News‎ > ‎

Romania se afla pe locul 52 in clasamentul mondial al libertatii presei

postat 18 oct. 2010, 12:18 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 nov. 2010, 01:00 ]
ziare.com: Romania se afla pe locul 52 in clasamentul mondial al libertatii presei, Press Freedom Index 2010, realizat de organizatia Reporters sans Frontieres.

"Topul confirma unele tendinte, contine unele surprize binevenite, dar scoate in evidenta si unele realitati sumbre", a declarat secretarul general al organizatiei Reporteri fara Frontiere (RSF), Jean-Francois Julliard, pe site-ul oficial al RSF.

Comparativ cu anul trecut, Romania a coborat doua locuri, de pe 50 pe 52. In clasamentul de anul acesta Romania se afla la egalitate cu Insulele Maldive.

In topul clasamentului se situeaza, la egalitate, Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia si Elvetia. Locul secund este ocupat de Austria, Noua Zeelanda, Estonia, Irlanda si Danemarca.

"Mai mult ca niciodata, putem vedea ca dezvoltarea economica, reforma institutionala si respectul pentru drepturile fundamentale nu merg neaparat mana in mana. Apararea libertati presei este in continuare o lupta a vigilentei in tarile democratice ale vechii Europe si o lupta impotriva opresiunii si a nedreptatii in regimurile totalitariste inca raspandite pe glob. Trebuie sa salutam motoarele libertatii presei, cu Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia si Elvetia in fruntea lor", a precizat Julliard.

Totodata, secretarul general al RSF a facut o referire la bloggeri, pe care ii considera aparatorii exprimarii libere.

"De asemenea, trebuie sa le aducem omagii activistilor pentru Drepturile Omului,jurnalisti si bloggeri din toata lumea, care apara cu mult curaj dreptul la libera exprimare. Soarta lor ne preocupa permanent. Reiteram cererea noastra de eliberare a lui Liu Xiaobo, simbol al luptei pentru libertatea de exprimare, care a aparut in China si pe care cenzura inca reuseste sa o tina in frau. Si avertizam autoritatile chineze sa nu aleaga un drum de pe care nu exista cale de intoarcere", a explicat Jean-Francois Julliard.

Republica Moldova se situeaza pe pozitia 75 in clasamentul RSF. SUA se afla pe locul 20, in timp ce Rusia ocupa locul 140, iar China pozitia 171.Mai multe amnunte pe ziare.com
Comments