News‎ > ‎

Scrisoarea unui realizator TVR adresată politicienilor români: NU SE MAI POATE!

postat 15 dec. 2013, 22:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 dec. 2013, 22:18 ]
Doamnelor şi domnilor politicieni,
 
Sunt Ion Moraru, realizator de emisiuni la Televiziunea Română și vă scriu pentru a vă spune că  NU SE MAI POATE! Politizarea excesivă a instituției noastre  generează, de la un an la altul, efecte extrem de păguboase, atât pentru TVR și jurnaliștii săi, cât și, mai ales, pentru publicul telespectator.

Îmi pare rău că dumneavoastră minimalizați rolul Televiziunii Române în societatea noastră. Aceasta nu este o televiziune oarecare, fiind Televiziunea Națională a românilor. Și deţine acest statut nu doar pentru faptul că are acoperire pe întreg teritoriul țării, ca și alte stații care se declară cu emfază ca fiind naționale (tocmai pentru motivul amintit mai înainte) și pe care dumneavoastră le frecventați seară de seară.

TVR  este televiziune națională pentru că, prin tot ce a făcut în decursul existenței sale, a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea patrimoniului cultural-artistic al țării, la definirea specificului național, fiind totodată un reper, un sprijin important pentru oameni. De altfel, conform atribuțiilor stabilite prin Legea de organizare și funcționare, ea trebuie să-i ajute pe cei care o susțin financiar, pentru a trece mai frumos și mai folositor, pentru ei, prin viață. Acesta este de fapt și motivul pentru care TVR are obligația de a oferi telespectatorilor săi, prin programele difuzate, principii, valori, modele, criterii, etc.

Putem spune că, în acord cu aceeași lege, TVR  trebuie să fie un instrument de construcție socială și națională, care poate realiza coagularea energiilor țării în direcția progresului, poate articula și întări conștiința națională.

Dumneavoastră, politicienii, tratați Televiziunea Națională ca pe un simplu instrument electoral. Numai așa se poate explica lejeritatea cu care, la fiecare schimbare de mandat politic, ați numit in fruntea unei instituții atât de importante pentru țară, oameni mediocri și incompetenți, oameni care, din păcate, nu acționează in direcția interesului public.

Pentru a vă răsplăti clientela, ați oferit intotdeauna locuri în Consiliile de Administrație ale SRTV, activiștilor, soțiilor, prietenilor, simpatizanților care, prin votul lor „competent” în ale televiziunii, au adoptat măsuri care ,de la un an la altul, au șubrezit consistența instituției. Tot cu „sprijinul” dumneavoastră au fost instalați directori de departamente oameni mediocri, uneori chiar inculți (mă întreb adesea dacă nu ne-am întors la perioada proletcultistă) care au fost și sunt interesați mai ales de asigurarea propriei prosperități decât de succesul Televiziunii.

Mediocritatea generează incompetență iar incompetența destructurează. Astfel s-a instaurat în Televiziunea Națională starea de mediocritate, care permite unor șefuleți cu „spate” politic să plimbe PUFULICA  prin fața camerei de luat vederi spre amuzamentul întregii țări.  Aceleași motive au determinat o gestionare superficială, chiar  defectuasă a relației cu românii din afara granițelor. Crearea TVR Chișinău, spre exemplu, care se rezumă doar la retransmiterea unei selecții de programe ale Televiziunii Publice, nu poate contribui la apropierea (oare s-a dorit vreodată acest lucru ?) românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Efectul va fi unul contrar. Superficialitatea şi incompetenţa au făcut  posibilă difuzarea unui colind antisemit, gest care a oripilat o lume întreagă, lezând nu numai imaginea instituției dar și a țării.

Tot starea de mediocritate este cea care garantează menţinerea în funcţie a celor care gafează sau aduc chiar prejudicii instituţiilor publice. Altfel, cum s-ar putea explica susţinerea politică a conducerii Radioului Public, atât timp cât peste jumătate din membrii Consiliului de Administraţie sunt susceptibili a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese?

Acești directori mediocri, acoperiți întotdeauna politic și care au gestionat fonduri semnificative, s-au dovedit a fi „negustori cinstiți” pentru că nu i-a deranjat niciodată Parchetul cu vreo cercetare, deși au contribuit la devalizarea TVRSe știe că Televiziunea Română traversează cea mai mare criză financiară din istoria ei, criză generată de managementul dezastruos al politicienilor ce au condus-o.

Mai gravă este însă criza de încredere. Subordonarea politică  a decredibilizat-o în ochii publicului, care se simte abandonat.La știrbirea imaginii Televiziunii Publice au contribuit și comentariile puțin binevoitoare și  interesate ale unor colegi din stațiile private dar și unele demersuri neprietenoase față de TVR ale unor politicieni (vezi campania populistă privind eliminarea taxei tv)

Doamnelor și domnilor politicieni, lăsați în pace Televiziunea Națională! Managementul politic a generat un adevărat dezastru. Este în puterea dumneavoastră să schimbați Legea de organizare și funcționare a SRR și a SRTV, astfel încât să aducem în fruntea celor două instituții publice de media oameni valoroși și de bună credință, care să conducă in accord cu interesul public.

Ion Moraru,
Realizator Societatea Română de Televiziune                                      Bucureşti, 16 decembrie 2013

Nota MediaSind: Opinia autorului (foto) reprezintă şi opinia organizaţiei. Citeşte şi: Federaţia din Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind cere Parlamentului să demită şi conducerea Radioului Public!