News‎ > ‎

starea presei.ro: Petitia privind presa ca vulnerabilitate. Cum s-a deschis Cutia Pandorei

postat 5 dec. 2010, 07:47 de Office Mediasind
Respingerea petitiei CSDR si MediaSind in Comisia PETI (de petitii) a Parlamentului European ne da prilejul sa observam cam cat de putin inteleg vest-europenii din ce se intampla in Romania si cam cat ii intereseaza acest lucru, pe cine si cu cata profunzime sau superficialitate.

FOTO: The Irrawaddy – Press freedom, Burma Style

Am preluat sec trei texte distincte pe acest subiect. Primul, la ora 8:00 dimineata  – comunicatul MediaSind. Al doilea, la ora 10:00 dimineata – o depesa AgerPres (vreau sa fiu inteles de ce ii scriu agentiei numele astfel: am alergie la vechiul Agerpres comunist). Al treilea, la ora 12:00 – textul scris de colegii de la Bursa.

Voi pune cinci clipuri, cu cinci interventii sugestive in Comisia PETI. Deasupra clipului este un scurt rezumat, poate incomplet, a ceea ce a spus fiecare dintre vorbitori. Sub clip este comentariul meu personal.

Victor Bostinaru, PSE, Romania: Includerea presei ca vulnerabilitate in SNAp este o aberatie. Bostinaru il citeaza pe Theodor Stolojan: “Sunt doua imperii media in Romania – Realitatea si Antena. Ambele opereaza prin canale de stiri, care promoveaza campanii deschise de denigrare impotriva Guvernului si contra presedintelui Basescu”. Bostinaru vrea sa spuna: uite, junalistii isi fac meseria, iar puterea incearca sa-i incalece. Se discuta despre pozitionarea unor jurnalisti. Se intervine in actiunea lor editoriala.

Da, includerea presei ca vulnerabilitate in SNAp e o aberatie, cum spune Victor Bostinaru. Ea e menita sa compenseze incapacitatea magistratilor romani de a trimite in judecata niste infractori pentru ilegalitatile lor si complicitatea magistratilor romani cu infractiunile acestora.

Citatul din Stolojan sugereaza, pentru cineva din Parlamentul European care nu s-a intoxicat efectiv vizionand aceste posturi de televiziune, ca Realitatea TV si Antena 3 fac presa independenta si singura lor vina este ca fac act de presa, criticand puterea.

Motiv pentru care puterea s-ar fi prevalat de aceasta, introducand presa, in mod despotic, pe lista vulnerabilitatilor, in SNAp. Ceea ce este eronat. Nu stim in acest moment daca  actuala putere vrea sa puna pumnul in gura presei, prin articolul stupid din SNAp.

Credem insa ca ar fi fost logic ca domnii Vantu si Voiculescu sa fi primit la timp ceea ce merita pentru infractiunile lor, iar atunci Realitatea TV si Antena 3 puteau sa faca presa de opozitie cat doreau, respectand deontologia jurnalistica.

Europarlamentarii il asculta pe Bostinaru, care speculeaza politic petitia MediaSind si CSDR, crezand ca acesta apara libertatea presei. Ei au impresia ca Realitatea TV este un fel de WTN, iar Antena 3 un BBC News mai mic. Incorect: prima este un fel de Russia Today, iar a doua un soi de Pervâi Kanal.

In spatele argumentelor lui Bostinaru se pitesc, finalmente, Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu, iar primul sigur va spune ca este cercetat penal si arestat, apoi hartuit de procurori, pentru ca este un campion al democratiei si pluralismului, cu a sa Realitatea TV.

Cristi Godinac, MediaSind: Libertatea presei in Romania este grav amenintata. Se pot comite grave abuzuri. Telefoanele jurnalistilor pot fi ascultate, pot fi arestati si condamnati. Se incalca articolul 11 din Carta Drepturilor Europene, articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Godinac ii roaga pe europarlamentari sa nu creeze din Romania un precedent periculos. El arata ca doreste ca mesajul PE sa fie in favoarea eliminarii articolului respectiv din SNAp.

