News‎ > ‎

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României pentru salvarea TVR

postat 7 iul. 2015, 02:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 iul. 2015, 02:30 ]
Vă transmitem scrisoarea deschisă adresată domnului Klaus Iohannis, Preşedinte al României, de către Ion Moraru  (foto),  realizator la Societatea Română de Televiziune - SRTV şi vicepreşedinte al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

Departament Comunicare


Domnului Klaus Iohannis, Preşedinte al României

 Domnule Președinte,

            Vă scriu pentru că instituția al cărui angajat sunt se află într-o situație deosebit de gravă și, în ciuda numeroaselor semnale transmise de unele persoane și organizații, cei care puteau interveni pentru îndreptarea lucrurilor n-au făcut nimic. Mă refer la Parlamentul României și la Guvern.

Este de notorietate faptul că Televiziunea Națională  a acumulat datorii mari, care cresc de la o lună la alta, iar cifrele vehiculate în spațiul public dau frisoane mai ales angajaților TVR. Politicienii, dar și detractorii din media ai Televiziunii Publice (TVR are mulți „neprieteni” la televiziunile comerciale), când vorbesc de situația financiară a instituției noastre, nu exclud salariații din ecuația cauzelor dezastrului, ceea ce este absolut incorect. Se vorbește de fraude imense, dar nimeni nu le nominalizează și nimeni nu e somat să plătească pentru ele. Nu salariații, în ansamblul lor, sunt cei care fac achiziții de filme, nu ei fac licitații pentru cumpararea de programe ori bunuri și, mai ales, nu ei sunt cei ce fac compromisuri cu politicieni. Au spus unii „binevoitori”, care au creat o adevărată mitologie despre „dezmățul” salarial din instituție, că lefurile angajaților sunt foarte mari și că ele ar contribui la creșterea pierderilor.

Total fals!

Salariile noastre sunt mai mici decât la stațiile de nișă. Drepturile bănești s-au diminuat chiar în fiecare an. Cu toate acestea, decontul prăbușirii SRTV este aruncat, într-o manieră ce denotă lașitate și populism din partea politicienilor, în brațele salariaților. Aceștia însă poartă doar vina că respectă ordinele șefilor lor (de cele mai multe ori incompetenți) numiți politic, prin concursuri bine „regizate”. Ni se spune mereu că soluția ieșirii din criză a Televiziunii Naționale este reducerea numărului de angajați. Cei care cer acest lucru uită că, în urmă cu 3 ani, au fost concediați, folosind criterii de selecție subiective (chiar discreționare), peste 600 de oameni, unii profesioniști de primă mână. Aceste măsuri au fost luate în baza unui „Program de redresare economică”, program agreat de Guvernul României. Consecințele acestei acțiuni au fost dezastruoase, generând adevărate drame umane în rândul unora dintre disponibilizați, văduvind, totodată, Televiziunea Națională de un corp valoros de oameni de televiziune. Situația financiară a TVR nu s-a îndreptat. Dimpotrivă, datoriile sale au crescut. Amintitul „Program de redresare economică”, schițat  în  laboratoare de partid, fară consultarea profesioniștilor,  a eșuat din fașă. Astfel, bugetele s-au diminuat, de la o lună la alta, spre cote imposibile, iar calitatea emisiunilor a scăzut. Și era de așteptat să se întâmple acest lucru, pentru că talentele de alchimişti ale realizatorilor n-au putut compensa lipsa banilor. Scăderea calității a condus la scăderea exigențelor, iar unii coordonatori din zona editorială au inceput să promoveze emisiuni mondene sau cu accente de „senzațional”, prezența lor fiind motivată de necesitatea creșterii audienței. Astfel de emisiuni, însă, știrbesc prestigiul Televiziunii Române, fiind chiar „nepotrivite pentru o televiziune publică”, cum ne spunea un telespectator în vârstă de 14 ani din Fălticeni.  

