News‎ > ‎

StareaPresei.ro: Agerpres vs. MediaSind. Acţiune şi reacţiune

postat 25 iul. 2011, 23:46 de Office Mediasind

Ieri a fost o zi complicată în războiul dintre administraţia ANP Agerpres şi MediaSind. Întâi, a apărut comunicatul conducerii agenţiei, semnat de Ioan Mihai Roşca. Acţiune. Nici gura a flori nu mirosea, ori cel puţin aşa se părea că stau lucrurile. A urmat reacţia sindicatului. Grăitoare. Ca în fizică. La orice acţiune există reacţiune pe măsură. Aşa e în natură.

citeşte comunicatul ANP Agerpres

citeşte comunicatul-replică MediaSind

Le vom mixa în continuare. Este evident că MediaSind răspunde copios, în timp ce oamenii lui Ioan Mihai Roşca nu au replică. Atunci când afară sunt -10 grade, tu spui că ai ieşit în pantaloni scurţi şi ai făcut plajă? Evident, nu.

awesomedesktopwallpaper
PUNCT ADVERTORIAL Îţi plac rozele? AGERPRES!

ACŢIUNEConsiliul Director al Agentiei Nationale de Presa AGERPRES face urmatoarele precizari, cu privire la actiunile desfasurate în numele Sindicatului Jurnalistilor Profesionişti de catre Cristinel Godinac:

Toate acuzele formulate nu sunt si nici nu pot fi dovedite, neavand
niciun fel de baza reala. Acestea constituie modalitati inadmisibile de reglare a unor nemultumiri personale ale autorului.

Ioan Mihai Roşca se lansează cu Agerpres în grădinărit

REACŢIUNEPersoana acuzată în acest comunicat, căreia i s-a omis precizarea funcţiei, este chiar preşedintele organizaţiei sindicale, adică cel care este îndreptăţit, conform legii şi a Statutului, să-i reprezinte pe membrii de sindicat în relaţiile cu terţii.

Nemulţumirea „personală” a liderului de sindicat coincide cu nemulţumirea angajaţilor din AGERPRES, precum şi cu nemulţumirea FRJ MediaSind şi a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

traplineproducts
PUNCT ADVERTORIAL Vrei să scapi de cârtiţele din grădina ta? Agerpres!

Aceasta constă în boicotarea de către administraţia ANP AGERPRES a eforturilor organizaţiilor sindicale de a soluţiona problemele grave cu care se confruntă instituţia, şi anume:

• Angajaţii din AGERPRES sunt singurii salariaţi din mass-media cărora li s-au diminuat veniturile cu peste 30%;

• Angajaţii din AGERPRES au cele mai mici salarii din presă (între 100-350 euro/lunar), deoarece nu beneficiază de drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din mass-media, la fel ca şi ceilalţi colegi;

• Angajaţii din AGERPRES sunt consideraţi funcţionari publici şi nu angajaţi în mass-media, ceea ce intră în contradicţie cu reglementările europene dindomeniu, fapt constatat şi de Raportul Misiunii Federaţiei Europene a Jurnaliştilor în România;

eurodinamic
PUNCT ADVERTORIAL Te năpădeşte iarba în casă şi vrei să te simţi ca la Flushing Meadow? Agerpres!

În aceste condiţii, în loc să susţină demersurile SJP, ale FRJ MediaSind, FEJ, FIJ şi ale celorlalte organizaţii din media, aşa cum s-a angajat şi prin Contractul Colectiv de Muncă din ANP AGERPRES, conducerea instituţiei s-a limitat să le boicoteze prin diverse reacţii publice.

FabuloJurnalism marca Agerpres: Autointerviu!

Totodată, printr-o şedinţă a Consiliului Director organizată ad-hoc şi fără participarea directorului economic şi a reprezentatului sindicatului, directorul general a dispus, împreună cu ceilalţi trei membri cu drept de vot, transferarea a 13,6 miliarde de lei vechi din bugetul agenţiei, de la „cheltuieli personal” la „bunuri şi servicii” şi „cheltuieli de capital”.

