente in piata TV, in special pe nisa legata de stiri. In raport cu planul de anul trecut, au aparut doua modificari importante. Prima, binecunoscuta, legata de diminuarea artificiala a audientei Realitatea TV pe publicul activ, cel care genereaza venituri din publicitate, iar cea de-a doua este legata de concurenta neloiala pe o piata in care patronii a cel putin doua dintre televiziunile de stiri sunt cuplati la bugetele guvernamentale, fapt care ne genereaza un mare dezavantaj daca vorbim despre competitia lor cu Realitatea, care nu are acces la asa ceva (…)Au scazut veniturile si prognoza comparativa cu patronii altor televiziuni despre care am vorbit ne obliga sa ne ajustam cheltuielile pentru a putea rezista la un nivel premium si pe termen lung”, declara Cozmin Gusa, cel care controleaza Realitatea TV, pentru Reporter Virtual, saptamana trecuta.

De la masura schimbarii contractelor de munca in contracte de drepturi de autor vor fi exceptati doar cativa angajati cu salarii de sub 2000 RON/ luna.

De ce renunta Realitatea TV la asa-zisele „carti de munca”, de fapt contracte individuale de drepturi de autor? Pentru a plati mai putine taxe statului pentru angajatii sai. Este o procedura pe care au aplicat-o majoritatea caselor de editura pentru a-si reduce costurile.
 
Contractele de drepturi de autor, la limita legii

Pentru angajat, contractul de drepturi de autor reprezinta disparitia protectiei pe care i-o ofera Codul Muncii. De asemenea, „angajatul” cu DA nu beneficiaza de concediu anual de odihna platit, nu poate obtine ajutorul de somaj in caz de disponibilizare (individuala sau colectiva), nu obtine salarii compensatorii in caz de disponibilizare si pierde vechimea in munca pe perioada lucrata exclusiv pe DA.
Majoritatea caselor de editura care-si tin jurnalistii pe CDA actioneaza la limita legii, daca nu cumva dincolo de ea. Si asta pentru ca, potrivit prevederilor Codului Fiscal, acest tip de activitate nu poate fi considerata „independenta” si, in consecinta, nu poate fi retribuita prin CDA.
Iata ce spune Codul Fiscal si in ce conditii poate fi reconsiderata o activitate ca „dependenta”. Trebuie indeplinit cel putin unul din urmatoarele criterii:

1. beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru.

2. in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu.

3. platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura.

4. platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Dupa cum lesne se observa, majoritatea jurnalistilor incardati de casele de editura pe CDA se incadreaza la punctele 1, 2 si 3, unii dintre ei chiar si la punctul 4. Un control al autoritatilor fiscale ar putea foarte usor sa demonstreze ilegalitatea inchieierii contractelor de cesiune exclusiva a drepturilor de autor in astfel de cazuri.

Sursa: Publicat de Adrian Halpert pentru ReporterVirtual.ro