News‎ > ‎

ReporterVirtual.ro: S-a închis și revista Flacăra!

postat 23 ian. 2013, 04:04 de Office Mediasind
Criza din presa scrisa mai face o victima. Conducerea trustului media care editeaza publicatiile “Flacara” a decis sa inchida revista cu acelasi nume care a aparut pentru prima oara in 1911. “A fost o decizie dureroasa, dictata de situatia dificila cu care se confrunta publicatiile din presa scrisa. Este totusi o performanta ca am reusit sa mentinem Flacara pe piata 22 de ani, dupa Revolutie. Au fost multe amintiri frumoase de-a lungul tuturor acestor ani, dar cea mai placuta ramane faptul ca am reusit sa aniversam 100 de ani de la aparitia revistei. Am fost foarte bucurosi ca am reusit sa aniversam acest lucru, acum doi ani. Nu va mai putea nimeni sa faca acest lucru. Poate la 200 de ani, cine va trai pe-atunci”, ne-a declarat George Arion, directorul general al companiei care a editat revista “Flacara”.

Odata cu inchiderea revistei au fost facute si cateva restructurari, in jur de sapte angajati fiind deja concediati, potrivit surselor noastre. Arion a mai spus pentru Reporter Virtual ca site-ul revistaflacara.ro nu se va inchide, chiar daca activitatea sa nu va mai fi la fel de intensa ca inainte. De asemenea, raman in continuare pe piata cele 25 de publicatii din zona de divertisment (Rebus, Rebus de buzunar, Rebusache, Integrame, Sudoku, etc.), cu revista Rebus lider de vanzari pe segmentul sau, in cadrul diviziei conduse de Alexandru Pasarin.

Flacara a aparut pentru prima oara pe 22 octombrie 1911, sub demunirea completa de “Flacara – literara, artistica, sociala”, avandu-l ca director fondator pe Constantin Banu. A devenit ulterior o revista de larga raspindire in anii dinaintea Primului Razboi Mondial, avand un rol important in miscarea literara si artistica a vremii. Din cauza conflagratiei, revista si-a incetat aparitia in noiembrie 1916. Pe 10 decembrie 1921 apare o noua serie, sub conducerea aceluiasi director, liberalul Constantin Banu.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, “Flacara” a fost confiscata de autoritatile comuniste. De atunci si pana la Revolutia din decembrie 1989, revista a servit drept tribuna atat pentru scriitorii proletcultisti si adulatori ai regimului dictatorial, dar si pentru jurnalisti dornici sa-si faca meseria intr-o lume in care cenzura, manipularea si ordinul de la Partidul Comunist erau litera de lege.

Printre cei care au semnat in paginile revistei care si-a schimbat formatul de mai multe ori de-a lungul anilor din comunism au aparut nume diverse: Mihai Beniuc, Eugen Jebeleanu, Nina Cassian, Geo Dumitrescu, George Călinescu, Ovidiu. S. Crohmălniceanu, Perpessicius, T. Vianu,Camil Petrescu, M. Sadoveanu, Eusebiu Camilar, Adrian Păunescu, Ovidiu Ioanițoaia, Zaharia Stancu, Demostene Botez, Dumitru Radu Popescu, Șerban Cioculescu, G. Dimisianu, Aurel Dragoș Munteanu, Aurel Baranga, Teodor Mazilu, Pop Simion, Mircea Malița, Ioan Alexandru, Fănuș Neagu, Marin Sorescu, Mircea Micu, George Arion, Adi Cusin, Adrian Dohotaru, Tudor Octavian, Cornel Nistorescu.
In anii de forta ai regimului Ceausescu, revista a intrat pe mana lui Adrian Paunescu, cel care a construit pe brandul ei faimoasele si in acelasi timp controversatele Cenacluri “Flacara”.

Primul număr în libertate apare pe 24 decembrie ’89, purtând subtitlul “Revistă de opinie cetățenească. Ediție specială”. Începând cu numărul din 5 ianuarie 1990, redactor șef este George Arion. Prima campanie de mare succes a revistei în care fotografia a jucat un rol însemnat, are ca finalitate dărâmarea statuii lui Lenin din Piața Presei libere.
Din 1991 Flacăra este editată de către Publicațiile Flacăra SA, o companie formată din membrii redacțiilor Flacăra și Rebus.

Sursa: articol publicat de Laurentiu Ciocazanu pentru ReporterVirtual.ro
Comments