Directorul interimar al Agerpres se răzbună pe MediaSind

Reacţia sindicatului a fost firească şi legală, când a solicitat explicaţii referitoare la natura cheltuielilor prevăzute în această hotărâre, având în vedere că, potrivit sesizărilor primite de organizaţie, s-au mai achiziţionat diverse bunuri inutile, care nu au legătură cu obiectul de activitate al instituţiei de presă (drujbe, capcane pentru cârtiţe, aspirator de frunze, maşini de tuns iarba, gazon, trandafiri, arbuşti etc.).

onestop
PUNCT ADVERTORIAL Te-a supărat Godinac de la MediaSind şi, de nervi, vrei să dai jos coloanele Casei Presei Libere? Apelează cu încredere la Agerpres!

ACŢIUNEIntreaga activitate de pana acum a Agentiei Nationale de Presa
AGERPRES s-a desfaşurat în conditii de transparenta si în perfecta
legalitate.

Inspectia Muncii in control la Agerpres

Acest fapt este demonstrat si de Rapoartele Curtii de Conturi, de Procesul-verbal de control al Inspectiei Muncii si de Rapoartele anuale de activitate aprobate de Parlament, care au evidentiat corectitudinea si eficienta activitatii manageriale în AGERPRES.

REACŢIUNEAfirmaţia din comunicat, potrivit căreia rapoartele Curţii de Conturi şi procesul verbal de control al Inspecţiei Muncii au „evidenţiat corectitudinea şi eficienţa activităţii manageriale în AGERPRES”, este contrazisă tocmai de aceste documente.

Ioan Rosca, Agerpres: Nu stiu nimic despre Inspectia Muncii

În urma ultimului control a Curţii de Conturi, activitatea Fundaţiei din AGERPRES a fost suspendată, iar, potrivit adresei Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 596-RM-6958-19.07.2011, semnată de Inspectorul General de Stat al Inspecţiei Muncii, s-au constatat mai multe abateri de la legislaţie, în urma cărora s-au „dispus în sarcina angajatorului măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare”.

„Nerespectarea lor, conform art.21 din Legea 108/1999, republicată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei la 10 000 lei”

se arată în adresa Inspecţiei Muncii.

Din aceste motive, SJP a solicitat conducerii AGERPRES, conform prevederilor CCM şi a Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public, să pună la dispoziţie cele două procese verbale, dar până în prezent administraţia nu a transmis vreun răspuns.

În ceea ce priveşte „apărarea onoarei şi imaginii instituţiei”, menţionăm că FRJ MediaSind a fost singura organizaţie din presă care, încă din anul 2008, a reacţionat în mod public împotriva tentativelor unor grupuri de interese economice şi politice de a privatiza cea mai mare agenţie de presă din ţară.

De asemenea, cu sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi a unor organizaţii profesionale din mass-media, FRJ MediaSind a reuşit să convingă membrii Senatului de necesitatea modificării Legii de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES, în sensul ca angajaţii agenţiei să beneficieze de acelaşi statut ca şi colegii lor din mass-media.

Proiectul de lege a trecut, cu unanimitate de voturi în Senatul României, dardin nefericire, din cauza slugărniciei manifestată de directorul agenţiei faţă de membrii Comisiei de Cultură, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional pentru această lege, l-a respins.

Acestea sunt principalele motive din cauza cărora în ANP AGERPRES domneşte haosul, dialogul dintre partenerii sociali lipseşte cu desăvârşire, peste 140 de angajaţi se află în proces cu administraţia pentru recuperarea drepturilor salariale (doi dintre aceştia şi pentru hărţuire profesională), iar libertatea de exprimare şi dreptul cetăţeanului de a fi informat sunt călcate frecvent în picioare (vezi cazurile Onţanu, OIM etc.).

În acest timp, autorii morali ai acestei situaţii grave se află în vacanţă încă din martie 2008, de când actualei conduceri i-a expirat mandatul.

Nota 1: Stimate domnule Roşca, atunci când vreţi să daţi un comunicat de presă, nu-l mai trimiteţi poză făcută fals Adobe (fişier .pdf), că nu foloseşte nimănui, pentru că, pentru a-l prelua, jurnalistul trebuie să rescrie ca sclavul tot comunicatul, cuvânt cu cuvânt. Ceea ce e jenant. Mediatizarea e minimă. Urându-vă cât mai mult şerbet de trandafiri pe metru pătrat, al dumneavoastră, cel căruia i-aţi trântit telefonul în nas, Florin Budescu.

Nota 2: Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

Sursa: StareaPresei.ro


Comments