Remarcam cum trepideaza in fata lui Cristi Godinac europarlamentarii PDL Traian Ungureanu si Cristian Preda. Cred ca stiu de ce. Ori, mai bine zis, presupun. Traian mi-a fost coleg la BBC. Niciodata nu ar fi de acord cu ingradirea libertatii presei. Daca ma insel, in ziua in care ma voi convinge de acest lucru, voi scrie.

Cuiul lui si al lui Cristian Preda este cu televiziunile teroriste Realitatea TV si Antena 3. Greseala lor este ca nu realizeaza ca maine sau poimaine, in locul PDL, la putere in Romania ar putea sa vina PRM. Sau poate ca nu au incotro. Jocurile politice sunt mult mai puternice decat ei.

Pe de alta parte, si in PDL exista politicieni care nu ar fi deranjati de punerea pumnului in gura presei. Acestia  stau ascunsi in spatele celor doi si isi freaca acum mainile de bucurie. Mama lor de jurnalisti, mama lor de deontologi.

Ei nu inteleg nimic din presa, ne considera pe noi, pe jurnalisti, asa cum am mai explicat, niste tampiti care ne bagam in seama si avem impresia ca ne pricepem la toate, si au inteles doar ca presa este o vulnerabilitate pentru putere, pentru ca rolul presei este, vezi Doamne, sa critice cu orice pret, la comanda.

Subtilitatile – de genul a ceea ce reprezinta o ancheta facuta bine impotriva unor politicieni corupti, ori poate aceea ca niciodata un jurnalist nu are voie sa faca mizeriile facute de Realitatea sau Antena, dar, daca exista, un grup mafiot de genul miticului (deocamdata) B-V-B poate fi demascat, daca exista temei jurnalistic, pentru ilegalitatile faptuite – nu-si au locul in mintile politicienilor romani si probabil nici in mintile multor politicieni vest-europeni, oricat ii idealizam noi astazi.

Marc Gruber, FEJ: In Romania se incearca sa se oficializeze autocenzura, un venin pentru libertatea presei. Exista legi privind defaimarea si nu exista nici un motiv ca aceste probleme sa frizeze securitatea nationala a unui stat membru. Romania nu este singurul stat membru in care exista presiuni politice asupra jurnalistilor.

Nu stim daca initiatorul acestei tampenii din SNAp incearca sa oficializeze cenzura. Daca nu ma insel, initiatorul a fost consilierul pe probleme de siguranta nationala al presedintelui Basescu, Iulian Fota.

Un alt ins care nu stie exact ce este presa, care sunt metodele sale si cum procedeaza ea, dar in nici un caz, dupa parerea mea, un tip inclinat sa ingradeasca libertatea presei. Daca ma insel, in ziua in care ma voi convinge de acest lucru, voi scrie.

L-am vazut insa de cateva ori pe cele doua posturi teroriste extrem de enervat pe intoxicarile debitate aici, chiar cu el in studio, asa ca ii inteleg supararea. Aceasta insa nu justifica introducerea de astfel de texte intr-un act normativ.

Era mai cinstit din partea puterii, chiar daca penibil, sa faca o lege anti-Realitatea TV si Antena 3, dar sa lase in pace si SNAp, si restul presei, cu toate problemele ei grave, de legitimitate si profesionalism indoielnic.

Margrete Auken, MEP, Danemarca: Se incalca dispozitii din Tratat (ul de Aderare la Uniunea Europeana). Am ascultat reprezentantul Guvernului din Romania. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar aceasta a fost o demonstratie clara ca ceva merge foarte gresit in Romania. In toate statele UE, “bietii politicieni” “sufera” de pe urma campaniilor de presa si ar vrea sa puna sub tacere aceste campanii. Nu poti opri aceste campanii, pentru ca atunci ne intoarcem la dictatura.

Este clar ca solutia de contracarare a Vantului si Motanului Felix incalca Tratatul de Aderare la UE. Ea este antidemocratica. Este clar ca exista pericolul dictaturii, si pe baza acestui articol din SNAp.

