News‎ > ‎

"România noului val" în dialog cu tinerii din Târgu Mureș

postat 30 apr. 2015, 21:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 apr. 2015, 22:18 ]

DSC_0434Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă, în colaborare cu Azomureş a organizat miercuri, 29 aprilie, în Sala Senatului Universității Petru Maior dezbaterea cu tema “Noua economie a cunoaşterii”, o conversaţie cu tinerii târgumureşeni despre transformarea comunităţii, având la bază volumul “România noului val”, coordonat de Marius Stoian şi Bogdan Gavrilă. Au intrat în dialog cu studenţii şi elevii târgumureşeni Alex Giboi, director general Agerpres,  Cristi Godinac, preşedintele executiv FAIR MediaSind, Marius Stoian, jurnalist, coordonator “România noului val”, şi Bogdan Gavrila, voluntar în cadrul Centrului de Resurse pentru Societatea Civilă. Volumul “România noului val” cuprinde  în cele aproximativ 600 de pagini  77 de antreprenori, creativi, inventatori, regizori, voluntari, activişti, tineri diplomaţi, analişti, consultanţi, manageri, gânditori şi jurnalişti, fiecare cu viziuni originale de excepţie asupra viitorului României, în contextul revoluţiilor culturale globale provocate de tehnologie şi de democratizarea cunoaşterii.

Şapte generaţii, multitdine de idei

DSC_0413“Am căutat oameni inediţi, care fac tot felul de lucruri în comunităţile lor. Nu vă gândiţi că sunt doar din Bucureşti, în carte sunt oameni din Cluj, Alba Iulia, Vaslui, Tulcea. Sunt oameni din toată România, plus oameni care au plecat la studii în străinătate, oameni de peste tot. Locul nu este important, cât timp ai fecebook. Nu contează unde eşti cât eşti la un click distanţă de ce se întâmplă în Statele Unite, de exemplu.


În carte, sunt mai multe generaţii de oameni, mai exact şapte generaţii, de la un tânăr de 17 ani până la o persoană de 90 de ani, academicianul Solomon Marcus care şi semnează prefaţa cărţii”, a precizat în deschidere Bogdan Gavrilă,  voluntar în cadrul Centrului de Resurse pentru Societatea Civilă.De la zgomot la ştirea reală

DSC_0436A urmat o discuţie despre ce înseamnă modul de percepere a  mass media , protagonist fiind directorul general Agerpres Alex Giboi. “Pentru mine ca manager de presă, e important să ştiu, pentru generaţia voastră ce este interesant. E foarte important pentru voi, să ştiţi că alegerea surselor de informare este aproape la fel de importantă ca informaţia în sine. Ştiţi că există partizanat, care înseamnă să iei partea. Pe de altă parte avem informaţia care devine ştire, sau informaţia care devine comentariu. Când ne uităm pe facebook,  vedem o avalanşă de informaţii căruia i se spune zgomot. Toate informaţiile astea care circulă pe facebook, dar şi în mediul online, sunt zgomot. Pentru voi, dar şi pentru întreaga dezvoltare a societăţii noastre, este foarte important să reuşim să separăm de acest zgomot, ceea ce ne interesează şi ne afectează pe noi. E foarte important să ştim de unde ne informăm. Niciodată să nu analizaţi o ştire din primsa unui singur provider de ştiri. E rugula care se aplică şi jurnaliştilor în cazul ştirilor, care nu se dau  până nu sunt verificate din trei surse”, a menţionat Alex Giboi.


Platformă online cu participarea tinerilor

DSC_0443

Volumul “Romania noului val” se doreşte a fi doar un pas, în vederea formării unei platforme online în care tinerii să se exprime. “Ne gândim la următorul volum, să creem o platformă. Această carte e un pretext pentru a crea o comunmitate virtuală. comunitatea “Noul val”.

Vrem să vedem care este feedbackul, să spunem “prostiile “ noastre bătrâneşti, iar  voi să ne transmiteţi o infuzie de idei proaspete , în aşa fel încât noi le valorificăm”, a spus Marius Stoian, jurnalist, coordonator “Romania noului val”.


“Aveţi grijă de unde vă luaţi informaţia”

DSC_0431Ultimul speaker, Cristi Godinac, preşedintele executiv FAIR MediaSind, i-a atenţionat pe cei prezenţi asupra sursei informaţiei, precum şi a calităţii celor care vin pe piaţă cu ştiri şi informaţii. “Aveţi grijă de unde vă luaţi informaţia, să aflaţi care este diferenţa între un jurnalist şi o persoană care postează ştiri în mediul online, sau scriu în diverse publicaţii, deoarece diferenţele sunt destul de mari. Un jurnalist trebuie să respecte în primul rând nişte regului deontologice, care îl deosebeşte de postaci, sau de persoane care vor să-şi exprime anumite păreri. Un jurnalist are obligaţia să respecte o clauză de conştiinţă, să publice adevărul.

Din păcate, din cauza lipsei de pregătire există din ce în ce mai puţin jurnalişti, care ne transformă pe noi ca breaslă într-o junglă. Dar de aceea există organizaţii, precum cea a noastră care să impună reguli astfel încât breasla să-şi poată face misiunea  pentru a informa corect publicul”, a spus Cristi Godinac.

Foto : Alin Zaha

Sursa: Mai multe detalii și foto în cotidianul Zi de zi  MureșCitește și articolele scrise de Dorina Matiș pentru  agerpres.ro:

Alexandru Giboi: E foarte important să separăm zgomotul de fond de ceea ce ne interesează

Bogdan Gavrilă: Tot ce căutați în mediul digital ajunge să vă definească, se formează un profil electronic

Marius Stoian: Dezbaterile pe marginea volumului 'România noului val' vor genera un nou volum