News‎ > ‎

StareaPresei.ro: Libertatea presei in pericol. Democratia asemeni

postat 21 apr. 2012, 01:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 apr. 2012, 01:09 ]

Acest mesajvine într-un moment în care lucrurile stau în realitate mai prost decât crede şi jurnalistul mediu, şi cetăţeanul mediu al unui stat european.

UNESCO

Că drepturile jurnaliştilor români au fost făcute praf de la începerea crizei, care a fost pentru patronate pretextul ideal să instaureze domnia bunului-plac (nu că până în 2009 ziariştii români ar fi dus-o din cale-afară de bine), este un lucru ştiut.

Există însă state europene despre care credeam că au democraţii mai avansate decât noi cu mari probleme.

În Franţa, Nicholas Sarkozy s-a inserat în consiliile de administraţie ale societăţilor de radio şi televiziune de stat, iar CNA-ul francez face ravagii.

În Spania, TVE (TV España) este cenzurată de un “consiliu al înţelepţilor”, format din politicieni care decid ce intră şi ce nu intră pe post.

În Marea Britanie, aparent, se pare că poliţiştii corupţi din Scotland Yard, care au bătut palma cu jurnaliştii corupţi din News Corp. în scandalul telefoanelor ascultate, îi anchetează pe jurnalişti integri, cerându-le acestora să-şi… divulge sursele din… Scotland Yard, pentru a-i descoperi pe poliţiştii integri care le-au demascat corupţia!

În Italia s-a încercat de către Parlament legiferarea posibilităţii ca, la solicitarea diferitelor organe de anchetă, inclusiv serviciilor secrete, jurnaliştii să-şi divulge sursele.

Lângă noi, în Ungaria, libertatea presei nu mai există. S-a trecut de mult timp de stadiul cu presiunile pentru divulgarea surselor etc.. Cine nu e cu Orban Viktor, FIDESZ şi cabinetul acestuia, ori cu extrema dreaptă aliată, nu există ca jurnalist şi nu mai poate să practice meseria.

Radioul şi televiziunea publică, precum şi prestigioasa agenţie de presă de stat maghiară MTI, au fost comasate într-un singur trust de presă şi s-au făcut masive epurări cu tentă politică ale jurnaliştilor, în funcţie de aderenţa lor la FIDESZ. Evident, totul pentru întărirea democraţiei.

România: aparent haos şi fait c’que voudras

Exemplele ar putea să continue, dar să ne aplecăm puţin asupra cazului românesc. Dacă din alte puncte de vedere preşedintele Traian Băsescu are merite (spre exemplu, niciodată în România marii corupţi nu au clănţănit din dinţi ca acum), jurnaliştii au motive să fie nemulţumiţi.

Atitudinea sa frustă, pragmatică, simplificatoare, combinată cu aversiunea sa cu momente extrem de explicite în ce-i priveşte pe ziarişti, a generat în clasa politică aflată la putere (pentru că Opoziţia, ce patronează sau pilotează nişte aparente trusturi de presă, ce în realitate sunt oficine de intoxicare, nici nu mai avea nevoie de un astfel de impuls suprem) o reacţie toxică.

Indiferent dacă o spun sau nu, dacă se manifestă explicit sau implicit, politicienii aflaţi azi la putere consideră că jurnaliştii independenţi şi presa sunt un pericol.

Unii spun asta pentru că nu înţeleg ce e aceea un jurnalist, nu îi interesează. Nici nu ar trebui să cunoască această meserie, dar o educaţie democratică i-ar mâna să o respecte. Majoritatea clasei politice româneşti nu are o astfel de educaţie.

Aici începe dublul limbaj. Alţii spun, făcându-se că nu pricep, că jurnaliştii le sfidează şi încalcă intimitatea, le cercetează viaţa privată, fiind un pericol pentru democraţie astfel, dar în realitate ştiu foarte bine că jurnaliştii defapt le află afacerile oneroase.

Unii dintre cei mai înverşunaţi adversari ai presei, ca liderul PDL Ioan Oltean, spre exemplu, au dosare în lucru pe la DNA. Astfel, aceşti oameni, prevalându-se de apelul la democraţie, folosind Codul Civil şi legile porin care trâmbiţează despre statul democratic, îşi apără în realitate privilegiile sub paravanul cărora desfăşoară exact acele activităţi ce pun în pericol şi statul de drept, şi libertatea în general şi, finalmente, democraţia.

În prezent, clasa politică şi reprezentanţii puţini ai jurnaliştilor care sunt organizaţi şi au în dotare coloană vertebrală sunt angajaţi într-un război de uzură. Noile atacuri ale clasei politice corupte române asupra democraţiei vor continua.

Iar jurnaliştii trebuie să apere ce ne-a mai rămas: libertatea de expresie. Iar pentru aceasta trebuie să aibă dreptul de a se organiza, de a avea organizaţii care să-i reprezinte şi care să le apere drepturile, pentru ca ei să existe şi să apere astfel dreptul la democraţie al poporului român, prin informarea corectă.

Articol scris de Florin Budescu pentru StareaPresei

Comments