News‎ > ‎

Starea Presei.ro: Adevărul - 10 ore de muncă/zi, şase zile pe săptămână

postat 2 sept. 2011, 00:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 2 sept. 2011, 01:09 ]
Vin veşti proaste de la Adevarul Holding. Structurile teritoriale ale trustului sunt reduse drastic, iar mulţi jurnalişti sunt concediaţi.

Conform informaţiilor StareaPresei.ro, nici aceia care rămân la acest grup de publicaţii nu au viaţa mai uşoară.

După ce au primit o grilă de punctare a felului în care trebuie să muncească şi pentru print, şi pentru online, precum şi obligativitatea să vizeze venirea la muncă şi plecarea de la birou cu un card, acum s-a impus sclavia finală pe care deja am prevestit-o.

Era logic. La ce te poţi aştepta de la un tip de factura lui Peter Imre? Salariaţii sunt obligaţi să muncească zece ore zilnic, şase zile pe săptămână. Aceste decizii de management sunt ilegale.

În primul rând, sunt convins că reacţia intra-managementului Adevarul va fi: este vorba despre contracte de drepturi de autor, care nu au treabă cu legislaţia muncii. Complet eronat!

Dacă este vorba despre un contract de drepturi de autor (CDA), acesta nu poate să substituie prevederile unui contract individual de muncă (CIM). Este evaziune fiscală. Conform Legii 8 a drepturilor de autor şi drepturilor conexe acestora, singura obligaţie pe care o ai este să predai opera, creaţia pentru care ai semnat contract.

Nu te obligă nimeni nici să pontezi, nici să vii la birou la o anumită oră. Ai predat opera, ţi-ai luat banii. Orice prevedere în plus la acest contract, care excede textul legal la care am dat linkul, este ilegală şi se pedepseşte conform Legii Române.

MediaSind: Federaţia Europeană a Jurnaliştilor condamnă o societate de presă necinstită din România

În ceea ce priveşte salariaţii Adevărul Holding care au CIM, şi vechiul Cod al Muncii, şi noul Cod al Muncii spun că nu poţi depăşi opt ore pe zi, 48 de ore de muncă normată pe săptămână.

Ori, în acest caz este vorba despre 10 ore pe zi, 60 de ore de muncă pe săptămână, ceea ce este ilegal şi Inspecţia Muncii sancţionează astfel de practici. Singura scăpare a celor de la Adevarul sunt compensările ritmice cu timp liber sau acordarea de spor la salariu.

În ceea ce priveşte orele suplimentare, acestea trebuie compensate cu timp liber corespunzător. O altă soluţie este majorarea cu 100% a venitului, pentru acea perioadă de timp lucrată.

Deci, salariaţi ai lui Dinu Patriciu: dacă aveţi exclusiv contract de drepturi de autor, nu aveţi nici o treabă cu nici un program de muncă, ci doar să vă faceţi treaba, conform contractului, iar dacă aveţi CIM trebuie să primiţi ritmic timp liber în compensaţie sau sporuri.

Comments