La fel de clar insa este ca doamna Auken nu are nici cea mai mica idee, in revolta dumneaei sincera, ca doua oficine de propaganda din Romania sunt ele insele, in acest moment, pentru ca autoritatile din Romania nu i-au bagat la bulau pe patronii lor pentru infractiunii notorii, un pericol pentru democratie.

Doamna Auken crede sincer ca jurnalistii primesc comenzi sa faca astfel de campanii si ca asta este deontologia lor, ba, mai mult, daca ei primesc astfel de comenzi, si altii, care lucreaza pentru adversarii politicii, pot primi comenzi asemanatoare si acesta este, ce sa-ti spun, joc democratic.

Complet eronat: daca primeste astfel de comenzi, orice jurnalist are dreptul sa refuze sa lucreze la o asemenea mizerie, invocand clauza de constiinta. El trebuie sa lucreze, chiar daca are umbrela politica, numai daca are baza jurnalistic-deontologica in ceea ce face.

Sa dau un exemplu, folosind un caz notoriu: in Afacerea Watergate, fara discutie ca in spatele Washington Post erau democratii, care sustineau ziarul, pentru a-l da jos pe Nixon. Daca era insa doar atat, Bernestein si Woodward ar fi trebuit sa refuze investigatia, invocand clauza de constiinta.

Nu era insa numai asta. Investigatia jurnalistica a descoperit ca prin Comitetul pentru realegerea presedintelui Nixon circulase un fluviu de bani negri, folosit pentru operatiuni murdare contra democratilor, care fusesera intoxicati sistematic. Orice jurnalist integru isi doreste sa demaste astfel de ilegalitati enorme.

Faptul ca uneori interesul politic coincide cu o pozitie jurnalistica nu inseamna ca jurnalistul este aservit. Alt exemplu: faptul ca am o atitudine pro-Basescu in multe momente nu inseamna, asa cum inteleg unii (educati in spiritul erorilor cultivate si de unii politicieni ca doamna Auken), ca sunt platit de Basescu.

Actionez conform constiintei mele, fara sa ma intereseze jocurile politice.

Willy Meyer, MEP, Spania: In tara mea, in SNAp nu se vorbeste deloc despre mijloace de comunicare. Meyer compara cumva ce fac RTV si A3 cu actiunea globala desfasurata de WikiLeaks. (n.n.: Ha! Hi! Ho!)

Dincolo de declaratia politica de bun simt a domnului Meyer, si domnia-sa dovedeste, prin ceea ce a spus, ca nu are habar despre ce se intampla in Romania, iar asemanarea indirecta dintre WikiLeaks si ce fac RTV si A3 arata ca nu stie deloc ce este presa si cu ce se ocupa ea.

In ceea ce priveste WikiLeaks, deocamdata pare-se ca ei si-au intemeiat dezvaluirile pe investigatii serioase. Este discutabila insa publicarea documentelor, adica daca nu cumva ar fi fost indeajuns sa scrii depre aceste documente, fara sa le publici, pentru ca risti poate sa periclitezi relatiile diplomatice dintre state. Dar, repet: este discutabil.

===

Una peste alta, ca sa nu mai lungim vorba: in viziunea mea, europarlamentarii (daca ar fi inteles ce se intampla cu adevarat in Romania) trebuiau sa aprobe in Comisia PETI petitia CSDR si MediaSind, cu urmatoarea recomandare informala: politicieni romani aflati la putere, daca dv. vreti ca mafioti ca Vantu si Voiculescu sa nu mai fie patroni de presa, creati conditiile ca Magistratura si Justitia sa-si faca treaba.

Si aici ne intoarcem la vechea discutie… Intre timp, am reusit performanta sa ne exportam propria Cutie a Pandorei, care acum s-a deschis si arunca murdarii direct in Parlamentul European. Care nu este format din sfinti.

Editorial scris de Florin Budescu, autorul site-ului Starea Presei

Comments