Sigur, criza Televiziunii Române este o realitate incontestabilă. Cauzele acestei crize nu sunt recunoscute, din păcate, de cei care le-au generat, adică de politicieni. TVR a ajuns în această situație dezastruoasă din punct de vedere financiar din două motive: 1) politizarea și 2) subfinanțarea cronică.

1.                    1. Politizarea:  

Imperfecțiunile Legii de organizare a SRTV și a SRR au lăsat politicienilor libertatea  de a folosi cele două instituții ca instrumente de propagandă electorală. De aceea, ei  și-au permis ca, după preluarea puterii, să-și pună la conducere oameni apropiați partidului,  pe care erau dispuși să-l slujească din funcția primită. Politrucii aceștia au măcinat, prin acțiunile lor, credibilitatea Televiziunii Publice, care a început să fie percepută ca o instituție de partid. Și, slavă Domnului, mulți nepricepuți s-au perindat pe la conducerea TVR. Ne amintim cu năduf de Zgabercea Cristian, „un mare profesionist” impus d-lui Victor Ponta de „echipa” Mazăre și de care, poate, nu scăpam nici acum, dacă nu intra în atenţia organelor judiciare! Totodată, nu putem înțelege cum poate fi numit un om, împotriva voinței lui, la conducerea instituției?  Și, totuși, s-a-ntâmplat atunci când dl. Crin Antonescu l-a instalat, ca Presedinte-Director General, pe dl. Stelian Tănase.   Acesta, cu doar câteva zile înainte de numire (nici nu visa atunci că va deveni șeful TVR), într-un interviu acordat Radioului Public (ROMANIA CULTURAL), declara că nu este interesat de un asemenea post pentru că nu știe să administreze, nu știe să facă bugete, nu știe să conducă oameni etc. (a se vedea link https://www.youtube.com/watch?v=g9Xu2YPu6UY).

Cum se poate redresa o instituție, având în frunte un om care nu vrea și nu știe să facă asta?

           2. Subfinanțarea cronică: 

Taxa tv. din Romania, una dintre cele mai mici din Europa, nu poate acoperi cheltuielile minime ale instituției. Ea n-a mai fost indexată din 2003! Din rațiuni populiste, politicienii n-au acceptat amintita indexare. Ba, mai mult, unii au dorit chiar eliminarea ei. Vă reamintesc faptul că domnii Ponta și Antonescu au inițiat un proiect de lege, retras mai apoi, care viza desființarea taxei.  

Din păcate, discursul celor mai mulți dintre politicieni este unul ipocrit. Televiziunea Națională trebuie să fie un instrument de construcție socială și națională. Ea poate articula energiile țării în direcția întăririi Statului și spre mai binele românilor. De aceea, avem nevoie de o televiziune puternică, activ implicată, o televiziune la standarde europene! 

Domnule Președinte, situația instituției noastre se poate schimba doar dacă se va adopta o nouă Lege de organizare și funcționare, care să scoată Televiziunea Publică din zona politicului și care să ofere premizele alegerii unui profesionist în fruntea institutiei, a unui om cinstit, de bună credință, a unui om capabil să valorifice potențialul creativ al TVR.                                                  

Televiziunea Română trebuie să devină o chestiune de interes național și ea va intra cu adevărat în Europa doar atunci când va fi finanțată corespunzător.                              

  Domnule Președinte, taxa tv poate fi indexată  printr-o simplă Hotărâre de Guvern. Și cum supraviețuirea Televiziunii Române este o problemă de interes național, sunt convins că domnul Prim-Ministru interimar va oferi colacul de salvare pentru Societatea Română de Televiziune. 

Este nevoie de o mediere din partea dumneavoastră pentru a repune TVR în folosul publicului. Același lucru va trebui făcut și la Radioul Public, la CNA  şi la alte  instituții publice.

 

Cu aleasă considerație,                                             Bucureşti, 7 iulie 2015

ION MORARU

Realizator tv.