News‎ > ‎

Rezolutia Parlamentului European impotriva legii presei din Ungaria

postat 10 mar. 2011, 09:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 mar. 2011, 09:21 ]
Parlamentul European spune NU legii presei din Ungaria

Plenul Parlamentului European din Strasbourg a adoptat astăzi, cu o largă majoritate, o rezoluţie comună referitoare la legislaţia privind mass-media din Ungaria. Rezoluţia propusă de către Grupurile S&D, ALDE, GREENS şi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene – GUE-NGL, solicită Ungariei suspendarea de urgenţă a legii mass-media şi intervenţia Comisiei Europene în vederea respectării dreptului Comunitar.(vezi Rezolutia PE)

„Parlamentul European dovedeşte că nu poate accepta derapajele grave de la funcţionarea democratică a instituţiilor dintr-un stat membru, chiar dacă acele state deţin preşedinţia Uniunii. Mai mult decât atât, Parlamentul a reafirmat dorinţa sa ca, încălcările împotriva presei să fie judecate din perspectiva Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Rezoluţia comună adoptată astăzi, demonstrează faptul că tentativele Ungariei de a modifica legea presei au fost superficiale” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

Conform rezoluţiei comune adoptate astăzi la Strasbourg, autorităţile ungare sunt invitate să reinstituie independenţa mass-mediei, să înceteze imixtiunea statului în libertatea de exprimare şi se consideră că reglementarea excesivă a mass-mediei este contraproductivă, punând în pericol pluralismul efectiv în sfera publică. De asemenea, eurodeputaţii invită Comisia Europeană să examineze în cel mai scurt timp compatibilitatea legislaţiei ungare privind mass-media cu legislaţia europeană, în special cu Carta drepturilor fundamentale, să stabilească un termen scurt în care autorităţile ungare, să modifice legislaţia şi dacă termenul nu este respectat, să iniţieze procedura pentru încălcarea dreptului Uniunii.

„Astăzi, Grupurile S&D, ALDE, GREENS şi GUE-NGL s-au pronunţat necondiţionat în favoarea respectării drepturilor fundamentale, în timp ce PPE-ul şi aliaţii săi conjuncturali, şi-au reafirmat poziţia de adversari ai libertăţii presei. Cred că mesajul pe care Parlamentul European l-a transmis a fost înţeles şi de către Parlamentul României, înainte de votul asupra Strategiei Naţionale de Apărare” a adăugat eurodeputatul Victor Boştinaru.

De asemenea, Hannes Swoboda, vicepreşedintele S&D şi unul dintre promotorii rezoluţiei adoptate, a declarat că: „Suntem hotărâţi să luptăm pentru cele mai înalte standarde ale libertăţii presei în Europa. Suntem şocaţi să vedem Comisia, ca şi gardian al Tratatului, încercând cu disperare să justifice acţiunile aliaţilor politici ai d-lui. Barroso din guvernul ungar. Interferenţele politice de tipul celor prevăzute în legea ungară a presei sunt inacceptabile. În cazul în care Comisia nu va apăra drepturile consacrate în Carta drepturilor fundamentale, ne vom asuma noi această luptă.”

Ċ
Office Mediasind,
10 mar. 2011, 09:13
Comments