News‎ > ‎

Semnează Petiţia europeană împotriva mogulilor din presă!

postat 9 mai 2013, 05:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 mai 2013, 06:16 ]
Inițiativa Europeană pentru Pluralismul Mass-Media susține că instituțiile europene ar trebui să acționeze pentru protejarea dreptului la informație independentă și din multiple surse, așa cum prevede Carta Europeană a Drepturilor Omului.

Situația libertății și pluralismului mass-media în Uniunea Europeană se deteriorează. În unele țări, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se înregistrează ingerințe grave ale puterii politice, menite să controleze presa. Altele, precum Marea Britanie, suferă de o concentrare excesivă a proprietății de media, ceea ce conduce la influențe nedorite din partea anumitor grupuri economice – cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch – asupra procesului politic. În altele, ca în cazul Italiei, Bulgariei și, într-o oarecare măsură, al României, se înregistrează o suprapunere periculoasă a intereselor politice, economice și de media în mâinile acelorași persoane.

Fără o presă liberă, independentă și pluralistă, cetățenii sunt privați de posibilitatea a le cere socoteală celor aflați la putere. Corupția și proasta administrare a treburilor publice proliferează, afacerile personale și interesele politice înguste iau locul binelul comun, minoritățile sunt supuse unei marginalizări din ce în ce mai severe. Deteriorarea pluralismului mass- media și a libertății presei în Europa este, mai presus de orice, o amenințare la adresa democrației.

Instituțiile europene s-au abținut până acum, de la a lua poziții ferme împotriva statelor member ân chestiunea acestei deteriorări. 

Această abordare reticentă pare să fi contribuit la un efect de domino, prin care schimbările negative asupra legislației dintr-o țară au dus, indirect, la restricții în altele. O inițiativă a societății civile la nivel european care cere un rol mai puternic al instituțiilor europene în menținerea și protejarea libertății și pluralismului mass-media este, de aceea, extrem de necesară.
Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media, care reunește o sută de organizații, companii de presă și organisme profesionale de pe întregul continent, vine să suplinească acest gol.

Mai mult decât o coaliție a celor interesați, Inițiativa este un subiect transnațional, cu ambiția de a realiza schimbări concrete în legislația europeană și în practicile din mass-media. Pentru a sublinia acest lucru, a fost lansată o Inițiativă Cetățenească Europeană, un instrument nou de participare democratică transnațională. Acesta permite unui grup de cel puțin un million de cetățeni, din cel puțin șapte state UE să prezinte direct Comisiei Europene un proiect legislativ.

Cerem Comisiei Europene să elaboreze o Directivă pentru protecția pluralismului în mass-media. În particular, solicităm:

 a) o legislație eficientă pentru evitarea concentrării proprietății în mass-media și publicitate;
 b) garantarea independenței organismelor de reglementare a media față de puterea politică; 
 c) definirea conflictului de interese pentru a-i împiedica pe mogulii media să ocupe înalte funcții politice;
 d) un mai precis sistem de monitorizare la nivel european, care să verifice cu regularitate sănătatea și independența mass-media din statele membre UE.

Inițiativa se bucură de un larg sprijin din partea mediilor culturale, academice și politice. Dar, mai presus de orice altceva, vrem să mobilizăm cetățenii din întreaga Europă să ceară instituțiilor europene să își demonstreze atașamentul față de libertățile și drepturile cetățenești fundamentale, chiar dacă statele membre nu o fac.

Pentru aceasta, avem nevoie să atingem cifra crucială de un million de semnături, un număr care va pemite Inițiativei și cetățenilor care iau parte la campanie să lanseze un process legislativ la nivelul UE.

E simplu să semnezi petiția și o poți face online. Alătură-te demersului nostru și apără-ți drepturile!


Cetățenii europeni pot să ceară instituțiilor europene să adopte măsuri legislative care să limiteze amestecul actorilor politici și economici în mass media, semnând petiția inițiată de Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media (EIPM).
Petiția, disponibilă în limba română, poate fi accesată la http://www.mediainitiative.eu/ro/

EIPM este o coaliție pan-europeană care reunește, alături de cetățeni, o sută de organizații, companii de presă, jurnaliști independenți și organisme profesionale. Deschiderea colectării online de semnături marchează lansarea primei Inițiative Cetățenești Europene care are ca obiect mass-media.  Inițiativa Cetățenească Europeană este un nou instrument  de participare democratică care permite cetățenilor să prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativă, dacă adună cel puțin  un milion de semnături – online sau off line, din cel puțin șapte țări membre UE. În felul acesta, cetățenii pot schimba legislația europeană.

Țările care participă la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Spania și Ungaria.

Website-ul ințiativei este: http://www.mediainitiative.eu/ro/
Pentru informații de presă, contactați-o pe Anna Lodeserto – e-mail: info@mediainitiative.eu